dinsdag 4 juni 2013

Evaluatie spaargeld en budgetten

Inmiddels leven we al weer 3 maanden van alleen het salaris van manlief en dat gaat goed, heel goed. Eigenlijk gaat het boven verwachting goed. Bijna elke koop wordt goed overwogen. Sparen gaat minder hard, maar gelukkig hebben we nog niet hoeven interen op ons spaargeld. Sterker nog het saldo is gegroeid.

Vandaag kregen we ook nog 900 euro van de belastingdienst terug. Manlief en ik hebben vorig jaar meer ouderschapsverlof opgenomen dan verwacht, denk dat dat de verklaring is voor de extra teruggave. Het geld gaat naar het potje voor de extra hypotheek aflossing, daar zit nu bijna € 1500,-- in.

Omdat we richting de grens van de vermogensendementsheffing gaan, nu ook het spaargeld van zoontje bij ons spaargeld wordt geteld, willen we dit jaar ook nog wat (onderhouds)projectjes in huis aanpakken.
We hebben inmiddels de offerte voor de zolder binnen. Het viel lager uit dan gedacht, maar er komen nog wel kosten voor materiaal bij. Ik hoop dat we de zolder in het najaar klaar hebben. Ook willen we nog de laatste houten kozijnen in het huis door kunststof laten vervangen. Schoonouders hebben aangeboden om dat te betalen. Pff, héél aardig natuurlijk, maar zo komt het geld nooit op. Haha, wat een luxe probleem.

Eind van het jaar betalen we in ieder geval de zorgpremie weer vooruit en doen we een extra aflossing op de hypotheek, daarmee zal het toch wel moeten lukken om onder die grens te komen en anders ga ik maar eens de economie spekken en wat dingen van ons verlanglijstje aanschaffen. Helaas kan ik manlief nog steeds niet warm maken voor zonnepanelen.

Wat betreft de budgetten van ons huishoudboekje gaat het ook aardig.
De uitgaven voor boodschappen zijn de laatste maanden wel hoger, zo'n 100 euro per maand. Nu hebben we een enorme voorraad opgebouwd door bulkaankopen, dus ik hoop dat de komende maand de kosten wat lager zullen zijn, om zo toch eind van het jaar binnen budget te zitten. Als ik nou ook nog een grote opbrengst uit de moestuin heb, moet dat toch lukken.

Ook het budget persoonlijke verzorging is flink overschreden. Dit komt door de aanschaf van natuurlijke producten en wasbaar maandverband. Maar ik verwacht dit jaar vrijwel niks meer te hoeven aanschaffen. En hoop daarmee het nog een beetje recht te trekken.

Het potje voor huishoudelijk hebben we ook flink overschreden. Dat kunnen we dit jaar niet meer rechttrekken. Het komt o.a. door investeringen in de tuin (heb geen aparte post voor de tuin opgenomen, zou ik misschien wel moeten doen?), aanschaf van autostoeltjes, een berg postzegels en nog wat andere spulletjes. Misschien moet ik dit budget volgend jaar toch maar iets hoger stellen? Dat zien we aan het eind van het jaar wel weer.

Ook het potje "uitjes" ging over de kop. Dit omdat we de kosten voor een weekje weg ook van de betaalrekening betaalden i.p.v. het vakantiepotje aan te spreken. Als het kan van de betaalrekening doe ik dat liever, want de ervaring leert, als er eenmaal wat van de spaar is afgehaald het er moeilijker weer op terugkomt. Omdat de inkomsten ook iets hoger waren, door salarisverhoging van manlief, hebben we de extra uitgaven makkelijk kunnen doen van de betaalrekening. Maar zo zijn mijn potjes natuurlijk niet helemaal "zuiver", maar ach zolang het voor ons werkt, vind ik het prima.

De overige kosten bleven allemaal binnen budget of met een kleine acceptabele overschrijding. Het kledingbudget is nog vrijwel onaangetast gebleven. Alleen voor zoontje kocht ik wat kleding (vrijwel alles 2e hands). Nu ik weet wat kilootjes kwijt ben kan ik ook weer kleren aan die eerst te klein waren. Een half jaar geleden stopte ik een groot gedeelte van mijn kledingkast in een grote koffer. Ik denk dat ik daar binnenkort toch maar eens in ga neuzen of er al iets tussenzit dat ik weer pas. En als het aan manlief is koopt hij nooit kleding voor zichzelf...soms koop ik wat voor hem, zoals een half jaar geleden 3 spijkerbroeken toen hij aangaf dat alle broeken die hij nog had allemaal "voor schandaal" waren. Maar verder heeft hij dit jaar niks gekocht. Ik hoop hem hierin een beetje te kunnen volgen....

