vrijdag 24 april 2015

Onderhandelen met de aannemer

Voor onze aanbouw, had de architect drie aannemers benaderd die ieder op basis van de tekeningen een offerte hebben gemaakt. Gelijk hier merkte je al verschil tussen de drie. Bij één kwam een mannetje even een kwartiertje kijken en stelde weinig vragen, een andere aannemer kwam met zijn loodgieter, elektricien en timmerman en stelde gerichte vragen, de derde kwam helemaal niet langs.

Anderhalve week later lagen de offertes in de bus, en zoals ik eerder vertelde pakten ze allemaal wat hoger uit dan het bedrag dat wij in gedachte hadden. Nu hadden we tijdens de besprekingen met de architect ook wel wat extra dingen opgenomen, maar als ze er eenmaal inzitten gaat het toch leven en wil je eigenlijk niks meer schrappen. Maar we moeten reëel blijven, wat willen we echt en hebben we het meeste aan en wat is eigenlijk een beetje overbodige luxe.

In overleg met de architect nodigden we 2 partijen uit om de offerte nader te bespreken en te kijken waar dingen geschrapt konden worden. De eerste bespreking verliep wat moeizaam. Prijzen die aan ons waren gegeven bleken niet te kloppen met wat hij op papier had. En de prijs bleek excl. BTW hoewel wij er van uitgingen dat deze incl. BTW was. Na het schrappen, van het raam in de zijgevel, de inbouwkast en de openslaande deuren te vervangen door ramen, en zelf nog wat sloopwerk en schilder- en sauswerk op ons te nemen kwam de prijs nog hoger uit dan wat we in eerste instantie op papier hadden.

De moed zakte mij al een beetje in de schoenen en ik ging maar weer eens rekenen met ons spaargeld en de kosten die er nog bijkomen als vloer, gordijnen e.d.

Gisteren hadden we de bespreking met de 2e partij en dat verliep gelukkig een stuk soepeler. Hij kwam met wat sloopwerk op de proppen wat we ook wel zelf kunnen doen, zoals een muurtje eruit halen. Met gereedschap en voorbereiding en uitleg van hun kant. Kijk dat zijn nou fijne meedenkende mensen. Voor het raam in de zijgevel wilden we het raam uit de huidige keuken gebruiken. Deze is van kunststof en zit er pas een jaar in, toen we nog dachten dat we de uitbouw pas over een jaar of tien zouden doen. Schrappen van dit werk scheelt bijna 1000 euro en zijn voorstel was het kozijn gewoon lekker op zolder te zetten en het dan bijvoorbeeld volgend jaar alsnog te laten plaatsen. Maar er konden nog heel wat posten uit en zo kwam de prijs uiteindelijk aardig in de buurt van wat we in gedachte hadden. De definitieve offerte moet nog komen, maar ik heb er wel vertrouwen in.

Het zal in ieder geval een heel ander gezicht worden


8 opmerkingen:

 1. Het is dus wel echt uitzoeken hoe en wat zeg! Het is altijd fijn om met iemand samen te werken die meedenkt, ik hoop dat het financieel mee gaat vallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw dat word mooi,wij zijn ook bezig met een bijkeuken maar dan van hout en wij doen het zelf,
  Hopen dat het allemaal mee valt voor je en dat ze snel kunnen beginnen

  Geniet van dit weekend
  Gr Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Denk ook aan het zelf afvoeren van sloopafval als dat er is. Aannemers zijn bekend bij, gemeentes en mogen weer andere dingen dan particulier. Wij hebben van een dakkapel zelf alles afgevoerd en dat scheelde tijd en geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zorg goed voor jezelf tijdens dit stress gebeuren, eigenlijk mag je wel van genieten toch , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw! Ik vroeg een offerte op via werkspot voor het leeghalen van de voortuin €650 euro! EX!
  Nou ik ben vandaag op knieen het onkruid er aan het uithalen en zaai maar weer bloemen en bijenmengsel. Ook nog vrolijk en beter voor de bijtjes en goedkoper ook nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een offerte aan een particulier moet incl. btw zijn. Je kan de eerste aannemer nu dwingen het voor de prijs te doen die hij heeft opgegeven. Al zou ik er ook geen vertrouwen meer in hebben en hoe goedkoop het uitvalt, ook niet mee in zee gaan. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het word al supermooi. Ben benieuwt naar het eindresultaat! Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ziet er prachtig uit. Ben benieuwt naar nieuwe foto's, zodra het klaar is!

  BeantwoordenVerwijderen