zaterdag 2 februari 2013

Wasbaar maandverband

Begin vorige maand bestelde ik een proefsetje wasbaar maandverband. Ik had er al meerdere keren iets over gelezen en steeds mezelf afgevraagd of het iets voor mij zou zijn of niet. Toen ik een nieuwe voorraad wasmiddel voor de wasbare luiertjes wilde bestellen zag ik dat het wasbaar maandverband in de maand januari in de aanbieding was. Dus ik heb een proefsetje besteld en het er maar gewoon op gewaagd.

Alsof het zo moest zijn werd ik de dag nadat het in de bus lag ongesteld, dus de test kon gelijk beginnen. In het proefpakketje zaten 1 inlegkruisje, 2 regular en 1 maxi verband.Ik ben met de regular begonnen en de maxi voor 's nachts. Eigenlijk vond ik het heel fijn zitten, het voelde heel natuurlijk. Ook blijven ze goed op hun plek door de drukknoopjes en een stroef stukje stof aan de onderkant. Dus geen gedoe meer met verschoven vleugels die op vervelende plekken plakken. De gebruikte verbandjes deed ik in een afsluitbaar bakje met water en een paar druppels tea tree voor eventuele luchtjes. Je kan ook wat soda in het bakje doen had ik gelezen. Ik had geen lekkages en ik was verrast door het draagcomfort.

Ik waste ze op 30 graden en de vlekken gingen er prima uit. Koud water schijnt beter te zijn om deze vlekken te verwijderen dan warm. Ik waste ze trouwens gewoon met de overige was mee (wel in een waszakje), want de vlekken waren en door het weken al vrijwel uit.

Eigenlijk vind ik het helemaal niet zo gek om te gebruiken en de meeste bezwaren die ik vooraf had lijken weg te vallen bij het fijnere gevoel. En de printjes en kleurtjes zijn ook echt leuk, het is wordt zo bijna leuk om ongesteld te zijn. In mijn omgeving merkte ik wel weerstand en die vonden dit wel erg ver gaan. Daardoor ging ik twijfelen of ik hier wel mee door moest. Ik deed een verdubbelverzoek bij de verdubbeldame om me gesterkt te voelen en ze verdubbelde mijn actie. Zij moest even slikken, maar is nu ook om, dat kan je hier lezen. Als je meewil doen en deze actie wil verdubbelen kan je je daar ook aanmelden.

Omdat ik nu veel thuis ben is het voor mij natuurlijk ook wel makkelijk, want waar laat je de gebruikte verbanden als je onderweg bent? Daar moet ik nog iets op vinden. Je kan ze wel mooi dichtvouwen en dan het drukknoopje dichtdoen dus geen viezigheid aan de buitenkant. Maar zou je het niet gaan ruiken? Daarnaast moest ik nu nog heel erg nadenken bij alles in het gebruik. Het moet nog een gewoonte worden en dan gaat het vast heel makkelijk. Dat merkte ik ook bij de wasbare luiers. Eerst leek het veel extra werk, maar nu merk ik dat helemaal niet meer.

Omdat de kortingsactie alleen in januari was wilde ik voor eind januari de beslissing nemen om hier mee door te gaan of niet en dus meer te bestellen, zodat ik genoeg heb voor één maandelijkse periode. Eigenlijk had ik na 2 dagen al zoiets van, ja ik wil hiermee doorgaan. Het is zoveel beter voor het milieu. Dit scheelt elke maand een pakje maandverband op de afvalberg. En het voelt gewoon fijner. En wat voor chemische troep zit er aan wegwerpmaandverband en wat doet dat met je lichaam? Alles bij elkaar was is overstag en ik mijn set flink uitgebreid om zo een  hele maandelijkse periode wasbaar te kunnen gebruiken.

Of het financieel ook voordeliger is weet ik niet, ik denk dat dat niet zoveel uitmaakt. Hoewel deze site beweert dat je 18 euro bespaart per aangeschaft wasbaar verband. Zelf heb ik ook een rekensommetje gemaakt en komt tot het volgende.

