vrijdag 25 januari 2013

Soms mag je jezelf verwennen, toch?

Toen ik ging werken, besloot ik mezelf van mijn eerste salaris goed te verwennen. Ik had mijn opleiding binnen 4 jaar afgerond zonder te hoeven lenen en daarna gelijk een baan. Ik was trots op mezelf en vond dat ik iets verdiend had. Ik kreeg nog 3 maanden in de zomer studiefinanciering, maar kreeg ook al loon. Ik besloot van het loon nu eens een paar dingen te doen die ik al lang wilde, maar me niet kon veroorloven als student. Een deel besteedde ik aan autorijlessen en de rest ging op aan een fototoestel. Daarna ging ik flink sparen, ik probeerde met hetzelfde inkomen rond te komen als student en de rest ging op de bank. Zo spaarde ik maandelijks bijna € 1000,--.

Toen ik ging samenwonen met manlief nam ik veel kosten op me, zodat hij minder hoefde te lenen. Hij studeerde nog en voor zijn tweede jaar master kreeg hij geen studiefinanciering meer. Na het behalen van zijn papiertje loste hij binnen een half jaar(op aandringen van mij) zijn studieschuld van ca. € 10.000,-- af. Daarna deelden we de gezamenlijke kosten evenredig aan ons salaris. Hij betaalde toen meer en ik weer minder.

Volgende maand komt mijn laatste (gedeeltelijke) salaris binnen. Voorlopig zeg ik het buitenshuis werkende leven even gedag. Ik heb in totaal bijna 9 jaar gewerkt, waarvan 5 jaar 40 uur en 4 jaar 32 uur. Daarnaast heb ik 5 jaar lang 3 uur per dag in de trein en soms auto gezeten om van en naar mijn werk te komen. Als ik zo terug kijk snap ik niet hoe ik dat heb volgehouden. Ik maakte lange dagen; ging op 6.30 de deur uit en was om 18.00 thuis (tenminste als ik 's avonds geen cursus had (want regelmatig een cursus volgen werd van je verwacht) en de treinen op tijd reden). Ik had het gevoel te moeten presteren en sommige mensen keken zelfs raar dat ik "maar" 32 uur werkte, ik had immers toch geen kinderen. Ze vergaten dan wel dat ik wekelijks ook nog zo'n 12 uur aan reistijd had. En dat ik na 4 dagen echt wel op was. Ik heb ook de ziekte van Crohn en het gevoel daardoor altijd eerder moe te zijn dan een ander. Uren die ik besteedde aan doktersbezoekjes (en die zijn er best veel als je een ziekte hebt zoals ik) probeerde ik later weer in te halen, anders ging het ten koste van mijn maandelijkse bonus. En ook als ik eens 1 of 2 dagen ziek was (omdat de Crohn weer opspeelde) liep ik gelijk (een gedeelte) van mijn bonus mis, wat toch om een paar tientjes tot honderd euro ging. Ik denk dat ik de juiste beslissing heb genomen als ik alles zo op een rijtje zet. Dit prestatiegerichte werk, waar verwacht wordt dat je in pak loopt en je bijna wekelijks in eigen tijd een cursus volgt, past niet meer bij mij. Als ik weer ga werken wil ik iets doen waar mijn hart ligt en past bij mijn gezin.

Maar goed ik dwaal een beetje af van waar ik het dit blogje eigenlijk over wilde hebben, namelijk jezelf soms verwennen. De laatste dagen gonst het door mijn hoofd: zal ik mijn werkende leven zo eindigen als ik er mee begonnen ben en mezelf verwennen? Ik ben trots op wat ik de afgelopen 9 jaar heb bereikt. We hadden een heel goed inkomen als tweeverdiener, maar hebben ons niet mee laten slepen in de ratrace van alles maar beter/duurder dan de buurman. We hebben mooie reizen gemaakt, een prachtige huwelijksdag gehad en een huis kunnen kopen met eigen inleg van spaargeld en gelijk wat verbouwingen gedaan. Nu gaan we een tijd tegemoet dat we het van 1 salaris moeten doen, daar maak ik me geen zorgen over, maar ik denk wel dat ik minder makkelijk aan ons spaargeld kom. Dus zal ik nu nog 1 keer mezelf verwennen? Van mijn laatste salaris?

Een bestemming heb ik al wel: Ik wil al héél lang een kitchen aid, maar ze zijn zo duur. We hebben jaren lang veel gespaard en soms moet je jezelf toch ook iets gunnen toch? Ik denk dat ik er heel veel plezier van ga hebben, omdat ik nu regelmatig zelf brood, cake en andere dingen bak. De broodbakmachine gebruik ik eigenlijk alleen nog voor het kneden, maar die zou de deur uit kunnen als ik een kitchen aid heb. Ik ben er nog niet over uit. Van de ene kant ben ik bang dat het weer zo'n keukenapparaat is die handig lijkt, maar als je hem eenmaal hebt een sta in de weg is. Bang dat ik spijt krijg van deze aanschaf....

Hebben jullie een Kitchenaid? Gebruik je die regelmatig en waar gebruik je die allemaal voor?

28 opmerkingen:

 1. Ik heb er een en ben er super blij mee!!!!! IK heb hem pas in november gekregen maar ik zou nu al niet meer zonder kunnen. Ik gebruik hem bijna dagelijks. Super fijn om brooddeeg te kneden maar ook voor pizzadeeg natuurlijk! Ik bak altijd koekjes zelf dus ook dat deeg wordt gemaakt in de KitchenAid. En wat dacht je van pannenkoeken beslag en slagroom kloppen! Ik heb er met kerst ook hulpstukken voor gekregen. Twee raspen en een schaaf (dat is een pakket) en de citruspers. Deze laatste is even wennen om de goede houding te vinden maar dat gaat nu prima! En de rasp is fantastisch, zelfs chocolade raspen is geen enkel probleem. Ik wil voor mijn verjaardag (november dus) graag de blender er nog bij. Ik verheug me er nu al op. Ik zie ze al samen staan op mijn aanrecht!!!
  Nou, je leest het al: ik zou zeggen DOEN! En nee, ik heb geen aandelen................
  Veel succes met je beslissing,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wil ook graag een kitchenaid en ga die ook zeker kopen, als mijn oude keukenmachine en/of broodbakmachine het begeven dan mag ik iets anders aanschaffen eerder niet :-)
  Maar hij gaat er absoluuuuut komen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou zeggen: doen! Ik heb mezelf ook voorgenomen om een Kitchen Aid te kopen en een workshop broodbakken te volgen als ik mijn schulden volledig heb afgelost.
  Soms mag jezelf wel eens verwennen. Het is ook een mooie herrinering aan de tijd dat je hebt gewerkt. Volgens mij heb je het best verdiend. Bovendien zo'n Kitchen Aid heb je jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super herkenbaar. Hier wordt ook gekneed met de BBM, maar kijk uit naar een Kitchen Aid. Ik probeer op Marktplaats een 2e handsje te kopen; een klein defect kan ikzelf waarschijnlijk wel repareren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Direct kopen ! Echt hoor. Ik heb respect voor wat je hebt bereikt met je studie en baan. En ook met je beslissing om daar uit te stappen ! Ik weet bijna zeker dat je daar ook weer net zoveel van zult genieten. Met of zonder Kitchenaid, maar liever met :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het ook wel mooi om dit moment symbolisch af te sluiten door iets duurzaams te kopen voor je 'nieuwe leven'. gr. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gewoon doen en jezelf verwennen. Je kut misschien nog andere apparaten wegdoen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Izerina,

   Ik zie je nu hier even staan en kan niet op je eigen pagina reageren - wilde even zeggen dat ik je mijmeringen altijd graag lees.

   Groetjes,

   Verwijderen
 8. Ik heb de keukenmachine van mijn oma, inmiddels al bijna 50 jaar oud. Super handig voor van alles en nog wat, dus als je nog geen keukenmachine hebt, dan denk ik dat dit wel een mooie tijd is om hem aan te schaffen, zeker omdat je misschien nog wel meer gaat bakken nu je straks thuis bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een superleuke blog vandaag en dat werkgedeelte ook erg herkenbaar.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb er 1 en hij is absoluut de moeite waard! Ik geniet er wekelijks een aantal keer van, ik zou niet meer zonder willen en gelukkig gaan ze echt heel lang mee:) Ik heb een vorm van reuma waardoor mijn handen niet meer goed kunnen kneden dat was voor mij destijds de reden om toch voor de bijl te gaan en toevallig ook van mijn laatste salaris gekocht;) Dus lekker doen en er heel erg van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat je hem ook van je laatste salaris is gekocht.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 11. Een goede keukenmachine staat dit jaar op mn lijstje, dus ik weet nog niet wat het wordt.
  Maar mag ij even zeggen: hulde!!! 40 uur werken en zoveel treinen met een ziekte als de jouwe. Ik ken mensen met hetzelfde die zelfs moeite hebben met 2 dagen werken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje, maar ik moet wel zeggen dat ik een milde vorm van de ziekte heb. Maar van het 5 naar 4 dagen gaan betekende echt een hele verbetering voor mijn energieniveau. Het gezonder (zonder en pakjes) eten lijkt ook een positieve invloed op mijn ziektebeeld te hebben.

   Verwijderen
 12. Ik heb geen kitchen aid, nee. Ik heb eerlijk gezegd ook geen idee wat het is ;) Een soort van keukenmachine?? Ik heb een quick chef en een staafmixer... Maar ik bak dan ook weer niet zelf brood.

  Verder wilde ik even zeggen dat ik jouw blog altijd inspirerend vind. Voor mij ben je een beetje een helden en een voorbeeld. Je baan opzeggen om voor de kinderen te gaan zorgen... Ik ken menig moeder die dat niet durft... en jij doet het gewoon!

  Groetjes, Daantje (van sandagroen en nu ook van positief besparen, voor het geval je me niet herkent zonder het vaste plaatje van het schattige varkentje)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de KitchenAid is inderdaad een keukenmachine. Ik wil hem vooral gebruiken voor het kneden van deeg voor brood, pizza en hartige/zoete taarten.

   Dankjewel voor je mooie compliment.

   Verwijderen
 13. Ik heb geen kitchen aid maar ik ben ontzettend beniewd naar jullie reacties. Ik vind dat je een leuke blog het overigens!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb geen kitchen aid, maar sinds 10 maanden een Bosch MUM machine, waar ik heel tevreden mee ben. Wordt intensief gebruikt, voor bakken, voor sinaasappels persen, blenderen, raspen...
  Als ik jou was zou ik mezelf maar eens verwennen, zo als ik het lees heb je veel meegemaakt afgelopen jaar en ik heb respect voor de manier je met je geld om gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb al een paar jaar een kitchenaid.
  Gekocht via M.arktplaats. Ja ik weet het, ik had erg veel geluk. Het was van iemand die een kookboek moest schrijven voor een groep chefs en die een kitchenaid wilde leren gebruiken.
  Dus ik heb hem betaalbaar gekocht en gebruik hem een aantal keer per week. Ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb er geen maar als ik je zo lees zou ik zeggen: doen. Je investeert in je eigen plezier en je gezin heeft er ook nog eens profijt van. Win-win toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik was aan het sparen voor een Kitchen Aid, ter vervanging van mijn oude kenwood keukenmachine van minstens 30 jaar oud, gekregen van een oude buurvrouw. Helaas ging de Kenwood definitief kapot terwijl ik nog niet voldoende geld had voor de Kitchen Aid. Dus werd het weer een Kenwood, dat is iets goedkoper. En daar ben ik super blij mee. Ik gebruik hem 2 tot 3 keer per week, vooral om brooddeeg te maken, maar ik kan er ook mousse of room mee kloppen en zo.
  Ik zou zeggen: gewoon doen. Het is misschien ook fijn om bewust afscheid te nemen van het werkende bestaan met een cadeau dat je huiselijke bestaan zal gaan verrijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb een keukenmachine die ik spaarde door boodschappen te scannen via GFK consumerscan.
  Ik gebruik de mixer met kneedhaken voor het kneden van brood, of mijn beide handen.
  Een Kitchen Aid is mij te groot, Ik heb nu al een hekel om de keukenmachine te gebruiken. Ik ben vaak sneller met het mes.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een mooie, symbolische aankoop zou dat zijn. Je hebt het echt verdiend zo te lezen! Doen, dus!
  Mijn keukenmachine is me nog teveel werk om schoon te maken, ik pak sneller even een mes. Maar ik maak ook niet zoveel zelf als jij.

  Ben benieuwd wat je doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik zou zeggen doen! Ik heb nu iets meer dan een jaar een kitchenaid en ik zou hem niet meer willen missen. Ik ben nu druk aan het sparen voor een hulpstuk om pasta mee te maken. Ik gebruik de kitchenaid voor brood-pizza deeg. cakebeslag, muffins, slagroom, eiwit kloppen.
  Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Als je niet design gevoelig bent is een Kenwood net zo goed,er zijn nog wel andere goede merken maar dat Kitchenaid is wel overal te zien net een Iphone iedereen wil er dan een,maar kijkt niet naar kwaliteit/prijsverhouding.

  BeantwoordenVerwijderen