zaterdag 5 januari 2013

Ik ben verslaafd.....

Ik moet iets toegeven, ik ben verslaafd aan het kopen van wasbare luiers. Het is er geleidelijk ingeslopen en nu kan ik er bijna niet meer mee stoppen.

Sinds de geboorte van zoontje heb ik in het begin wegwerp gebruikt, ik had immers gratis een hele voorraad tot ca. 5kg en het duurde wel een paar maanden tot zoontje dat woog. Van diverse kortingsbonnen uit kraampakketten en andere acties kocht ik alvast wat luiers in maatje 2, 3 en 4. Hoewel ik tijdens mijn zwangerschap nog had gedacht aan wasbaar, maar me helaas nog niet uitgebreid hierin kon verdiepen, zag ik het na de geboorte niet meer zo zitten.

Toen thuis de rust een beetje wederkeerde en de gratis luiers niet meer paste en zoontje inmiddels een gewicht had waarbij de meeste wasbare luiers beginnen (of de medium maat) ging ik nog eens op zoek naar wasbare luiers. Ik kocht 6 al-in-one luiers van totsbots om eens te testen. In het begin leek het goed te gaan dus bestelde ik via MP 5 tweedehands van deze bij. Maar zoontje lekte vervolgens vaak, hij heeft ook van die dunne beentjes.... Dus even later was er een aanbieding van itti bitti (geschikt voor slankere beentjes) en kocht ik er daar nog 3 van en kreeg er nog een gratis AIO van totsbots bij. Maar helaas lekte zoontje ook bij dit merk regelmatig door. Even leek het beter te gaan, maar toen toch weer niet.

Ik ging op zoek naar ervaringen met wasbare luiers op fora e.d. en ontdekte dat het weleens door een grotere plassen zou kunnen komen, hoewel ik ook nog steeds twijfelde over de pasvorm bij de beentjes. Via MP kocht ik wat inleggers en daarbij nog een paar zogenaamde "chineesjes". Die inleggers hielpen wel iets, maar nog steeds lekkage. En die chieesjes stonden heel schattig, maar ook daar lekkage...

Toch wilde ik het niet opgeven, het gevoel van zo graag minder wegwerp gebruiken was sterker. Hoewel manlief het inmiddels helemaal gehad had met wasbaar. Ik soms ook wel, helemaal als zoontje ook weer een spuugperiode had en ik dus soms wel 4x per dag zoontje schone kleren aan kon doen.

Dus misschien nog een andere pasvorm proberen? Ik bestelde 3 2e hands imse vimse (heel goedkoop) maar die bleken iets aan de grote kant. Dus dat was het ook niet.

Op een fora las ik nog over dat een 2-deligsysteem met overbroekje bijna altijd de uitkomst biedt bij lekkages en dat zag ik als mijn laatste poging. Ik bestelde via MP een pakketje met 2 bamboozle stretch, een mother-ease overbroekje en nog een bumgenius (andere pasvorm proberen). En wat denk je? Het werkte!

Het overbroekje gebruik ik ook in combinatie met de itti bitti, hoewel die niet zijn bedoeld om met overbroekje te dragen. Maar zo blijft zoontje toch droog, dus wat maakt het uit?

En nu was er bij het bedrijf waar ik de 1e twee bestellingen deed een aanbieding voor wasbare inlegkruisjes en maandverband. Dat wilde ik toch wel eens gaan proberen en toen kwam ik weer in de verleiding om wat extra bij te bestellen (ja daar doen ze die aanbiedingen natuurlijk voor) dus ben ik overstag gegaan en heb ik nog een bamboozle besteld (ook aanbieding) en een extra overbroekje.

Ik kon het mezelf verkopen om iets nieuws te kopen, want ik had vandaag onverwachte extra inkomsten. Meer dan 1,5 jaar geleden een creditcard opgezegd waar nog een positief saldo op stond, maar nog steeds niks ontvangen. Ik was een beetje laks om erachteraan en was het eigenlijk ook weer vergeten. En vandaag stond het ineens op de rekening, dus zag het als een soort cadeautje en vond dat ik wel wat mocht bestellen.