Voorheen kocht ik wegwerpmaandverband bijna altijd in de aanbieding 3 pakjes voor € 5,--. Gemiddeld gebruik ik 1 zo'n pakje per maandelijkse periode. Kosten zijn dus € 1,67
Nu heb ik 10 regular, 6 mini en 2 maxi verbanden, totale kosten hiervan waren, schrik niet: € 95,--. Als ik de waskosten niet meereken (en die zijn er nauwelijks want ik was ze met de gewone was mee in een waszakje en zo groot zijn ze niet) zou ik na 57 maanden oftewel 4 jaar en 9 maanden op het break-even-point zitten. De wasbare verbanden gaan 5-10 jaar mee. Dus ik haal in ieder geval de kosten er wel uit, of het echt voordeliger is kan ik pas over een aantal jaar vertellen als ik de conditie van de verbanden weet.

Zou jij het durven om wasbaarmaandverband te gebruiken?


31 opmerkingen:

 1. Voor mij komen ze te laat, het is niet meer nodig, maar ik heb wel de Keeper gehad vroeger. Dat werkt ook, maar ik vond het lastig om te gebruiken als ik niet thuis was, want ik moest hem tussendoor legen en dan heb je een fonteintje naast de wc nodig. Maar bij niet al te zware menstruaties is hij gemakkelijk.
  In consuminder opzicht zijn zowel de Keeper als de wasbare verbanden niet iets dat ik tweedehands zou kopen of verkopen, maar wellicht zijn er mensen die dat geen bezwaar zouden vinden. Dat wordt met de wasbare luiers toch ook gedaan? Of doorgeven aan je dochters als je die hebt...
  Soda om voor te weken werkt erg goed, het lost bloed al bijna helemaal op, het desinfecteert, het versterkt het wasmiddel, het is goedkoop en niet giftig.
  Goed onderwerp, de hoeveelheid restafval mag best wat kleiner worden, dat was voor mij destijds al het argument.
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zelf zie het niet snel doen, omdat ik vrij onzeker ben en waar moet je ze onderweg laten...zou ik wel overstag gaan, dan alleen thuis. Maar ze zien er wel heel anders uit, als die van vroeger. Ze zijn met tijd meegegaan. Het is wel een uitkomst voor mensen die niet tegen regulier maandverband kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan dergelijke maandverbandjes ook zelf maken en daarvoor goed absorberende stof gebruiken. Ik heb er, jaren geleden, zelf gemaakt van de niet versleten randen van oude flanellen lakens.Voor de dagen met meer vloei of voor 's nachts kun je zachte badstof gebruiken. Als je nu toch een setje maandverbandjes gekocht hebt, kun je daar makkelijk een patroon van maken en er zelf zoveel naaien als je nodig vindt. Het zal in elk geval heel wat goedkoper uitkomen als je oude stof recycleert en het is nog beter voor het milieu....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja daar heb ik ook aan zitten denken, maar voor nu is dat voor mij een stap te ver. Misschien als over 5-10 jaar deze versleten zijn dat ik ze dan zelf ga maken.

   Verwijderen
  2. Ik heb er maar 1gekocht en er dan 8-10 bijgemaakt met oude tshirts. Enkel pul en bamboestofje gekocht. Komt veel goedkoper uit. De kosten zijn er al uitgeraakt ;-)

   Verwijderen
 4. ik gebruik die fleurie cup, al enkele jaren, heb er toen ook al een blogje aan gewijd (http://silliesullie.blogspot.nl/2010/02/waarom-wist-ik-hier-niks-van.html )bevalt prima en nog goedkoper in gebruik :-)??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar heb ik ook wel over gehoord en gelezen. Maar tampons vind ik ook niks, gebruik ze alleen bij zwemmen. Maar is inderdaad een goed alternatief!