Kortom, eigenlijk gaat het boven verwachting goed. De buffer geeft rust, maar hoeft ook zeker niet zo hoog te zijn als deze nu is. Dus dit jaar gaan we zeker nog op vakantie, wat onderhoud in huis aanpakken en misschien aan het eind van het jaar toch nog een aardige extra hypotheekaflossing doen. Ik begrijp dat ik in een enorme luxe positie zit gezien de huidige economische situatie. Maar ik denk dat het consuminderen waar we bijna 4 jaar geleden mee zijn begonnen, nu zijn vruchten aan het afwerpen is. Bewuste keuzes in het verleden geven ons nu meer lucht. En door de hypotheek versneld af te lossen, hopen we deze lucht te houden.

7 opmerkingen:

 1. Bij ons is hetzelfde luxe probleem, echter door de maandelijkse storting op de spaarpolissen vallen wij over twee jaar alleen al door die polissen in de heffing. Dan is ons gewone spaargeld en dat van de kids nog niet eens meegeteld. Dus wij zitten nu al met dat probleem. Het is zo en niet meer te veranderen. Het bewust leven heeft ons veel gebracht en inderdaad ook geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat het goed gaat, rond komen van 1 inkomen! En 900 euro terug is een prettige meevaller.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ontzettend leuk en positief blog om te lezen! En wat heerlijk dat het zo goed gaat en je nu heerlijk in alle rust (voor zover dat bestaat in een huishouden...) bij je zoon thuis kan blijven. En dan schijnt ook de zon nog! Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het knap van je. We zitten op hetzelfde besteedbare budget, maar ik heb er moeite mee om te reserven enzo. Hier is het sinds dit jaar elke maand pieuw pieuw pieuw paniek om alles gedaan te krijgen.
  Maar dat ligt vast aan ons gezien hoe jullie het doen. Zeker je boodschappenduget vind ik ongeloveloos knap. Ik red het daar dus zeker niet mee.

  Dát is mijn volgende speerpunt. Die boodschappenpost verlagen en toch bio blijven eten:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Ik moet eerlijk zeggen dat we sinds begin dit jaar elke maand bijna 100 euro boven het boodschappenbudget zitten. Maar dat komt ook omdat we aanbiedingen flink hebben ingeslagen. En nu ook het kattenvoer bio kopen en dat zit ook in dit budget. Ik kijk even hoe het verder gaat dit jaar. Zomer zijn altijd goedkopere maanden, want dan krijg ik altijd veel fruit uit de tuin van familie. Daarnaast is dit budget eigenlijk voor 2,1 personen, want zoontje eet en drink helaas nauwelijks. Voor hem hebben we speciale dieetdrank en die wordt vergoed.

   Verwijderen
 5. leuk nog een blog erbij om te lezen! hier ook een thuisblijfmama. dit omdat ik gastouder aan huis was en nu met 2 kids is dat geen doen meer dus werk ik vanuit huis als gastouder. heb mezelf ook nooit als werkende mama gezien.. wist ook niet wat ik wou worden, ook geen echte opleidingen enz. en wil mn kids niet voor een supermarktbaantje naar het kdv brengen als het niet echt nodig is dus ben blij met deze oplossing. wel iets verdienen en lekker thuis bij mn eigen kids :) en we letten ook erg op de centen. wel iets ruimer dan de meesten maar ja als het kan.. we sparen een vast bedrag per maand op een ohra rekening en daarnaast gaat al inkomen eerst naar de spaarrekening en gaat er per maand een vast bedrag terug voor vaste lasten, boodschappen, tanken en een deel voor overigen. bevalt prima zo. voor extra uitgaven kunnen we extra van de spaar halen maar dan zien we ook in excel waar dat voor nodig was. ideaal :) man werkt fulltime ik zo'n 15 tot 30u r week als gastouder thuis (4,50 per uur dus geen vetpot)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou dat gaat keurig meid! Ik zit hier ook boven de budgetten en ik geloof ook dat het komt doordat een aantal levensmiddelen duurder zijn geworden!

  BeantwoordenVerwijderen