zondag 6 januari 2013

Biologische diervoeding

Nu wij zelf bijna voor 100% biologisch eten en ik al mijn halve leven vegetarisch eet, vraag ik me wel eens af waarom we onze kat dan wel rotzooi  bio-industrie vlees geven (voor zover er vlees in die brokken zit).

Ruim een jaar geleden kocht ik een grote zak biologisch droogvoer, best prijzig, maar ik deed er ook heel lang mee. Het nattevoer (elke dag een half maaltijdzakje) kocht ik nog wel niet-biologisch. Daarna won ik nog een leuke prijs en kon ik de kat weer een half jaar van gratis droogvoer voorzien. Vanochtend brak ik daarvan het laatste zakje van 300 gram aan, dus moest nu toch echt weer iets gaan aanschaffen.

En weer twijfelde ik, overstappen op biologisch kattenvoer of niet? Uiteindelijk besloot ik de knoop door te hakken en te gaan voor volledig biologisch. Ik heb op internet zowel nat- als droogvoer besteld voor in totaal schrik niet € 117,25. Dat is dan 24 kilo droogvoer en 36 x 85 gram natvoer. Ik hoop met het droogvoer zo'n jaar te doen en met het natvoer kan ik ca. 3-4 maanden vooruit, want ik heb ook nog een doos voer staan. Als ik het zo bekijk vind ik het nog wel meevallen. Het droogvoer kost dan zo'n € 7,70 per maand en het natvoer zo'n € 10,30, dus in totaal kost het kattenvoer dan € 18,-- per maand.

Kopen jullie biologische diervoeding en waarom wel of niet?

Bij een beetje zoeken naar niet al te dure biologische diervoeding kwam ik ook nog onderstaande uitzending tegen van de keuringsdienst van waarde. Het gaat niet specifiek over biologische diervoeding, maar ik vond het wel interessant, dus het delen waard! Dat de meeste diervoeding slachtafval is wist ik natuurlijk wel, maar hoe fabrikanten dit vervolgens dan weer aanprijzen....


13 opmerkingen:

 1. Ik heb sinds kort ook weer een poes en denk er ook over om over te stappen op bio. Lijkt mij toch beter voor haar. Waar heb jij besteld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het bij zooplus besteld. Daar hebben ze een aparte afdelin voor het biovoer.

   Verwijderen
 2. Wij kopen voor de honden tegenwoordig Jarco Natural Care.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt, deze aflevering kende ik nog niet. Zou biologisch voer dan beter zijn? Ik ga eens serieus nadenken over het zelf koken van voer voor mijn hondje. Als ik zelf zo veel mogelijk gezond en bio eet, waarom geef ik haar dan rotzooi? Vroeger kookte mijn moeder zelf speciaal diepvriesvlees en de goedkoopste vis (van de visboer, met ingewanden en koppen) voor onze honden en katten. Ik ga op zoek of dat nog bestaat. Ik heb zelf geen blog, maar als er meer mensen dat willen weten, mogen we dan via deze blog communiceren Sjouke?
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk wel dat biologisch voer beter is, zit minder rotzooi in. Maar ik doe het vooral omdat ik tegen de bio-industrie ben.

   Ik heb ook nagedacht over zelf koken voor de kat. Biologische kip in de supermarkt kopen ofzo en dan rauw geven? Geen idee eigenlijk moet me hier nog in verdiepen. Want met name het natvoer is best prijzig, dus misschien voordeliger om gewoon iets uit de super te halen?

   Je mag gerust onder dit berichtje verder communiceren.

   groet, sjouke

   Verwijderen
  2. Dank je wel Sjouke.
   Rauwe kip kun je echt niet geven, ook bio is die heel vaak besmet met Salmonella,daar kan je kat doodziek van worden.
   Ik vind de bio-industrie ook echt verschrikkelijk. Vandaag kocht ik wat diepvriesvlees om uit te proberen,maar helaas bio-industrie. Wel rauw met extra enzymen etc. en niet van afvalvlees maar hele karkassen voor menselijke consumptie geschikt. Als ik binnenkort weer bio voor mezelf ga bestellen wil ik ook wat bio hondenvoer er bij doen.
   Groetjes, Marjolijn.

   Verwijderen
  3. Hoi Marjolijn,

   Wat ik heb gelezen is dat je rauwe kip wel kan geven. Salmonella overleeft het niet in de maag van de kat door de hoge ph-waarde. Alleen met varkensvlees. moet je oppassen door de ziekte aujeszky. Overig vlees rauw geven is het beste voor de kat heb ik gelezen.
   Maar ik wil proberen zo dichtbij de natuur te blijven. Normaal eet een kat toch ook geen rund, paard etc? Daarom lijkt kip en vis mij de beste optie, maar ik ga me er eerst nog verder in verdiepen voor ik dit ga doen.
   Succes met het uitproberen van bio!

   Verwijderen
 4. Een vroeger klein hondje kreeg bio-voer. De huidige hond eet veel meer en dat wordt prijzig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij doen al 2 jaar nu biovoer voor de katten: droge brokken van biofood en natvoer van yarrah. Maar natvoer krijgen ze maar 2 keer in de week, de rest van de week krijgen ze gekookte koolvis. Dat is gezond en zonder toevoegingen en ze zijn er dol op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koolvis is ook een goed idee, ga ik eens naar kijken.
   Ik heb vorig jaar ook biofood brokken gekocht. Nu heb ik Almo Nature (hoewel ik daarna eens op de site heb gekeken en niet alles helemaal bio blijkt te zijn :-( ). Ik heb nu natvoer gekocht van Herrmanns, vooral omdat het vleespercentage daarin hoog is. Ik mag dan vegetarisch zijn, maar mijn kan mag gewoon vlees en vis eten :-)

   Verwijderen
 6. Wij hebben geen katten maar wel een goudvis die krijgt gewoon voer. Niet bio. Het zal ook wel voor de vis bestaan denk ik. Die vis hebben wij gered uit de winkel vinden wij zelf. Hij heeft nu een enorme bak met knikkers en een heel oerwoud aan waterplantjes. Hij wordt echt mega groot! Vindt de kat het bio voer een beetje lekker>?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Biofood ging er altijd goed in. (maar die van mij haalt nergens zijn neus voor op ;-) ).

   Verwijderen
 7. Er blijken verschillende merken bio hondevoer te zijn, katten voer heb ik niet bekeken omdat ik sinds kort geen kat meer heb. Het meeste voer dat én bio én niet uit separatorvlees etc. bestaat heeft als hoofdbestanddeel een of ander graan. Omdat honden (en katten natuurlijk) vleeseters zijn heb ik gekeken of er voer is dat uit hoofdzakelijk vlees gemaakt is, en biologisch.
  Na mijn korte onderzoek kon ik maar 1 merk vinden: Orijen. Dat komt uit Canada, heeft geen EKO merk zover ik kon zien, maar claimt bio te zijn. Het bevat ook vis, groenten, kruiden, probiotica, glucon en chondroïtine.
  Er zijn 3 variaties: 1 met veel soorten pluimvee en vis, 1 met alleen soorten vis en 1 met vlees van wild.
  Verkrijgbaar via zoo plus. Ik ben benieuwd.
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen