donderdag 4 april 2013

Zo de afgelopen weken eens lekker de economie gespekt!

Een veel gehoorde opmerking over consuminderen is dat als iedereen het geld in zijn knip houdt dat slecht is voor de economie. Ik ben geen econoom en kan me best voorstellen dat het zo is, mensen kopen minder, er wordt minder winst gemaakt, bedrijven gaan failliet, mensen raken hun baan kwijt en er komt minder belasting in het laadje van de regering. Maar misschien is het ook niet zo erg als iedereen het met minder moet doen, beseft dat meer niet altijd beter is en dat je ook met weinig spullen gelukkig kunt zijn of misschien nog wel gelukkiger.

Toch wordt ook hier nog wel geconsumeerd, steeds minder hoor en de aankopen die we doen zijn veel bewuster. Veel is 2e hands, maar niet alles. Dingen die we graag willen hebben worden bijna nooit gelijk gekocht en eerst wordt er goed rondgekeken, nagedacht of het echt nodig is, 2e hands kan of op een andere creatieve manier, misschien van iemand lenen? Voordat we dan tot aankoop overgaan zijn we zo een paar maanden verder.

Autostoeltje
Zo groeide zoontje langzaam uit zijn maxi cosi, zoals het in de volksmond wordt genoemd, toevallig is het wel een maxi cosi, maar ik bedoel gewoon een autostoeltje groep 0 tot ca. 13 kilo. Nu is hij net 8 kilo, maar zijn hoofdje ging steeds meer richting de bovenkant van de stoel. En gezien zijn leeftijd, 15 maanden nu, is het natuurlijk ook al lang geen baby meer en is een grotere stoel waarin je lekker naar buiten kan kijken natuurlijk veel leuker. Of je zoiets 2e hands koopt of niet, daar zijn de meningen over verdeeld weet ik. Eerder zou ik zoiets niet zo snel 2e hands kopen, maar nu sta ik daar niet meer zo negatief tegenover. We hadden al een onderstel bij ons stoeltje, dus als we daar de grotere versie van zouden kopen scheelt dat weer een onderstel, extra spullen en waarschijnlijk ook geld. Ik ging op MP kijken voor die stoeltjes, ze stonden er wel op, maar weinig of incl. onderstel en die hadden we dus al. Ze gingen voor niet minder dan bijna 100 euro weg, merkte ik na een aantal weken MP in de gaten te hebben gehouden. Tja, als je dan een nieuwe kan kopen voor 20 euro meer, heb ik toch liever een nieuwe. Nu waren niet al die stoeltjes 120 euro, nee alleen die in die lelijke witte kleur met zalmkleurige accenten, was 50 euro goedkoper dan de rest. Maar dat maakt ons niks uit, we wilden er toch sowieso nieuw of niet een hoes bij kopen die lekker in de was kan, wel zo fris! Dus uiteindelijk werd het een nieuw stoeltje en zoontje ziet eruit als een directeur zo mooi als hij erin zit en maar naar buiten staren.

Traphekjes en loopwagen
Nog 2 van die dingen die al even op het lijstje stonden. Nu nog niet echt noodzakelijk, maar binnen een paar weken-maanden wel, dus we houden al even onze oren en ogen open! Op MP kwam ik na lang zoeken en bieden tegen wat we zochten en ik kon het voor weinig krijgen.

Het werd deze loopwagen van Janbibejan 25 euro en gebracht door de verkoper! Een koopje want ik weet dat deze nieuw € 125,-- is en hij zag er nog als nieuw uit!
Er achter lopen kan hij nog niet, maar er in zitten en je laten duwen is natuurlijk ook prachtig. Wat een grote lach steeds op zijn gezichtje. Opvallend is wel dat hij ineens heel goed kan zitten hierin. Volgens de fysio kan hij ook gewoon zitten maar wil/doet het niet, omdat hij liever actief over de grond tijgert. Misschien daagt dit hem uit!

En 2 traphekjes die je kan klemmen, hoeven we dus niet te boren. 1 voor boven aan de trap van de 1e verdieping en 1 voor straks op zolder, samen voor € 20,-- (nieuwprijs zeker 25 euro per stuk).  Of we ze veel gaan gebruiken/handig zijn weet ik nog niet, maar anders heb ik ze zo weer verkocht denk ik. We hebben een deur voor de trap naar boven, dus het is vooral om van boven niet naar beneden te vallen!

