vrijdag 18 januari 2013

Deposito's

De rente op de banken daalt, bijna elke maand krijg ik wel een mailtje van één of andere bank dat de rente weer omlaag is gebracht. Ik spaar bij 4 verschillende banken. Het grootste gedeelte bij een duurzame bank en de rest schuift jaarlijks een beetje heen en weer afhankelijk van de rente. Maar die rente is nu overal bedroevend laag, de hoogste rente die ik nu kan krijgen (met de banken waar ik al zit) is 2,35% en ik verwacht dat ook daar binnenkort weer bericht komt dat de rente daalt.

In april 2011 trouwden we en kregen we van veel mensen geld. Een deel gebruikte we voor onze huwelijksreis met de camper door West-Canada, de overige € 5000,-- stopten we in ons spaarvarkentje die door de trouwerij wat was afgeslankt. We dachten na wat we het beste konden doen: wel of geen deposito?
Ik vond toen de rente op deposito's 1-5 jaar erg laag, weinig verschil met een gewone spaarrekening en ik verwachtte dat de rentes weer zouden gaan stijgen, toen waren ze net weer iets aan het stijgen en ik dacht dat dat zou doorzetten. Helaas is de rente alleen verder gedaald.

Uiteindelijk kozen we ervoor om dit bij een bank te storten waar de spaarrente toen 2,6% was en je gelijk een bonus kreeg van € 20,--. Nu 1,5 jaar later is het bedrag gegroeid tot ruin €5.250,-- niet slecht ruim, €250,-- winst in iets meer dan 1,5 jaar. Maar nu is bij die bank het rentepercentage gezakt naar 2%. Tijd voor actie dus. Ik had ook kunnen kiezen voor een 2-jarig depostio tegen 3,25% dan hadden we na 1,5 jaar ongeveer op hetzelfde bedrag gezeten. Nu zijn dat percentages waar je alleen nog van kan dromen. Hoogste rente voor een 2-jarig deposito is nu 2,7% (bron: http://www.vanspaarbankveranderen.nl/sparen/depositometer?looptijd=24)

Wat gaan we nu doen was de vraag. Ik wil het geld niet te lang vastzetten, dan zou ik het net zo goed kunnen aflossen op de hypotheek. Nee we willen het over een paar jaar gebruiken voor een eventuele verbouwing. En we willen eerst een beetje zekerheid over hoe goed we het kunnen redden op 1 salaris.

In nam de verschillende deposito's onder de loep en nam uiteindelijk een 1 jarig deposito tegen 2,5%. Nog steeds geen hoog percentage, maar dan weet ik wel dat we in ieder geval wel zeker dat we aan het eind van het jaar € 131,25 hierover ontvangen. En daarna kunnen we weer verder zien. Voor een rente boven de 3% moet je het nu minimaal 4-5 jaar vastzetten, dat vind ik gewoon te lang voor zo'n laag percentage. Niemand heeft een glazenbolletje.....

Uiteindelijk weegt de rente misschien niet echt op tegen de inflatie e.d. maar om het dan maar in een oude sok te stoppen of te gaan beleggen. Nee, dat doen we niet, gewoon bewust kiezen waar het nu in korte tijd nog het meeste oplevert en daar dan maar zoveel mogelijk je voordeel mee doen. In een sok wordt het sowieso niet meer waard en beleggen kost op de korte termijn alleen maar geld.


12 opmerkingen:

 1. Je kunt je ook afvragen of het gebrek aan flexibiliteit opweegt tegen de iets hogere rente-inkomsten. Je krijgt over 5.000 euro nu 31 euro meer rente over een jaar. Maar aan de andere kant is het zo dat je bij een calamiteit dus niet bij je spaargeld kan.

  Je had ook 2,4% kunnen krijgen bij Westland Utrecht, en dan was je spaargeld compleet flexibel geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In ons geval weegt het gebrek aan flexibiliteit wel op, want we doen dit slechts met een klein gedeelte van ons spaargeld. Het moet wel heel gek lopen als ik dit binnen een jaar nodig heb. En wie zegt dat die 2,4% het hele jaar blijft? Het kan ook dalen of stijgen. Nu ben ik in ieder geval verzekerd van 2,5% voor een jaar. En die paar extra tientjes zijn toch weer leuk meegenomen, alle kleine beetjes helpen denk ik altijd!

   Gister kwam manlief er trouwens achter dat hij nog een spaarloonrekening heeft waar nu bijna 700 euro op staat, das weer een leuke meevaller...waren we even vergeten door al het gedoe vorig jaar.

   Verwijderen
  2. Ok, dat kon ik er niet uit opmaken. Dat je ook nog ander spaargeld had. Dan is het een prima keuze :)

   Verwijderen
  3. Nee, zou mensen zeker niet aanraden al hun spaargeld in een deposito te stoppen. Ik stop er alleen geld in waarvan ik bijna zeker weet (niemand heeft een glazenbol) dat ik het in die periode niet nodig heb.

   Verwijderen
 2. Ik verzamel net informatie over groendeposito's. De rente is minder,maar er staan fiscale voordelen tegenover.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat kan ook interessant zijn. Ga daar ook eens naar kijken.

   Verwijderen
 3. Ik vind het een eng idee om mijn geld langere tijd vast te zetten, maar zit te denken aan een kortlopend deposito via moneyou. Misschien moet ik die stap toch maar gewoon eens gaan zetten!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het eerst ook eng, maar als ik kijk naar de afgelopen 5 jaar dan is ons spaargeld nooit verder gezakt dan een bepaald punt, daar ben ik nog ver onder gaan zitten. Nu heb ik een beetje spijt dat ik niet eerder een deposito heb genomen...nu zijn de rentepercentages fors lager. En dat beetje geld zet ik nu vast voor een jaartje. Ik acht de kans dan ook heel erg klein dat we dit geld binnen een jaar nodig hebben.

   Verwijderen
 4. Eerlijk gezegd vind ik dat de rentes die jij vernoemt nog zo slecht niet zijn en ik heb de indruk dat de rentes in België nog een pak lager staan of in Nederland. Jij spreekt van 3 % op een periode van 4/5 jaar. Ik vergeleek onlangs de rentetarieven van de kasbons van meerdere banken hier en't beste wat ik vond was 2.85 % op 7/8 jaar en 3 % is al uitzonderlijk maar dan moet het geld wel 10 jaar vastgezet worden. Al die rentevoeten zijn, vanzelfsprekend bruto, dus er moet nog 25 % roerende voorheffing af..... Ik veronderstel dat de rentevoeten die jij vermeldt ook bruto zijn ? Hoeveel roerende voorheffing wordt er in nederland afgehouden op kasbons, termijnrekeningen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zover ik weet wordt er hier geen roerende voorheffing afgehouden. Je betaald alleen belasting over het spaargeld dat meer is dan een bepaald vastgesteld bedrag. Voor 2 personen is dat ongeveer € 42.000 en daar betaal je dan geloof ik 1,2% over.

   Verwijderen
 5. Er zijn trouwens bij bijv. de NIBC wel speciale redenen bijv. werkloosheid waardoor je je deposito zonder kosten mag open breken. Ik spaar voor de kinderen en aangezien het nog wel 10 jaar duurt voor de jongste 18 is zet ik zijn geld gerust zo lang vast. Spannend is het elke keer wel, maar het zet mij ook wel weer tot 'nieuw' sparen aan, omdat ik weet dat ik toch niet aan dat geld kan zitten.
  gr. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo'n 131 euro is toch mooi meegenomen vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen