woensdag 30 januari 2013

Ditjes en Datjes week 4: Ruilen, Geven, Krijgen, Verkopen

Ook deze week waren er weer veel kleine dingen die bijdroegen aan mijn doelen voor 2013! Deze week stond vooral in het teken van geven en declutteren. Ik ruimde flink op in het weekend en had weer een hele doos met spullen die weg kunnen. Ik nam een kijkje in de weggeef/ruil en verkoop groepen of Facebook en raakte heel erg enthousiast.


Ruilen
Via de facebookpagina Ruilhandel ruilde ik een dvd en 3 flessen bruiswijn. Eigenlijk hoefde ik er niet persé iets voor terug te hebben, het was gewoon een probeersel om de animo te peilen. Maar al snel had ik een aantal reacties en tja voor ruilen moet je dus wel iets terugvragen anders is het geen ruilen meer. Ik vroeg of deze mensen iets uit eigen keuken konden bieden en zo werd ik verwend met een cake en homemade brownies. Niet echt goed voor mijn doel om nog wat kilo's dit jaar kwijt te raken....maar wel heel erg leuk en goedkoop!


Geven
Ik wil dit jaar proberen meer belangeloos te geven. Want waarom wil ik altijd overal iets voor terug hebben?
Deze week gaf ik gratis supermarkt zegeltjes weg via MP (alleen verzendkosten werden vergoed). Voor mij was het een kleine moeite de zegels online te zetten en op de post te doen. De ontvanger was er erg blij mee, ze had met de zegels weer een spaarkaart vol en kon daarmee korting krijgen bij aankoop van kleding voor de kinderen.

Ook vond ik een leuke weggeef pagina's op facebook zoals "Ik geef weg". Ik ga deze site zeker in de gaten houden en zelf ook zo nu en dan iets opzetten. Maar ik kwam ook veel plaatselijke weggeefhoeken tegen voor bijvoorbeeld Arnhem en Nijmegen. Ik heb er een aantal dingen opgezet die anders naar de kringloop gaan. En het liep als een trein, de volgende dag werd al bijna alles opgehaald. Ik vind het leuker als ik er iemand blij mee kan maken, bij de kringloop weet je ook niet wat er mee gebeurd, misschien verdwijnen er toch nog dingen bij het grofvuil? Ook geeft het een goed gevoel dat spullen weer in gebruik worden genomen die hier anders toch maar staan stof te happen. Zelf hou ik ook in de gaten wat er wordt aangeboden, je weet maar nooit.... Wat ik wegdeed waren vooral kleine dingen, maar toch maakte ik er mensen blij mee! En vandaag komt er zelfs iemand hier de ramen lappen, die wilde de retro infraroodlamp niet zo meenemen en er iets voor terugdoen. Nou graag, de ramen in de woonkamer vind ik voldoende en die zijn niet meer goed gedaan sinds we hier wonen (bijna 2,5 jaar oeps).

Krijgen
Ik vond ook nog een leuke facebook groep van een bedrijf dat totaal-ontruimingen doet. Deze bieden gratis spullen aan van ontruimingen. Wellicht voor meer mensen interessant? Vandaar dat ik het hier deel. Wat me opvalt bij mezelf is dat als ik iets gratis kan krijgen ik juist veel beter nadenk of ik iets echt graag wil hebben/echt nodig heb. Ik zou zelf juist eerder het omgekeerde verwachten. Volgens mij komt dat doordat ik vind als iemand iets belangenloos geeft het ook echt op een goede bestemming moet komen. Vaak denk ik, er zijn vast mensen die het meer nodig hebben en die gun ik het dan. Vreemd of niet?

Decluttering
Naast het weggeven en ruilen werd er nog meer weggedaan, waar het spaarvarkentje mee werd gespekt. Ik verkocht mijn sapcentrifuge via MP voor 30 euro. En zette wat dingen op de "verkoophoek regio 026" op Facebook. Voordeel hiervan vindt ik is dat je alleen mensen uit de omgeving treft en iedereen niet meer zo anoniem is als op MP. Ik verkocht er tot nu toe nog niks, wel een afspraak, maar ik ga hier zeker vaker dingen aanbieden.

Daarnaast meldde ik me aan voor een rommelmarkt die begin maart hier in het dorp wordt gehouden. De opbrengst van de entree en plek verhuur gaat naar een goed doel. Voor slechts 2 euro heb ik een plek! Ik hoop dan weer wat spulletjes uit mijn huis te kunnen lozen en leuk als het ook iets opbrengt. Dus de maand februari goed gaan opruimen zodat ik met een aantal dozen naar de rommelmarkt kan.

Totaal hebben deze week door al deze acties al 29 spullen mijn huis verlaten en een aantal spullen worden deze week nog opgehaald. Zo dat decluttert lekker! En ik ben blij dat alle spullen een goed nieuw huisje hebben gevonden!9 opmerkingen:

 1. Met familie en vrienden ruilen, geven en krijgen we vanalles: van bouwmaterialen en auto-onderdelen tot hulp bij verbouwen. Ook staan we elkaar bij in tijden van nood, op welk vlak dan ook!
  Onbetaalbaar+onmisbaar voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker, zo'n opgeruimd gevoel! Wij hebben vorig jaar met alle buren een weggeefmarkt georganiseerd in de straat. Vrijwel alles vond een nieuwe bestemming. Ook een hele leuke site: Durftevragen.nl. Daar vragen mensen om van alles en nog wat, en wellicht kan jij ze daaraan helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is ook een leuke site, bedankt voor de tip.

   Verwijderen
 3. Hey Sjouke wat een leuke sites! Ik kende zo nog niet dank je wel!
  Groet Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk om te lezen en al je linken ga ik bekijken. de link van firma Fluitekruid lijkt me ook wel wat...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankjewel voor de sites, ik heb een stapel boeken waarvan ik denk dat er in mijn woonplaats weinig liefhebbers zijn. wie weet via FB.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt goed allemaal! Ik ga bijna denk dat ik me ook aan moet gaan melden op dat FB, ik heb het nooit wat gevonden... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt hartstikke leuk, heb de afgelopen dagen al zo veel leuke mensen op deze manier ontmoet.

   Verwijderen