En ik moet nu echt niet verder op MP kijken, want het is zo verleidelijk. Vooral omdat dit goed werkt (voor ons), maar ik wil het eerst wat langer aanzien voor ik nog meer van dit systeem koop....ik heb alles bij elkaar denk ik al wel zo'n 300-400 euro uitgegeven aan alles voor de wasbare luiers. Natuurlijk doe ik het niet alleen voor het geld, maar ook voor het milieu, maar toch.

De andere systemen wil ik nog wel bewaren en moet ook wel bewaren omdat ik anders te weinig heb. Ik weet nu een beetje zijn plasritme (haha) dus pas welke luier ik gebruik daar een beetje op aan. Ik gebruik nu ca. 4-5 wasbare luiers op een dag en 1 wegwerp voor 's nachts. Zoontje krijgt misschien nog wel dikkere beentjes en kont, misschien dat ze dan toch nog beter gaan zitten. Of misschien dat het bij een volgend kindje wel de perfecte luier blijkt. En anders kan ik ze altijd nog verkopen....

Ik wil zoontje dit jaar ook proberen zindelijk te krijgen, maar moet hij eerst kunnen zitten.... Ik heb gisteren wel alvast een potje gratis op kunnen halen via MP, dus dat scheelt weer!

Hebben jullie ook een rare verslaving?

18 opmerkingen:

 1. He lijkt een groot bedrag,wat je uitgegeven hebt. Maar wat kosten wegwerpluiers van geboorte tot helemaal zindelijk zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is inderdaad veel meer... Maar ik combineer met wegwerp, dus bespaar ik minder en natuurlijk moet je ook nog de waskosten meerekenen. Maar dan nog ben ik denk ik goedkoper uit dan met wegwerp.

   Maar ik moet mezelf echt inhouden hoor om niet meer te kopen, want dan is het niet meer voordeliger ;-)

   Verwijderen
 2. Hoe vaak was jij die luiers in week ? Ik denk dat verschil in kosten tussen wegwerp en katoenenluiers heel dicht tegen elkaar aanzit.

  Dat is ik ook vaak zie in vergelijk enkel aanschaf maar geen waskosten,stoom wasmiddel etc...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was ze 1x per week (samen met de wasbare billendoekjes) dat levert een volle trommel op. Meestal op 30% en soms op 60%. En hang ze aan de lijn te drogen (heb geen droger).

   Ik heb zelf dit rekensommetje ook wel eens gemaakt, vooral omdat ik pas met een maand of 6 die luiers (bijna) fulltime kon gebruiken.

   Ik gebruik wel speciaal wasmiddel, daardoor kan ik ermee op 30% wassen. Dat wasmiddel kost omgerekend ca. 50 cent per wasbeurt. Dan komt een wasbeurt op ca. € 1,18 als ik de overige kosten volgens het nibud neem. Hiermee bespaar ik dan wel gemiddeld zo'n 30 luiers. Als ik uitga van 18 cent per luier zou dat me anders € 5,40 kosten en dan ca. een half pakje billendoekjes (want die gebruik ik ook wasbaar), dus totaal ca. € 6,--

   Per week denk ik dat ik dus zo'n € 4,80 hiermee bespaar. Als ik ervan uitga dat ik nu 400 euro heb uitgegeven dan heb ik na ca. 1,5 jaar de aanschaf eruit. En ik denk dat het wel wat langer duurt voor zoontje zindelijk is (maar wasbaar helpt ook zindelijk maken) en als er een 2e komt is het nog goedkoper. En natuurlijk kan ik de aangeschaft luiers weer verkopen en andere benodigdheden als grotere luieremmer en de billendoekjes en wasnetten.

   Maar goed het gaat me ook om de berg afval die het scheelt.

   Verwijderen
  2. Besparing van 4,80 vreemd dat gebruik ik niet eens aan luiers, ongeveer 3,80 trek je waskosten ervan af dan blijft het zeer geringe besparing.Ook vaak luiers vaak inweken bij zoveel gebruik kun je ze weggooien, ontlasting wc extra spoeling.

   We hebben het ook gedaan maar de ongemak en tegenvallenkosten ervan afgestapt.

   Verwijderen
  3. Tja, die kosten hangen er natuurlijk van af welk merk je neemt en hoeveel je er gebruikt. Maar ik ben bij de berekening er vanuit gegaan wat ik zou gebruiken.

