woensdag 23 januari 2013

Ditjes en datjes week 3

Afgelopen week weer een aantal kleine stapjes in de goede richting gezet, misschien weer ideetjes of inspiratie voor anderen?

Koken zonder pakjes en zakjes
Deze week weer 2 broden gebakken, een cake, hummus gemaakt, gezonde eierkoeken en pannenkoeken. Misschien voor sommige makkelijke dingen, maar voor mij toch steeds weer best een uitdaging. Voor cake heb ik nu een goed basisrecept waar ik mee wil gaan variƫren. Het zelf maken wordt steeds vanzelfsprekender. Ook maakte ik knolselderijsoep, eindelijk iets wat ik echt lekker vind om met die knollen te doen. O'ja en manlief zei bij de aardappelpuree: "Lekker smaakt net als uit een pakje" Of ik dat nu als compliment moet zien?

De kou getrotseerd 
In de woonkamer hebben we voor de deur naar boven en die naar de gang een opgerolde doek gelegd om kou vanuit andere vertrekken tegen te houden. Ik denk dat het toch wel iets scheelt in het gasverbruik.
Ook in de sneeuw ben ik elke doordeweekse dag braaf een stukje met zoontje gaan wandelen, dus met dat doel gaat het goed. De verwarming zet ik voor we gaan wandelen een graadje lager, als ik terug kom heb ik het zo warm van de wandeling dat ik het niet eens merk en blijft deze vaak de rest van de avond op 18 graden (i.p.v. 19).

Kleine voordeeltjes
Van mijn ouders kreeg ik een zak met kiwi's uit eigen tuin, dus onbespoten. En er zijn er nog meer als ik wil, dus voorlopig zit het wel goed met het biologisch fruit.
Ook kreeg ik een zak met ballen, die voor in een ballenbak, ze hadden ze bij het grofvuil weggehaald. Zoontje speelt nu steeds met een paar balletjes. Hij lijkt te gaan kruipen, hoewel hij zich nu nog voort beweegt door te rollen en van richting te veranderen door met zijn kont op te tillen als hij op zijn rug ligt. Maar die balletjes daar wil hij toch wel snel achteraan....
Ik kocht bij de Wandelwagensoos een 2e hands tuinbroek en joggingbroekje voor zoontje, samen voor € 3,-

Wie wat bewaard, heeft wat
We waren vergeten dat manlief ook nog een spaarloonrekening had. Hij was er pas een jaartje mee begonnen en toen stopte het weer. Vorig jaar door al het gedoe rondom zoontje hebben we deze rekening helemaal uit het oog verloren. Nu kregen we dus het jaaroverzicht binnen en er blijkt dus bijna 700 euro op te staan. We laten het maar zo, dan telt het ook niet mee voor de belasting, aangezien we aardig aan die grens zitten

Altijd alles goed controleren
Bij een internetbestelling was een korting niet goed berekend. Ik heb er een mailtje achteraan gestuurd en alsnog het verschil terug gekregen. (€ 2,09)
Op een biologisch halfje volkoren bij de super zat een sticker voor de prijs van een heel, ik zag het thuis pas. Bij mijn volgende bezoek naar de servicebalie gegaan en het verschil teruggekregen. (Ik geloof iets van € 1,00)

Als ik zo terug kijk toch weer best veel kleine dingen gedaan. Probeer ze ook gedurende de week te noteren, want ik vergeet het zo snel, vooral als dingen al een gewoonte zijn.

Gisteren zag ik nog deze uitzending van Kassa Groen op tv die ik graag met mijn lezers wil delen. Onderwerpen die aan bod komen: verspilling van voedsel, groene energiemaatschappijen, co2 uitstoot tegengaan met olivijn en wat is milieuvriendelijker een boek of een e-reader? Vooral het stukje over voedselverspilling vond ik best shockerend. Dat mensen zomaar gekookte rijst of pasta weggooien, dat gebeurd hier nooit. Ik probeer zo te koken dat er niks overblijft en als er toch overblijft gaat het of de vriezer in of ik probeer er de volgende dag iets anders mee te maken.Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

8 opmerkingen:

 1. Ik kook gepast of dubbel. dus of op of in de vriezer. Soms blijft er een beetje over maar dat wordt danvaak mijn lunch voor de dag erna.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gooi ook geen eten weg, als ik er zelf niks meer mee kan/inzie geef ik het de hond, of ik snijd het klein voor de vogels in de tuin, maar weggooien vind ik gewoon zelf ook echt zonde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat ze zo veel weggooien. Hoe kan dat dan toch? Gooien we toch meer meer weg dan we denken?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gooi tegenwoordig geen eten meer weg, maar dat is wel eens anders geweest... Vergeten, geen tijd, te veel gekocht, uit eten gaan, geen zin om 2x hetzelfde te eten waren daarvoor redenen... Hele slechte vind ik nu ook... Het scheelt wel dat ik momenteel niet werk en dus veel meer thuis ben en ook thuis lunch. Als je op kantoor werkt, neem je niet zo snel een restje champignonsoep mee naar je werk... Een voordeel van niet werken is dus niet alleen dat ik geen eten meer weggooi, maar ook dat ik veel lekkerder, gevarieerder en goedkoper lunch!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Sjouke, leuk dat je me volgt. Ik hoop dat we nog vaak bij elkaar gaan lezen in dit nieuwe jaar !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een enkele keer,dat er iets over is gaat het naar de hond.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk die stukjes over je ditjes en datjes!
  Hier wordt ook bijna nooit eten weggegooid, zo zonde!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt om de uitzending van Kassa groen te delen!
  Ik probeer ook zo weinig mogelijk voedsel te verspillen maar zoals hierboven gezegd....
  soms als ik het te druk heb wordt er wel eens iets vergeten en dat vind ik altijd zo spijtig...
  Ik probeer nog zoveel mogelijk om het dan toch nog nuttig te gebruiken bv. voor de vogels of
  hond....
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen