dinsdag 1 januari 2013

Financieel overzicht 2012

Allereerst iedereen de beste wensen voor 2013!!!

Het jaar 2012 zit er weer op en het is tijd om de financiële balans op te maken.
Elke maand zet ik alle uitgaven en inkomsten in een overzicht opgedeeld in categorieën. Van te voren heb ik ook een begroting gemaakt hoeveel ik per categorie per maand wil uitgeven. 

En dan nu de uitslag: heb ik me binnen de begroting gehouden?

Meer uitgegeven dan begroot (gemiddeld per maand):
Boodschappen + € 30,--
Persoonlijke verzorging + € 15,--
Lokale Belasting + € 40,--
Huishouden + € 15,--
Uitjes + € 15,--
Cadeaus + € 5,--
Overige + € 55,--
Totaal: + € 175


Uitgegeven dan begroot:
Verzekeringen
Tel/IT/TV
Hobby's


Minder uitgegeven dan begroot (gemiddeld per maand):
Hypotheek - € 35,-- (door aflossing lager maandlasten)
Energie/water - € 10,--
Kleding  - € 60,--
Totaal - €105

Totaal gemiddeld meer uitgegeven per maand dan begroot: € 75,--

Niet slecht vind ik zelf. Helemaal omdat ik het budget niet letterlijk in potjes verdeel, maar gewoon echt kijk wat we wel en niet nodig hebben. Het overzicht vul ik wekelijks in en als ik merk dat we met het boodschappenbudget bijvoorbeeld hoger zitten dan gepland, kook ik een paar weekjes wat meer uit voorraad en hou alles wat bewuster bij. Daarnaast waren onze inkomsten hoger dan begroot en konden we ook nog meer sparen dan begroot, dus waren de extra uitgaven niet zo'n probleem.

Ik kijk ook altijd of de extra uitgaven te verklaren zijn, dat geeft mij weer inzicht in de begroting voor volgend jaar.

Boodschappen: we zijn afgelopen jaar overgestapt op vrijwel volledig biologisch. Daarnaast moest er flesvoeding worden gekocht, omdat door omstandigheden borstvoeding niet lukte. Voor volgend jaar zetten we het biologisch eten voort, maar ik denk dat met meer creativiteit het wel moet lukken om nu binnen budget te blijven.

Persoonlijke verzorging: Dit komt doordat de wasbare (luiers) en voedingssupplementen voor zoontje hierin ook zijn meegenomen. Volgend jaar verwachten we minder kosten. De wasbare luiers is immers een eenmalige aanschaf en er ligt ook nog een partij wegwerp. We hebben nu andere voedingssupplementen voor zoontje die we vergoed krijgen vanuit het basispakket.

Lokale Belastingen: De belastingen zijn iets gestegen, maar denk ook dat ik bij het opstellen van het budget een aantal belastingen vergeten ben. Dus extra opletten bij de begroting van 2013.

Huishouden: We schaften wat (grotere) dingen aan voor zoontje: buggy, babyfoon, draagzak, flesjes, speentjes, eetstoel, beddengoed en een nieuw matrasje. Volgend jaar zullen deze posten denk ik een stuk lager zijn, het meeste hebben we nu wel. Misschien alleen de aanschaf van een groter autostoeltje. Alleen echte grote uitgaven halen we van de spaarrekening voor "Overig/Onvoorzien", als het niet van de betaalrekening kan. Dit jaar hoefden we niks van deze spaarrekening te halen, daardoor is ook te verklaren dat deze post iets hoger is.

Uitjes: In mei gingen we een weekendje weg, normaal betalen we dit van het spaarrekening vakantie, maar dit keer ging het van de betaalrekening. Hierdoor meer uitgegeven dan begroot, maar hielden we lekker veel op onze vakantiespaarrekening, want dit jaar niet echt op vakantie geweest naast 2x een weekendje weg. Volgend jaar gaan we dat eens flink inhalen!

Cadeaus: Steeds meer kinderverjaardagen nu bijna al onze vrienden ook kinderen hebben. Dus ik denk dat deze post structureel iets verhoogd moet worden met € 5,-- per maand. Wel merk ik dat veel vrienden hun verjaardag niet meer vieren en alleen nog de kinderverjaardag vieren, dus dat scheelt weer iets.

Overige - Bij overige kwamen een aantal kleine zorgkosten terecht, die haalden we niet van de zorgkostenspaarrekening. Ook hebben we geld gepind en contact uitgegeven, wat niet altijd meer herleidbaar is waaraan, dus dat kwam bij overige terecht. Daarnaast hebben we veel uitgegeven aan parkeergelden (bij de ziekenhuizen) en ov-kosten omdat de 2e auto de deur uit is. Voor volgend jaar ga ik 2 extra posten toevoegen om nog beter inzicht te krijgen: vervoerskosten en zorgkosten.

