zaterdag 12 januari 2013

Appels en peren vegelijken

Nu ik probeer zo veel mogelijk biologisch te eten, loop ik toch vaak tegen een fruitprobleem aan, ik schreef er hier al eens eerder over. Goed en niet te duur biologisch fruit is mijn omgeving maar moeilijk te vinden. En dat is toch gek als je in de Betuwe woont.

De boer waar ik mijn biologisch groenteabonnement heb, heeft alleen in de zomer aardbeien, verder niet. Bij de supermarkten hier is het dramatisch gesteld met het aanbod. De één heeft alleen bio bananen, de ander bio bananen, kiwi, appels en peren, maar ik vind de kwaliteit niet goed, het is (bijna) allemaal geïmporteerd en er is zoveel verpakkingsmateriaal omheen! 4 appels op en schaaltje en een plasticje. En er is nog een supermarkt, die heeft weleens wat, het aanbod verschilt nogal.

Nu is het probleem in de zomer minder groot, mijn ouders hebben dan volop pruimen en bessen. En in ons dorp is een biologische frambozenkweker. En langs de weg staan altijd kraampjes met kersen, ik denk niet biologisch, maar dat ga ik echt niet laten!

Maar nu in de winter vind ik het aanbod hier echt tegenvallen, met name de variatie en kwaliteit.
Ik kan hier ook wel een Vitatas fruittas nemen bij de groentewinkel in het dorp, dat kost € 7,50 per week. Maar hoeveel heb je hier dan voor? Ik denk dat ik dan alsnog bij moet kopen.

Vandaag maar eens iets nieuws geprobeerd en naar de markt in Nijmegen geweest, daar hebben ze op zaterdag een paar kramen staan met biologische producten.
Ik kocht er:
2 kilo elstart appels voor € 6,40
1 kilo conferance peren voor € 3,40
1 kilo sinaasappels voor € 3,60
Totaal € 13,40

Dit zou ongeveer genoeg moeten zijn voor 1,5-2 weken (manlief eet vrijwel geen fruit, ik ca. 2 stuks per dag). Het fruit zier er heel mooi uit, lekkere grote appels.
Ik zit te denken om hier nu eens in de 2-3 weken naar toe te gaan. Met de bus ben ik er zo en er zit ook nog een leuke kringloopwinkel tegenover. Retourtje met de bus kost ca. € 2,70 (heb een kortingsabonnement)

Een andere optie waar ik nog aan zit te denken is om eens te bestellen bij de Ekonoom. Prijzen zijn ongeveer gelijk aan die op de markt. Verzendkosten zijn € 4,95 of gratis boven de € 100,--. Ik zou er ook voor kunnen kiezen om hier bijvoorbeeld eens in de maand een grote hoeveelheid te bestellen (aangevuld met wat andere artikelen). Appels en peren blijven wel lang goed in de koelkast (tenminste als het goede kwaliteit is).

Ik zag ook nog dit leuke project. Je kan een appel- of perenboom adopteren voor € 50,-- per jaar. Je mag deze dan zelf plukken en er wordt een plukdag georganiseerd en een jaarlijkse picknick in de boomgaard. Dit lijkt me ook wel heel erg leuk om te doen, vooral met zoontje. Het komt zeker op mijn wensenlijstje!

Ik ben er nog steeds niet helemaal uit, hoe ik het nu ga doen met het fruit...dus wordt vervolgd....

13 opmerkingen:

 1. Ik vond dat ook lastig. Ik neem nu naast mijn groentetas (inmiddels is de biowinkel noodgedwongen overstapt van Odin naar Proef/Vitatas) ook de fruittas af. Ook omdat ik bij ons verder nergens fatsoenlijk bio-fruit kon krijgen. Ik vind het die 7,50 euro zeker waard, vooral omdat er best veel variatie in zit, maar het is voor ons gezin zeker niet genoeg. Ik haal er nu 1x per 2 a 3 weken 3 kilo appels bij, van een appelkweker. Niet bio, minder lekker maar toch goed en betaalbaar. Het is een compromis wat voor ons werkt. Maar het liefst zou ik ook alleen nog maar bio-fruit kopen, al is het alleen al voor de smaak (ECHT veel lekkerder).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de prijzen zijn duur! Wij hebben gelukkig een boerenmarkt waarop we kunnen kopen van de boeren uit onze gemeente. Die hebben uiteraard geen bananen of mango oid maar door het geld dat we uitsparen hiervan (0,60 euro voor een kg appelen bijvoorbeeld, nu in deze tijd van het jaar!) kopen we het overige wel bio in de supermarkt. De boerenmarkt is niet officieel bio gelabeld, maar staat wel op de site biodichtbijhuis.be dus ik vertrouw er maar op

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat het nog niet echt goedkoop is, maar de kwaliteit is echt goed en dat verkies ik dan toch boven de gerimpelde appeltjes in de super waar ik minder voor betaal en die dan nog niet eens uit NL komen. Ik hoop dat ik nog iets beters ga vinden, maar dit is nu wel even het beste tot nu toe.