   Ik week de luiers trouwens niet voor (is ook niet nodig) en ik spoel de inleggers niet door de wc, geeft verstopping (ook zegt de fabrikant van niet) de bepeopte inlegdoekjes gaan gewoon in de kliko. En meestal poept zoontje 's nachts in zijn wegwerp en hebben we overdag maar heel af en toe een poepbroek.

   Maar iedereen zijn keuze, en geringe besparing of niet, ik ben (NU) heel blij met mijn wasbaar, geeft me gewoon een heel erg goed gevoel.

   En bij een 2e kindje zouden de kosten van wasbaar vrijwel alleen nog de waskosten zijn...dus dan bespaar je zeker ben ik van mening.

   Verwijderen
 3. M'n kinderen zijn inmiddels al heel erg lang uit de luiers, maar ik heb altijd gewone vierkante luiers gebruikt met zo'n plastic broekje erover, dat gaf ook wel eens lekkage, maar m'n kinderen waren heel vroeg zindelijk (allemaal tussen 2 jaar en 2enhalf jaar), dus dat is ook een besparing, door katoenen luiers te gebruiken, hoef je over het algemeen minder lang luiers te gebruiken. En idd voor het milieu is het ook nog een pré. En weet je achteraf is het altijd makkelijk praten, maar je hebt toch je best gedaan om het goed te doen? Dan is het ook goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, herkenbare verslaving! :-) Wij hebben met 26 wasbare luiers echt wel genoeg nu, maar ik blijf toch steeds kijken naar leuke, goedkope tweedehandse exemplaren die aangeboden worden op MP en het D&V-forum....
  Doordat ik alles tweedehandse heb gekocht heb ik er nog maar ruim 75 euro aan uit gegeven, maar dat is op zich ook wel gewoon genoeg. Wij zijn ook niet gelijk begonnen met wasbaar en gebruiken 's nachts ook meestal weggooi. Een tijdje gehad dat ik elke ochtend alles kon verschonen omdat zoontje zwaar was doorgelekt 's nachts, dat schiet natuurlijk ook niet op met besparen op waskosten....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb je dan zeker voordelig kunnen kopen als de 26 luiers maar 75 euro hebben gekost. Ik heb er nu in totaal een stuk of 30, maar zitten er ook een aantal bij 4 ofzo, die zoontje nog veel te groot zijn. De helft is ongeveer 2e hands. Maar in de kosten zitten ook de wasbare billendoekje incl. opbergbakjes en olie, grote luieremmer met waszakken en 5 rollen inlegvellen (waar ik nu pas een halve rol van op heb).

   Verwijderen
  2. Ow ja, de ruim 75 euro zijn echt alleen de luiers. Daarbij hebben de meeste geen inlegger, maar die heb ik zelf gemaakt van stoffen die ik allemaal nog had liggen. Als wasbare billendoekjes gebruik ik hydrofiele washandjes, waarvan ik de meeste zelf maakte uit hydrofiele luiers. Luieremmer is hier van het kringloop, was 1,50 euro. Wasnetten zelf gemaakt en wel nog 15 euro uitgegeven aan inlegvellen. Dus alles bij elkaar opgeteld kom ik ook wel wat hoger uit, maar het valt nog steeds wel heel erg mee.

   Verwijderen
  3. Bedankt voor je toelichting. Vind het altijd leuk om te horen hoe anderen het doen met die wasbare luiers, want ik ken weinig mensen (lees 1) in mijn omgeving die ze gebruiken.

   Ja, ik weet het, jij bent heel handig :-) Ik moet aan dat soort dingen niet beginnen om zelf te maken, want dat loopt geheid op frustratie uit. Maar héél knap dat jij dat allemaal hebt gedaan, soms een beetje jaloers....

   Luieremmer heb ik voor een groter model gekozen, waar meer wasbaar inpast, zodat ik minder snel hoef te wassen. Ik heb ook een kleiner model, die staat boven (meestal verschoon ik beneden).

   Verwijderen
  4. Voor onze kinderen heb ik 30 jaar geleden ook vierkante katoenen luiers gebruikt en ze waren overdag beiden zindelijk tegen 18 maand.... Voor mijn kleinzoon heb ik 5 jaar geleden ongeveer 75 wasbare luiertjes gemaakt in verschillende maten naar het model van een goed passende Kiddibips. Voor die luiertjes heb ik flanel gebruikt van 'afgedankte' flanellen lakens die ik van meerdere familieleden kreeg (randen van een afgedankt flanellen laken zijn totaal niet versleten) en voor de inleggers gebruikte ik, eveneens afgedankte, sponsen handdoeken. Ik kocht enkel de velcro, elastieken en stikzijde. Kleinzoontje had een enorm assortiment aan verschillende luiertjes aangezien ik ze maakte uit recycleerde lakens met allerhande motieven en kleuren (ruiten, bloemen, geometrische motiefjes, effen gekleurd, effen wit)

   Verwijderen
  5. Oh wat leuk! Soms toch jammer dat ik niet zo goed met die naaimachine ben.

   Verwijderen
  6. Sjouke, 't is nochtans echt niet moeilijk om die luiertjes te maken en eens ik eentje gemaakt had, hadden we de 'smaak' te pakken. Aanvankelijk had ik twee uur nodig om eentje af te werken maar met wat ervaring (en beetje lopende bandwerk) had ik maar drie kwartier per luiertje meer nodig. Ik heb die luiertjes met heel veel geduld en liefde gemaakt maar toen de kleinzoon een maand of was, heeft mijn dochter ze allemaal verkocht op een tweedehandssite.... 'Ergens' in België ligt, kruipt of loopt er een kleintje rond met luiertjes aan die ik destijds maakte. 'k Weet niet of je interesse hebt in het zelfnaaien van dergelijke luiertjes maar 'vroeger' bestonden er sites van mama's die zelf hun luiertjes maakten en 'ervaringen' uitwisselden. Via de site van ottobredesign kon je destijds een gratis patroon met werkbeschrijving afhalen. Dat ottobreluiertje was het eerste wat ik maakte maar dat viel enorm groot uit vandaar dat ik dan zelf een patroon getekend heb naar een goed zittend luiertje van kiddibips.

   Verwijderen
 5. Ik heb nu geen kinderen meer in de luiers en was de witte was nooit op 30 graden, vieze witte sportbroekjes worden dan niet schoon. Zelfs niet met mijn eco bubble s.amsung.. Ik zat we l te denken als je nu eens zelf je wasmiddel maakt? Maar dnan iet met Marseille zeep maar met Sunlight en er Soda bijdoet vlgns mij ben je dan nog goedkoper uit. Ik moet bijna weer maken zal ik je es een klein flesje wat in een enveloppe kan toesturen?
  Ik ben van plan dat volgende week weer te maken. Zeg maar als je interesse hebt.
  Trouwens ik ben wel erg benieuwd naar je ervaring met dat maandverband. Zou je dat willen laten weten als je dat hebt geprobeerd? Overigens had ik een verslaving van broodbakken. Gelukkig ben ik daar weer wat van af :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je aanbod, maar ik maak zelf ook weleens wasmiddel (staat voor dit jaar weer op het lijstje).
   Ik gebruik speciaal wasmiddel voor de luiers, omdat het dan juist wel op 30 graden kan, bijna alle vlekken gaan eruit. En verkleuringen gaan eruit als ik ze wat langer in de zon hang (dat gaat nu even moeilijk).
   Bij de luiers is het ook beter om waspoeder te gebruiken volgens de wasvoorschriften en wasmiddel zonder enzymen. Ik probeer me hier zoveel mogelijk aan te houden om de kwaliteit van de luiers goed te houden.
   Ik vind de prijs van dit speciale wasmiddel ook niet zo'n probleem hoor, helemaal gezien ik maar 1 wasje per week hiermee draai.

   Ik ben zelf ook heel erg benieuwd naar het maandverband. Ik heb een proefpakketje besteld met 2 normale verbandjes, 1 inlegkruisje en een grotere. Ik ga er zeker een blogje over schrijven als ik ervaring heb.

   En die broodbakverslaving herken ik ook, hier ben ik ook druk met bakken bezig en steeds weer zin om iets nieuws uit te proberen.

   Verwijderen
 6. Wat een bijzondere verslaving... Gezien het feit dat je er niemand kwaad mee doet, zou ik me er maar niet al te druk over maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie. Het is vooral zo verslavend omdat er zoveel verschillende soorten zijn die ik allemaal wil uitproberen. En er zijn ook allemaal van die leuke printjes.

   Verwijderen