Al met al duidelijk te verklaren waar de hogere kosten in zitten en voor mijn gevoel bijna geen onnodige uitgaven. Ik kijk dus heel tevreden terug op financieel 2012.

Maken jullie ook elk jaar een begroting? En blikken jullie aan het eind van het jaar ook terug of jullie binnen budget zijn gebleven?


10 opmerkingen:

 1. Bedankt...ook voor jullie de beste wensen voor dit jaar!
  Ons overzicht is klaar ja,ik kijk niet aan het einde van het jaar hoe het gelopen is. Dat doe ik eigenlijk gewoon elke maand en als dan blijkt dat we eens teveel uitgegeven hebben dan pas ik het meteen aan zodat ik zeker weet dat het goed loopt allemaal.

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Allereerst jij ook een heel goed en gezond 2013.
  Ik maak elke jaar inderdaad een jaarlijkse begroting zodat ik weet wat er inkomt en uitgaat.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Sjouke, een goed 2013 toegewenst voor jou, je partner en je zoontje! Ik vind het altijd leuk met je mee te lezen.
  Ikzelf ga het dit jaar anders doen met het huishoudbudget. Ik had nog een ouderwetse geldkist staan en die ga ik gebruiken.
  Haal aan het begin van de maand mijn budget van de bank en ga dan alles contant betalen. Ik start de maand om kleine potjes te maken: de kapper, verjaardagen, alvast wat wegleggen voor volgende kerst, een potje voor onze biologische vleesleverancier. Wat over is verdeel ik per week. Ik ben benieuwd of dat gaat werken....
  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De beste wensen Sjouke en hier is de jaarlijkse begroting ook al klaar, her en der zal er nog wel wat op aangepast worden, maar vind het altijd een fijne start van het nieuwe jaar als ik (financieel) weet waar we aan toe zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De beste wensen!
  Als je parkeerbonnetjes hebt bewaard van de parkeeruren bij het ziekenhuis, kun je daar nog iets mee met de belastingaangiften.
  Werd ons als tip gegeven door onze accountant.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heel goed en gezond 2013.
  Hier een budget en een jaarbalans. Mijn exel telt de uitgaven per maand op en berekend of ik tot dat moment binnen budget gebleven ben. Dat dan weer met mooie rode en groene vakjes zodat ik snel zie waar het scheef loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een gezond en gelukkig 2013 gewenst!!
  Zo te zien zitten jullie goed op schema w.b.t fiancien en besparen!!
  Mooioverzicht, erg duidelijk!
  Hier ook een soort van begroting gemaakt maar omdatik dit jaar ga studeren is het financiele plaatje wat onduidelijk in bepaalde maanden...
  Maar ik bewaar bv wel alle bonnentjes van kleding/schoenen/accessoires zodat ik eind 2013 kan opmaken hoeveel we hier aan uitgaven.
  W.b.t verjaardagen probeer ik vooruit te kopen en dan vooral aanbiedingen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hallo,
  ik lees met plezier je blog en hoop dat ik de moed kan opbrengen om maandelijks mijn uitgaven te noteren.
  ook keek ik naar je huishoudboekje en zie dat ik veel meer aan gas en elektra kwijt ben- 2 personen, wel een groot huis.
  ook mis ik de post vervoer ( benzine- verzekering - ww - onderhoud) of doen jullie alles op de fiets?

  succes met al je goede voornemens: ik blijf je volgen.
  groeten van Lidey.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel!
   Eerst hadden we allebei een leaseauto van het werk, dus we hadden alleen bijtelling en die werd op ons salaris ingehouden.
   Sinds een maandje of 5 is mijn lease-auto de deur uit. Ik doe nu bijna alles op de fiets en met de benenwagen. Soms bak ik de bus of trein. Die kosten vielen onder overig, omdat het verwaarloosbaar was om daar een aparte post van te maken. Nu is het misschien wel handig om er een aparte post van te maken. Mijn huishoudboekje zal er per 1-3 weer heel anders uitzien, dus misschien tijd om dat gelijk aan te passen.

   Verwijderen
 9. @Sjouke Allereerst sorry ik heb pas net je blog ontdekt en vind hem erg leuk :)

  Over de boodschappen: Wat misschien het overwegen waard is. Ik had vorig jaar geen geld voor alles bio. Toen ontdekte ik hier in de buurt hobby tuinders die ouderwetse groenten verbouwen en onbespoten. Het is dan en uit de streek en onbespoten en heel goedkoop..

  En over cadeaus ik koop ze voor kinderen vaak met de spaarzegels van de supermarkt.

  O ja en over het parkeergeld voor bij het ziekenhuis en reiskosten, dat schijn je af te kunnen trekken. In ieder geval ene paar jaar geleden

  Nou ik lees weer verder ;)

  BeantwoordenVerwijderen