vrijdag 21 juni 2013

Rabarber-aardbeienjam

Het is volgend mij al weer 3 jaar geleden dat ik voor het eerst zelf jam maakte. Ik had het altijd bij mijn moeder gezien die zelf jam maakte van pruimen en bessen uit eigen tuin, maar zelf nog nooit gedaan. Ik dacht dat het moeilijk was, maar bleek heel simpel te zijn. En eigenlijk vind ik het ook wel heel leuk om te doen. Eigenlijk ben ik niet zo'n jamliefhebber, tenminste niet de jam uit de super, maar zelfgemaakte jam op een beschuitje vind ik heerlijk.

Op mijn berichtje over rabarber verwerking kreeg ik diverse reacties dat het ook lekker is om er jam van te maken. Op verzoek stuurde een lezeres mij haar recept en ging ik aan de slag, ik had nog 3,5 kilo rabarber in de vriezer en verder waren alle ingrediënten in huis. Hoewel gember had ik niet. Nou had ze er bij geschreven dat je de gember ook gewoon weg kon laten, maar het leek me wel lekker met. Dus heb ik er een klein beetje gember poeder ingestrooid, want dat had ik nog wel staan. Je kent het wel, zo'n potje dat je koopt omdat je het nodig hebt voor 1 recept.

De jam lukte prima, misschien iets aan de dunne kant, maar dat maakt mij niet uit. En hij is lekker! mmmm

3 potjes rabarber-aardbeienjam

Van haar mocht ik het recept delen; dus bij deze:

Was 500 gr rabarber en snij de stelen in stukken van ca 3 cm. Schil 3 cm verse gember en hak deze heel fijn. Rabarber, gember en 50 ml sinaasappelsap (ander citrussap kan ook) aan de kook gedurende 4 min. Was en ontkroon ondertussen 500 gr aardbeien en snij ze in vieren. Schep aardbeien en 500 gr geleisuiker door de rabarber en laat nog een paar minuten koken tot het goed zacht is. Schep schuim eventueel af. Pureer als je van gladde jam houdt, en schenk in schone potten. Direct afsluiten en ca 10 min op de kop zetten. Eet smakelijk!


(De gember laat ik gewoon weg als ik die niet in huis heb)


4 opmerkingen:

  1. heerlijk he ? zelf maken ? , ik heb deze week rabarberjam met verse pepermunt gemaakt, ook een heerlijke combinatie, geniet ervan , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er leuk uit! Ik ken alleen maar rabarbermoes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier niet zoveel liefhebbers van rabarber en dat is nog een understatement

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Rabarbertaart is ook heel lekker! Op mijn blog een linkje voor een recept http://moiradoethaarding.blogspot.nl/2013/06/bakken-op-vrijdag-en-andere-eetdingetjes.html

    Of even googlen:) Er is een heleboel lekkers van rabarber. Ik heb nog jam van vorig jaar, dus nu weer andere dingen bedenken om te maken:)

    Fijn dat ie lekker is. Daar doe je het toch voor:)

    BeantwoordenVerwijderen