dinsdag 9 april 2013

De zin of onzin van sporten

Ik ben geen sporter. Als kind had ik al een hekel aan de gymlessen op school. Ik was er gewoon niet goed in en werd altijd als laatste gekozen met het maken van een team. Ik heb als kind verschillende dingen gedaan: ballet, turnclubje, badminton en ook zwemles. Eigenlijk vond ik niks echt leuk, ballet misschien nog wel, maar bij de rest ging de lol toch al snel vanaf. Scouting vond ik wel altijd leuk en daar deden we ook veel actieve dingen als hikes lopen.

In mijn tienerjaren tot een jaar of 3 geleden ging ik naar de sportschool, omdat ik wat wilde afvallen. Ik heb van alles gedaan: aerobics, bbbb, bodyswitch, bodypump, bodycombat, bodybalance en steps. Alles was maar even leuk en ik moest mezelf steeds naar die sportschool slepen. Meestal was ik blij als de les voorbij was en toch wel trots dat ik het weer gedaan had. Ik kreeg wel een betere conditie, maar verloor niet echt gewicht. Na een bezoekje aan de sportschool was ik vaak hongerig en dan at ik weer meer.

De afgelopen jaren ging ik regelmatig zwemmen en heb ook wel lessen als aquarobic, aquajoggen en aquapower gedaan. Maar ik moest mezelf er weer heen slepen. Vond het me altijd van te voren moet scheren gedoe en dat afdrogen na het zwemmen in zo'n hokje was ook niet mijn ding.

Nu sport ik al weer bijna een half jaar niet. Ik heb wel op mijn doelenlijstje staan om weer te gaan zwemmen of op de crosstrainer te gaan staan, maar vraag me steeds meer af wat de zin er van is. Hiervoor had ik een zittend beroep en buiten een stukje van de trein naar mijn werkplek lopen en een wandelingetje in de pauze, zat ik de hele dag op mijn kont. Nu ben ik veel meer in beweging gedurende de dag en elke dag maak ik ook een wandeling van minimaal een half uur met zoontje. Over een paar weekjes wil ik ook met hem gaan fietsen. En volgens mij kom ik zo aan voldoende beweging. Waarom zou ik mezelf dan nog dwingen om iets te doen dat ik helemaal niet leuk vind. Al die jaren het gevoel hebben te MOETEN sporten, hebben me NIET het gewenste resultaat gegeven. Dus waarom zou ik het blijven doen?

Vroeger gingen mensen toch ook niet naar de sportschool? Ze bewogen gewoon meer gedurende de dag dan dat we nu doen. En ik denk dat dat voor mij ook de beste manier is. Gewoon lekker buiten wandelen, fietsen zo nu en dan zwemmen als ik er zin in heb. Gewoon lekker overal de trap nemen waar een trap is. Niet voor kleine stukjes de auto pakken. Lekker in de tuin blijven werken, de was lekker ophangen aan de lijn. Het huis schoonmaken is ook een goede work-out.

Ondanks dat ik al een half jaar niet meer naar de sportschool ben geweest of heb gezwommen, ben ik nu toch al bijna 10 kilo lichter. Dit heeft volgens mij vooral te maken met het aanpassen van mijn eetgewoontes en het niet meer hebben van een zittend beroep. Natuurlijk wil ik zoontje wel het goede voorbeeld geven, maar als ik naar de sportschool ga, ziet hij daar niks van. Nee, we kunnen beter lekker gaan fietsen en wandelen in het bos nu het beter weer wordt! En "sporten" in de buitenlucht is volgens mij ook veel gezonder!