Lekker hobbyen in de tuin
En soms koop je ook gewoon iets in een impuls, gewoon omdat de zon schijnt buiten, je zin hebt in de lente en de tuin in te gaan. Bij de Aldi, waar ik toevallig kwam omdat de basilicumplantjes bij de andere supermarkt er bedroevend bruin uitzagen, zag ik allemaal leuke tuinier spulletjes. Ik heb mezelf nog redelijk in kunnen houden (vond ik zelf) en kocht alleen deze tunnel en een paar zakjes zaden samen voor nog geen 15 euro. Nu had ik laatst alle zaadjes uitgezocht en was van plan om niks meer te kopen. Maar deze zaadbanden en schijven leken me wel handig. De bloemen zijn gedeeltelijk voor het "creatieve cadeautjes project" en de kruiden mislukken om één of andere vage reden steeds bij zelf zaaien, dus we gaan het zo eens proberen. In de tunnel wil ik straks de tomaatjes en een paar paprikaplantjes zetten als experiment en misschien dat ik de tunnel al eerder ga gebruiken om vers in de grond gezaaide goed te beschermen tegen onze kat. Ach het is mij hobby en ik geef er weinig geld aan uit en als we straks lekker uit eigen tuin kunnen eten, ik bloemetjes cadeau kan doen en elke dag goede zin krijg als ik naar ons tuintje krijg is het me het geld zeker waard!

Crowdfunding
En zo impulsief als ik me tegoed deed aan moestuinzooi, supporte ik ook de maak van 5 nieuwe kindergebaren dvd's. We hebben er 2 en een andere lenen we af en toe bij de bieb. Ik vind het een geweldig initiatief en soms kies ik er gewoon voor zoiets te steunen, zoals ik ook een half jaar geleden deed met krijgdekleertjes. Ik krijg straks, als er genoeg geld is om de dvd's te maken, dan wel de 5 nieuwe dvd's, maar of zoontje er dan nog veel aan heeft, valt natuurlijk te bezien. Ach wie weet is hier dan weer een nieuwe spruit en anders is het ook een super cadeau voor iemand anders vind ik.

Zo en toen was het geld wel weer op. Gelukkig lijkt het op sommige momenten als je ineens veel geld uitgeeft ook weer net zo snel binnen te komen. Maar nu gaan we toch weer even rustig aan doen; de economie is weer genoeg gespekt!

9 opmerkingen:

 1. Die loopwagen is natuurlijk wel een noodzakelijke aankoop; wat is ie leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooo, die loopwagen is wel echt super leuk zeg! Wij hebben een nieuw exemplaar, omdat ik via MP geen geschikte kon vinden. En eerlijk gezegd was ik ook een beetje ongeduldig, dat wil ook nog wel eens schelen met tweedehands aankopen doen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die loopauto is inderdaad leuk!! Super zeg!
  Wij hebben een autostoeltje bij de Hema gekocht, even gewacht tot er een actie was (20% korting) hierdoor waren we iets meer dan €60,- kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker niet duur, hangt er misschien ook af waar je voor kiest hoe vaak je zoiets gebruikt. Omdat wij toch vaak lang in de auto zitten voor familiebezoek > 1 uur hebben we gekozen voor extra comfort in dit geval. Maar misschien heeft die van Hema dat ook, heb er verder geen ervaring mee.

   Verwijderen
 4. Die klemhekjes wat een ondingen,kun je beter een gaatje boren nu geen probleem als die andere koters er ook ophangen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zullen zien, en anders gooi ik ze gewoon weer op MP!

   Verwijderen
 5. Wat een lekker jochie:-) heb je toch! Leuke foto met leuke kar! Groet Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wij hebben dezelfde loopwagen en hij is echt leuk! In het begin zet je het handvat recht omhoog waardoor hij echt niet kan vallen met het ding bovenop zich. Als hij dan goed loopt, zet je het handvat in de schuinere stand waardoor het karretje wat wendbaarder wordt. Ik zie op de foto dat je 'm nu op de tweede stand hebt staan (er is nog een gaatje vrij boven het achterwiel) vandaar dat ik het even vertel.
  Veel plezier ermee! Mijn meiden lopen al een jaar en ze spelen er nog steeds mee.
  En had ik al gezegd wat een prachtig schatje je hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Ik vroeg me al af waar dat gat voor zou zijn, dacht inderdaad verstellen, maar te lui om uit te proberen natuurlijk...
   Binnenkort maar eens verstellen dus, nu loopt hij er toch nog niet achter.

   Verwijderen