   Verwijderen
  2. nou doordat het ehm juist niet kurkdroog maakt van binnen zeg maar ,het vangt alleen vocht/bloed op in dat cupje....vond ik het veel prettiger dan tampons die ik nooit heb kunnen verdragen.( ook word het materiaal na enkele minuuten zachter door dat het op lichaamstemperatuur komt)

   Verwijderen
 5. Voor wie zelf wil maken, staat hier een werkwijze:
  http://madamezsazsa.blogspot.nl/2007/02/zelf-maandverband-en-inlegkruisjes.html

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat je de verbandjes onderweg gewoon in een zakje met wat soda kan doen. Ik denk dat ik ze ook ga proberen. Ik kan geen tampons gebruiken door irritatie dus ik gebruik altijd al maandverband. Bedankt voor deze review

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen ik begon te menstrueren bestond er alleen maar wasbaar maandverband.Jaren later heb ik het nog een tijd gebruikt met het milieu als motivatie.. Maar net als jij,alleen op momenten,dat ik thuis was.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Sjouke, ik ben blij dat je mij hebt uitgedaagd om de verbanden te proberen. Uit mezelf zou ik er nooit aan begonnen zijn, maar nu ik er een paar heb bevalt het prima, en zal ik waarschijnlijk mijn voorraad wel aanvullen. Ik had nog de herinnering aan 15 jaar geleden in mijn hoofd, toen ik als eerstejaars studente een paar wasbare flanellen maandverbanden had gekocht. Deze hadden geen vleugels en werden een prop tussen de benen, en goed schoon kreeg ik ze ook niet. Het bleek dat de ontwikkeling niet heeft stilgestaan, ik was verbaasd over het aanbod stoffen maandverbanden. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey, wat leuk dat ik dit nu tegen kom. Ben er wel eens over aan het denken, ook aan aan een menstruatiecup.....maar van doen komt het nog niet...dit helpt misschien om over de hobbel te stappen en het ook gewoon een keer uit te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het klinkt mij niet echt aantrekkelijk in de oren, hoewel het ook wel weer voordelen heeft. Ik ga er nog wat meer over lezen en sowieso eerst mijn gewone voorraad opmaken. Wie weet daarna...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk er al een tijdje over en zag ook het mooie bericht bij de verdubbeldame. Het ontbreekt me nu nog aan de financien on het te doen en staat er nog genoeg voor maand of 4. Goed doel om voor te sparen. Ik erger me steeds meer aan plastic overal. Er groeit al een klein potje voor wasbare luiers voor dochterlief

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk je ervaring te lezen. Ik gebruik al bijna twee jaar alleen maar wasbaar maandverband en ook inlegkruisjes. Ik heb alles van het merk momiji natural. Ik ken niemand anders die ze gebruikt en ik krijg als ik het vertel ook vaak negatieve reacties. Ik heb 13 inlegkruisjes (helft zwart/helft wit) en in het totaal 11 verbandjes. Dat is genoeg voor 1 periode. Ik heb even terug gekeken. Ik betaalde in april 2011 € 62,00 voor de inlegkruisjes en € 58,00 voor het maandverband. Gebruikte gaan in een dichte emmer met koud water en soda. Water en soda wordt iedere dag ververst. Daarna inderdaad op 30 graden met de bonte was mee. Ik neem schone ook gewoon mee naar werk en sporten. Schone opgevouwen mee in het speciale tasje. Op het toilet de schone met vieze verwisselen. Ruikt echt niet. Schoon bloed stinkt niet. Juist door vermenging met chemische stoffen van wegwerpverband krijg je geurtjes. Ik vind het ook heel prettig in gebruik. Voelt fijner en nooit door lekken. Ik gebruik alleen wegwerp als ik op vakantie of weekend weg net ongesteld zou zijn. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Met een mirena-spiraal ben je verlost van menstrueren in veel gevallen: ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij net hetzelfde verhaal. Niet menstrueren = maandverband niet nodig.

   Verwijderen
  2. Helaas gaat dat verhaal van de mirena-spiraal niet voor iedereen op! Ikzelf vloeide een jaar lang elke dag hevig.... ik heb hem er na een jaar maar uit laten halen omdat het steeds erger werd. Ook na een 2de kindje toch een laten plaatsen en helaas weer bijna een jaar lang vloeden.. het bleek niet weggelegt te zijn voor me. Dus idd ook maar aan het wasbaar goed gegaan, ideaal!

   Verwijderen
  3. Dat soort dingen is weer helemaal niet gezond voor je lijf, zo'n eng spiraaltje.

   Verwijderen
 14. Ik heb niet mee gedaan met verdubbelen omdat ik deze al gebruik (alleen de grote variant). Ik gebruik ze alleen thuis en voor uit heb ik de menstruatiec up, een iets andere dan Sillie heeft maar het principe is hetzelfde. Ik loop tegen de 50 maar wilde wel dat ik er voor mijn 30ste kennis mee had gemaakt! Maar hoe dan ook ik heb berekend dat ik in twee jaar de investering er uit zou hebben en daar zit ik nu al overheen. Zelf maken was mij ook een brug te ver.
  Het valt me op dat wasbare verbanden minder zweten en ook minder sterk ruiken. En ze zijn veel zachter. Ik snap de weerzin tegen eigen bloed trouwens niet zo. Als je een bloedneus hebt of een wondje op je been, dan gooi je toch ook die zakdoek of sok niet weg?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik gebruikte het vorige maand ook voor het eerst. En ik moet zeggen ik vind ze zalig zacht zitten. Wel duur in aankoop maar het loont ook wel vindik.

  Ik ga eens proberen ze zelf te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben om. Maar dan voor de inlegkruisjes. Ik ben er echt heel blij mee. Nu ben ik aan het brainstormen om ze zelf te maken. Je kunt ook zelfmaakpakketjes kopen, maar die vind ik nog duur.

  Zie verder mijn reactie bij de verdubbeldame.

  Zou je die gebruikte verbanden niet in een plastic maandverbandzakje (ok niet goed voor het milieu) kunnen doen als je op je werk bent of onderweg. Of van pul (waterafstotend) stof een klein afsluitbaar zakje maken. Die rugtassen met (trek)touwtjes die je vaak als reclame-/promotieartikel krijgt (waarvan ik er nog heel veel heb liggen) kun je volgens mij daar prima voor gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb er zo een zakje bij gekocht dat geur en waterdicht is.er zitten 2 vakjes in 1 voor de proberen en 1 voor de vuile

   Verwijderen
 17. Cupje is echt ideaal. Je voelt m niet zitten, geen gedoe met wassen of als je op pad bent, en voor iets van 30 euro ben je voor de rest van je (menstruerende) leven klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Op www.genoeg.nl staan tests van zowel de menstruatiecup als ook van het wasbare maandverband. Ook vind je daar een zelfmaakpatroon voor wasbaar maandverband.
  http://www.genoeg.nl/magazine/laatste-nummer/wasbaar-maandverband
  http://www.genoeg.nl/magazine/laatste-nummer/menstruatiecup-getest
  http://www.genoeg.nl/tips/uiterlijk/tips-uiterlijk-zelf-doen-patroon-voor-wasbaar-maandverband-

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik kwam toevallig deze blog tegen terwijl ik op zoek was naar ervaringen voor wasbaar maandverband. Ben benieuwd of jij het nog steeds gebruikt... Zou je er nog eens een blogje aan willen wagen misschien? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ja, ik gebruik het nog steeds. Zal er binnenkort eens een blogje aan wijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. hey

  zelf heb ik er ook over geschreven op mijn blog.Ik ben daar super tevreden van.Standaard heb ik er altijd ook 2 in mijn tas zitten in een zakje dat ik daar bij heb gekocht en dat werkt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik ben er sinds kort ook mar aan begonnen, inlegkruisjes in elk geval, maandverband nog niet nodig gehad, maar waar had jij het proefpakket besteld? De menstruatiecup ook geprobeerd maar dat is echt niks voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dit zijn van die levenservaringen die je zelf moet hebben meegemaakt. Ik vind het tof dat je voor natuurlijk maandverband hebt gekozen. Ik ben inmiddels ook een tijdje om!

  BeantwoordenVerwijderen