16 opmerkingen:

 1. Sportscholen zijn overrated. Hier precies hetzelfde verhaal: sporten omdat het moet. Mij leverde het vooral blessures op aan de rug. Ik doe ook niks meer aan sport (behalve veel lopen en fietsen omdat ik geen rijbewijs heb) en ik ben lichter nu dan voor mijn zwangerschap. In tijden van stress val ik altijd veel af, maar als de rust wederkeert, komt het er weer aan. Ik ben volgens de BMI-wetten 4 kilo te zwaar. Maar laat het nou net op de 'goede plekken' zitten bij mij. Senior vind het niet erg op die plekken:) Maakt het net zacht, rond en vrouwelijk:) Hij houdt niet van 'geraamtes' zoals de media ons voorspiegeld als ideaalbeeld.
  Sinds ik gestopt ben met lijnen (lees: jojo-en), ben ik stabieler en ik val langzaam toch af. Zonder dat dit de bedoeling is! Ik eet wat ik wil, wanneer ik dat wil. Het enige wat ik niet doe is zwaar bewerkt voedsel eten. Tenminste het grootste deel van de week:) Af en toe gewoon friet met flink veel mayo of een gebakken visje van de markt sla ik niet af, hoor!
  Ik accepteer verder gewoon mijn lijf nu. Er zullen nu eenmaal altijd mooiere maar ook lelijkere vrouwen zijn. De ene heeft obesitas en is toch aantrekkelijk, de ander is een gratenpakhuis, onverzorgd en een stekeltjeskapsel en daarmee nog geen schoonheid.

  Gewoon lekker doen waar je blij wordt. Naar buiten!:) Dat anderen die sportscholen maar spekken, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het helemaal met je eens. Alleen kom ik juist aan in tijden van stress, omdat ik dan niet goed voor mezelf zorg. Ik ben ook af gaan stabiliseren en vallen toen ik ging kiezen voor onbewerkt eten. En eet ook wel zo nu en dan een lekker stuk chocolade of frietje. Maar dat zijn dan echte genietmomentjes. Een paar jaar geleden heb ik diëten afgezworen en dat is mijn beste keus ooit! Ik ben daarna veel gelukkiger geworden!

   Ik weeg nu 2 kilo meer dan voor mijn zwangerschap, maar voor een goed bmi moet er toch nog 24 af. Voor het uiterlijk hoeft het van mij ook niet. Maar medisch gezien wordt het mij wel aangeraden helemaal met het oog op een 2e zwangerschap, anders heb ik weer een verhoogd risico op HELLP syndroom. Dus daar doe ik het vooral voor!

   Verwijderen
 2. laat die sportschool zitten joh, wat je nu doet werkt duidelijk beter en daar heb je lol in. Nog goedkoper ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Midas Dekkers heeft hier een leuk boek over geschreven.En steeds vaker lees ik over onderzoeken,die als uitkomst hebben,dat stevig wandelen ook goed is. Gewoon doen,wat je leuk vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, ga eens kijken of ze die in de bieb hebben.

   Verwijderen
 4. Ik heb eigenlijk ook nooit gesport, maar wel veel bewogen. Is opzich voldoende, maar echt conditie krijg je er niet van... Nu sinds een paar maanden jog ik drie keer per week, alle vier kids zijn naar school, dan is het ook wat makkelijker. En dat joggen is toch wel heel lekker, om je echt even goed in te spannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik was ook de slechtste bij gym vroeger, en had er een spuughekel aan. Sportdagen vond ik een verschrikking. Een gezonde levensstijl doet inderdaad ook al wonderen. Toen we nog in de stad woonden wandelde ik per dag 8 kilometer, simpelweg vanwege het halen en brengen van de kinderen naar de buurtschool 1 km verderop. Dat was in totaal 8 keer die ene km, want de kinderen kwamen tussen de middag thuis.