   Verwijderen
 3. Misschien heb je de mogelijkheid zelf een appel- of perenboom te planten? Dat is een oplossing voor de middellange termijn. Wij gaan met de buurt een boomgaard aanleggen, daar kunnen we met elkaar de vruchten van plukken en verder zijn er misschien mogelijkheden om te oogsten in het wild? In onze stad staan appelbomen en stoofperenbomen, je moet het alleen even weten (kijk maar eens op www.plukdestad.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, helaas geen plek voor een peer- of appelboom, anders had ik dat zeker gedaan. Mijn ouders hebben wel een peer- en appelboom, maar niet veel opbrengst dit jaar (zijn ook al oude bomen).
   Helaas via de site niks in de buurt kunnen vinden, maar bedankt voor de tip. Er staat hier in het parkje wel een appelboompje, daar zag ik laatst de appels onder liggen. Geen idee of je die zo mee mag nemen en wat voor een soort het is. Misschien iets voor dit najaar om te onderzoeken... Ik geef het nog niet op!

   Verwijderen
 4. Is er bij jou in de buurt een afhaalpunt voor odin tassen en produkten?Hun fruit is niet duur.Ik had anderhalve kilo klein elstar voor 4 euro

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, daar moet ik dan ook voor naar de stad (ca. 8km). Misschien niet ver, maar in de winter zie ik me dat niet op de fiets doen met zoontje. Bus is ook een optie, maar dan wordt het gelijk weer een paar euro duurder. En om daar nou elke week naar toe te moeten..... het is gewoon niet ideaal.
   In het dorp dus wel een Vitatas, misschien dat ik die ga proberen, ik denk er nog even over na....

   Verwijderen
 5. Tsja lastig. Ik heb helaas bananen en appels niet bio of fairtrade van de l.idl.
  Appels heb ik van de bomen van mijn ouders en daarvan heb ik gisteren de laatste appels in de taarten gestopt. Volgend jaar mag ik bij een boerderij uit de boomgaard plukken voor niets. En daar zitten naast moes appels ook gewone appels bij. Als je die donker en op een betonnen vloer bewaard kun je er lang mee. Pas wel op met vallen en bruine plekjes maar je kunt er dan lang mee. Misschien een suggestie?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je gaf zelf al aan dat veel fruit geimporteerd is. Logisch: sinaasappels en bananen doen het niet goed in ons klimaat. Zomaar een speelse suggestie: als je meer wilt gaan voor lokaal voedsel, moet je misschien het hele idee van fruit eten in de winter wel los laten. Als we - net al vroeger - weer gewoon met de seizoenen mee zouden eten dan aten we in de winter voornamelijk stoofpeertjes, pofaardappeltjes, appel- en pruimenmoes, dat soort dingen. Aardbeien horen bij de zomer, buiten het seizoen zijn ze trouwens ook niet lekker. Niet dat ik me er altijd zo consequent aan hou, hoor. Maar in feite is fruit eten in de winter een gigantische luxe...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer ook zoveel mogelijk met het seizoen mee te eten en eet dus in de winter voornamelijk appels en peren en soms ook sinaasappels, bananen en mandarijnen voor de afwisseling. Dat die laatste 3 uit het buitenland komen vind ik niet zo erg, maar dat er dan appels en peren liggen uit het buitenland vind ik gewoon zo jammer. Qua fruit verlang ik ook altijd weer naar de zomer, lekker weer veel variatie.
   Maar je hebt helemaal gelijk fruit eten in de winter is een luxe!

   Verwijderen
 7. Ik heb en Odin- fruittas waar ik heel tevreden over ben. Momenteel krijgen we veel appels, sinaasappels, mandarijnen en kiwi' s en regelmatig ananas en bananen. Dit fruit komtt trouwens niet alleen uit Nederland, maar vaak uit Italie en Spanje. Het is altijd biologisch of biodynamisch en er altijd info bij over de herkomst. Mijn voorkeur gaat uit naar biologisch. Kiezen voor biologisch en lokaal maakt de keuze zeker minder groot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk dat de keuze minder groot maakt en dat maakt het ook zo lastig. Ik ben nu in gesprek met een lokale teler om afhaalpunt te worden voor hun tassen, ben benieuwd wat daar uit gaat komen. Komt vast nog wel een blogje over....

   Verwijderen