donderdag 16 oktober 2014

Grrrr.....Autostoel gezeur

Bijna alles wat we hebben aangeschaft toen ik zwanger was, was tweedehands. Enige wat we toch echt nieuw aanschafte was het autostoeltje. Ja, door de hormonen liet ik me gek maken over verhalen dat je NOOIT een tweedehands autostoeltje moet kopen. Nu denk ik: had ik maar een tweedehands stoeltje van een goede bekende gekocht!

Na lang vergelijken en aanbiedingen afwachten kochten we uiteindelijk een Maxi Cosi met daarbij de FamilyFix, waardoor het stoeltje verankerd kan worden via de isofix en dit nog veiliger is. En je het stoeltje makkelijk uit de auto kan halen zonder gedoe met de gordel enzo. Dit gehele systeem, ondanks de Mazzeldagen die ik afwachtte, kostte toch nog zo'n dikke 250 euro. Maar ja, je wil het beste voor je kind, helemaal als het om veiligheid gaat.

Toen zoontje ruim een jaar later uit de baby-autostoel was gegroeid, gingen we opnieuw naar de winkel voor de opvolger. Deze paste op hetzelfde onderstel dat we al hadden, ideaal leek ons. We kochten een lelijke kleur stoel in de opruiming met een zomerhoes erbij, zodat je die kleur toch niet ziet. Het grote nadeel van deze stoel, daar kwamen we al snel achter. Deze stoel kon NIET met de gordel in de auto gemonteerd worden, daarbij was persé het onderstel nodig. Dus even snel het stoeltje in een andere auto zetten was er niet bij. Niet dat dat vaak gebeurde, want we hadden toch maar één auto. Maar ik rij nog weleens mee met een vriendin o.i.d. dus via MP scoorden we nog een tweedehands autostoeltje voor 25 euro om dit probleem op te lossen. Achteraf gezien hadden we beter gelijk voor een (tweedehands) stoeltje kunnen gaan. Want je haalt de stoel nooit even snel uit de auto zoals je met het babystoeltje doet, dat hadden we ons niet zo snel gerealiseerd. Overigens was dit stoeltje ondanks de opruiming nog best prijzig. Incl. hoes telden we toch nog 150 euro neer.Ruim 1,5 jaar hebben we plezier van deze stoel gehad, maar toen begon het gezeur een paar weken geleden. Als je het onderstel installeert en het stoeltje erop klikt gaan er groene lampjes branden gevolgd door een piepje als deze correct is vergrendeld. Hartstikke handig natuurlijk, behalve als dat gepiep vervolgens onophoudelijk blijft klinken achterin de auto, net zo lang totdat je het van irritatie door het autoraam hebt gegooid.

Thuis zocht ik gelijk de bon er bij en de de garantievoorwaarden. De garantie was slechts 2 jaar en dit onderstel was al tijdens mijn zwangerschap aangeschaft, net 3 jaar geleden. Ik mailde Maxi Cosi en kreeg snel een antwoord terug dat het uit coulance gratis gemaakt zou worden, ik hoefde het alleen naar de winkel terug te brengen waar ik het had gekocht, zij zouden het opsturen naar het Service Center. So far so good. In de winkel deden ze ook helemaal niet moeilijk. Ik kreeg zelfs nog een tijdelijk vervangend onderstel mee zonder dat ze meer van mij hadden dan een naam, mobielnummer en een e-mailadres. Het duurde wel even, maar 3 weken later was er een telefoontje. Het onderstel was gerepareerd en ik kon het ophalen. Dus geleende onderstel weer uit de auto, op de parkeerplaats van de winkel en even later het gemaakte onderstel er weer in. En geloof het of niet: gelijk weer onophoudelijk die piepjes. Dus ik weer naar binnen, daar testten ze het onderstel ook in de proefopstelling in de winkel en ze snapten mijn probleem en het onderstel werd weer teruggestuurd. Ik mocht het leenonderstel weer meenemen, dus mocht dat weer lekker in de auto bevestigen (en dat is zo'n fijn klusje, NOT).

Twee weken later, gisteren om precies te zijn, weer en telefoontje van de winkel. Het onderstel was weer gemaakt en zelfs getest in de winkel en deed het prima, dus ik kon het komen ophalen. Nou vanavond ging ik dus weer naar de winkel. En ik installeerde het onderstel wederom op de parkeerplaats in de auto. Hoera, geen piepjes, alles werkte prima. Totdat ik 300 meter verder op een rotonde reed en toen begon het gedonder weer. De piepjes klonken weer onophoudelijk, grrrr.

Ik heb besloten niet meer terug te gaan naar de winkel. Ik heb er geen vertrouwen meer in dat Maxi Cosi het probleem kan oplossen. Misschien niet zo slim, maar het geeft me wel rust. Ik heb genoeg van het heen en weer rijden en het ding in en uit de auto halen. En ik word al helemaal gek als ik ook nog maar één zo'n piepje hoor.

Dus wat doen we? Het tweedehands aangeschafte autostoeltje voldoet prima, dus die gaan we gebruiken. Het onderstel mag lekker naar de stort, ik kan nu al genieten van het gevoel dat het moet geven als ik dat ding in één van die containers gooi. En dat autostoeltje van maxi cosi, dat dus alleen met onderstel te gebruiken is, gaan we verkopen via MP.

Zo dat was even een heel lang saai verhaal. Maar mij lucht het wel op om even mijn frustratie weg te tikken. En wie weet kan ik hiermee andere mensen behoeden voor de aanschaf van een FamilyFix...

12 opmerkingen:

 1. Wij hebben een relatief goedkoop autostoeltje gekocht bij de Gamma. Bevalt tot nu toe prima :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja die hysterische verhalen.... alsof er massaal autostoeltjes die in een botsing zijn geweest, worden verkocht. Vast een complot van autostoeltjesverkopers. Je voelt toch zo of alles nog okee is? Denk dat het rijgedrag van veel mensen een veel groter gevaar is dan het autostoeltje waarin baby word vervoerd. Maar goed, hier ook een nieuwe mc wegens die verhalen. Je denkt vaak nog dat 'ze' gelijk hebben he als je voor het eerst een kindje krijgt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze maxicosi hebben we gekregen en de 2 vervolgstoelen kochten ook bij een.klusbedrijf.
  Voor de volgende stap staat de stoel van grote broer er nog en als die te klein wordt, is ze groot genoeg voor zonder stoel.
  De maxicosi gaat nu naar mijn zus voor gebruik en hoogstwaarschijnlijk daarna de andere autostoelen ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Irritant!! Kan me voorstellen dat je er mee klaar bent. Kun je het piepje niet gewoon onklaar maken (net woord voor slopen). Als je hem toch naar de vuilstort brengt kun je het net zo goed proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hadden dat gepiep ook, vooral als de kinderen er niet in zaten. Dan zit er geen gewicht in dat ze op hun plaats houdt. De veiligheid is nog steeds hetzelfde, dat gepiep is inmiddels een loze waarschuwing. De oplossing is om de batterij er uit te halen.
  In ons geval had vooral degene die de stoeltjes (wij waren er overigens heel blij mee) van ons overnam er last van ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben het wel overwogen de batterijen eruit te halen, alleen zitten die onder het onderstel. Je kan ze dus pas verwijderen als het onderstel omgekeerd is. Dit lukt ons niet zonder het stoeltje en het onderstel helemaal uit de auto te halen.
   Ik ben van mening dat de veiligheid dan wel in gevaar komt. Immers zijn die lampjes en piepjes er om aan te geven dat het stoeltje goed is bevestigd, dit kan ik zelf niet goed beoordelen. Ons stoeltje lijkt soms goed bevestigd, maar dat is dan nog niet zo, als je begrijpt wat ik bedoel. Een ander stoeltje lijkt ons daarom veiliger.

   Verwijderen
  2. Tiens, bizar, daar zou ik nu niet aan denken ...batterijen gaan zoeken onder het onderstel ... Ik ga dat alvast een bekijken. Dankjewel alvast

   Verwijderen
 6. Wat vervelend zeg! En ook al is het superfijn dat de winkel en Maxi Cosi zo goed hielpen, het kost allemaal zoveel tijd en energie om iets op te lossen. Ik kan me voorstellen dat je er genoeg van kreeg.
  Gelukkig heb je nu een goede oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor de maxi-cosi hadden we ook een dergelijk systeem, maar dan zonder piepjes. Werkte prima.

  Maar waarom haal je idd niet gewoon de batterijen eruit zodat het stoeltje niet meer kan piepen? Dan hoef je het ook niet weg te gooien en kun je het uiteindelijk weer verkopen via MP

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie mijn reactie bij Anita. Ik ben van mening dat de veiligheid wel in gevaar komt als ik het onderstel zonder batterijen ga gebruiken. Zelf kan je niet goed beoordelen of het stoeltje correct is bevestigd, want het kliksysteem zit aan de onderkant. Dan voel ik me veiliger met een andere autostoel.

   Verwijderen
  2. Snap ik wel. Wist trouwens niet eens dat zulke stoeltjes bestonden. Klinkt veilig en goed, maar dan moet het systeem wel werken. Dus inderdaad, weg ermee!

   Verwijderen
 8. Herkenbaar probleem, mijn ouders zitten ook met een family fix die blijft piepen. Onze dochter had er wat water over geknoeid... Zelf hebben we ook de family fix voor de maxi cosi en daarna toch gekozen voor een normale autostoel. Al rijden we minimaal met anderen mee.

  BeantwoordenVerwijderen