  En nu breng ik de kinderen hardlopend naar school, en kom zo ook makkelijk aan mijn beweging.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook geen sporter, nooit geweest. Wel heb ik als kind ballet gedaan, dat vond ik wel erg leuk. Ook fietste ik altijd veel omdat mijn ouders geen rijbewijs hebben. Nog steeds fiets ik graag maar ik merk, nu de kinderen steeds zelfstandiger worden je steeds minder met ze op pas hoeft. En dus merkte ik dat het bewegen minder werd, en ik (help ik wordt oud) me steeds vaker stram voelde. Toen ben ik gaan hardlopen, alhoewel ik dit vroeger haatte. Op mijn eigen dagen en in mijn eigen tempo loop ik nu 1 a 2 keer per week hard. Hierdoor voelt mijn lichaam zich net iets fitter, en dat vind ik prima zo.
  Doe alsjeblieft waar je je lekker bij voelt, ik vind dat gestamp op sporten ook zo overdreven! Gewoon lekker fietsen en wandelen. 't Is natuurlijk wel zo dat mensen vroeger veel zwaardere lichamelijke arbeid verrichten. Veel mensen komen tegenwoordig niet meer uit de auto en achter hun bureau vandaan, waarna ze 's avonds op de bank ploffen. Maar als je, net als jij het meeste te voet of fietsend doet, zou ik me nergens zorgen over maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb nooit een hekel gehad aan sporten. Wel aan sportscholen. Mijn plan is om weer wat te gaan hardlopen. Gelukkig heb ik een wagen waarmee dat kan en dochter gaat dan gewoon mee. Het eten is nog een ding, omdat ik echt enorm moet puzzelen om de tijd er voor te vinden. Maar het komt goed...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik heb een hekel aan sporten. Ik moet me er ook naar toe slepen dus doe het ook niet meer. Ik probeer mijn gewicht op peil te houden op dezelfde manier als jij. Dat werkt wel, naast het accepteren dat je nu eenmaal ouder wordt en niet meer zo'n strak lijf heb als toen ik 18 was.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik hou ook niet echt van sporten. Helemaal nu niet ;) Als die kleine er is, ga ik denk ik wel weer rustig aan beginnen met hardlopen achter de kinderwagen :) Lijkt me wel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niet de BBB vd sportschool telt voor mij (borst buik-en billen) , maar de BBB van : beweging , liefst id : buitenlucht en bezigheid telt voor mij!Dan voel je je beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ook geen sporter, maar ik sport wel... Zo'n drie tot zes uur per week zelfs. En ik merk dat ik er wel een sterker en soepeler lichaam van krijg en dat mijn conditie steeds verder verbetert... Daarnaast fiets ik veel. Ik denk dat het het belangrijkst is dat je iets doet wat je leuk vindt en als dat voor jou fietsen, wandelen en/of tuinieren (topsport!) is, is dat toch ook prima?!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sporten zorgt bij mij ook voor een sterker lichaam, daarnaast sport ik altijd in buitenlucht en nooit in een sportschool. Heerlijk vind ik dat.

  Maar om op je blog in te gaan. Als jij iedere dag minimaal een uur beweegt in de vorm van bijvoorbeeld wandelen is er geen enkele noodzaak om persé te moeten sporten. Een halfuur beweging per dag wordt als minimaal gezien, en daar zit je in dit geval dus ruim aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als je met zoveel tegenzin moet gaan sporten, lijkt 't me ook helemaal niks. Nu heb ik eerlijk gezegd ook nog nooit een voet in de sportschool gezet.
  Ik heb wel een baan waarbij ik de hele dag achter een computer zit, en ga ik wel met de auto naar het werk omdat ik er met de fiets meer al een uur enkele reis over zou doen. Maar ik probeer in ieder geval elke middag pauze een rondje te wandelen. Gelukkig zitten we op een hele mooie locatie en zijn we met een groepje dat elke middag even een half uur de benen strekt, en dan lopen we ook echt goed door. Maar sinds een jaartje heb ik het hardlopen toch ook maar weer opgepakt. Lekker buiten, een frisse neus, en drie keer in de week wat extra bewegen kan ik goed gebruiken. En ik vind het wel lekker dat mijn conditie ook wat meer op peil is nu. Twee trappen op is een stuk minder vermoeiend tegenwoordig.
  Maar als je de hele dag al lekker bezig bent, en gezond eet is dat toch ook prima. Als er bij ons mensen moeilijk lopen op maandag is dat meestal te danken aan allerlei sportprestaties in het weekend, dus of sporten nu echt zo gezond is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hm jah de sportschool trekt mij ook nooit voor langere tijd, dat binnen sporten....liever wandel,fiets, zwem ik in buitenlucht.
  Enne als je toch in de afslankende poot zit doe je iig goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen