dinsdag 23 april 2013

100% Gifvrij

Afgelopen weekend las ik het boek "100% gifvrij" gechreven door Julia Kang. Wat een fantastisch boek. Bij het lezen van het eerste hoofdstuk viel ik zowat van mij stoel, zij beschrijft precies mijn inzicht dat ik het afgelopen half jaar heb gekregen.

Ze vertelt over hoe gifstoffen er voor zorgen dat mensen overgewicht krijgen en als je maar natuurlijk eet je helemaal niet hoeft te lijnen en toch afvalt. Dat is precies wat ik het afgelopen half jaar heb ervaren, maar het leek me zo onmogelijk dat ik het eigenlijk niet kon geloven dat het echt hierdoor kwam. Een half jaar geleden, toen we net een stressvol jaar achter de rug hadden en ik nog steeds kampte met 34 kilo overgewicht, waarvan de laatste 10 door mijn zwangerschap, besloot ik dat het tijd werd om nog gezonder en natuurlijker te gaan eten. Gewichtsverlies was niet mijn doel, maar vooral de gezondheid van mijn gezin.

En toen gebeurde het langzaam maar zeker viel ik af en ook manlief verloor kilo's. Bij mij is er in een half jaar tijd nu 10 kilo af en bij manlief zo'n 5. We hebben niet gelijnd, aten gewoon gezond en toch gaf die weegschaal steeds een lager gewicht aan. Ik heb manlief weleens gevraagd of die weegschaal niet gewoon stuk zou zijn, want ik kon het gewoon echt niet geloven dat afvallen zo makkelijk is.

Ik heb een heel lijn verleden, wat begon in mijn tienerjaren. Ik heb van alles geprobeerd van maaltijdvervangers, montignac kcal tellen, sporten, light producten etc etc. Uiteindelijk zag ik een jaar of 3 geleden het licht via Meijke van Herweijnen, en nam ik in een workshop van haar de beslissing om nooit meer te lijnen. De beste beslissing ooit. Ik ging gezonder eten en voelde me daar veel beter bij, toch viel ik niet echt af, maar bleef stabiel. Ik denk dat dat komt omdat ik toch nog niet gezond genoeg at, ik had meer tijd nodig om mijn eetpatroon te veranderen en door mijn werk greep ik toch nog te snel naar gemaksvoedsel.

Maar een half jaar geleden ging ik zelf brood bakken, schakelden we over op zoveel mogelijk biologisch, zijn er nu rozijnen en noten om te snoepen en kook ik vrijwel zonder pakjes en zakjes. En toen ging het eigenlijk vanzelf. Ik at niet minder, maar anders, ik bewoog niet meer, maar ook niet minder en toch gingen de kilo's er langzaam (en blijvend) af. Ik verlang steeds minder naar snoep, koek, frisdrank en andere rotzooi.

Het boek van 100% gifvrij gaf mij uitleg over hoe dat komt. Maar zo wordt er geschreven, komt dat gif niet alleen via voedsel binnen, maar ook door wat je op je huid smeert en de spullen om je heen. Met voedsel ben ik nu op de goede weg, in het boek komen nog wel wat goede tips en recepten naar voren. Zo ben ik nog van plan zeezout te vervangen door Keltisch zeezout en minder te gaan bakken, maar meer te koken met groentebouillon. Wat betreft verzorgingsproducten moet ik nog een verbeterslag maken. Ik gebruik niet veel, maar wat ik gebruik kan nog veel minder of natuurlijker. De grootste uitdaging zit er toch wel in om ook mijn omgeving gifvrij te maken. En ik weet ook nog niet hoever ik hier in wil gaan, maar mijn interesse is wel gewekt.

Haar 2e boek "Natuurlijk en gezond (op)voeden" is net verschenen en na het lezen van 100% gifvrij wilde ik ook dolgraag dit boek lezen. Ik heb het gelijk besteld bij de plaatselijke boekhandel, want had toch nog een cadeaubon liggen. Van Julia Kang zijn ook veel filmpjes op Youtube te vinden over het zelf maken van verzorgingsproducten. Dus voor mij nog genoeg stof om me in te verdiepen....

14 opmerkingen:

 1. Wat goed,dat je een voorbeeld van het boek was. Bedankt voor de tip van boek twee. Ik ga eens kijken bij de bieb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boek twee, lijkt me interessant. Ik ga eens kijken in de boekhandel. Dank voor de tip. En ja, hoe minder gerommel in het eten, hoe beter het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fijn verhaal dat je door gezond te eten vanzelf overgewicht kwijt raakt zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook bedankt voor de top over boek 2. Ik heb ook nog een boekenbon liggen dus misschien is dit wel een goed boek om het aan te besteden. En helemaal eens dat hoe minder bewerkt eten je eet, hoe beter het voor je lijf maar ook je gewicht is. Ik houd zo ook al jaren mijn gewicht op peil zonder crash-dieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd hoor met je min tien kilo!

  Ik vond het ook een super interessant boek, maar hé bedankt om me te laten weten dat ze een tweede boek geschreven heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik las het ook, en idd, zeer inspirerend. Nummer twee lijkt me ook goed, eens zien of de bieb t heeft.

  Groet Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou ik heb precies hetzelfde. Geen gif ook voor de kinderen niet. Ik zelf ben nu zeven kilo kwijt. We eten wel eens in de twee weken eigengemaakte frieten. Maar voor de rest heel erg gezond :) Lijkt me een goed boek trouwens ik ga het eens lenen bi jde bieb

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O ja mag ik nog wat vragen het is een domme vraag waarschijnlijk wij eten ook tussendoor rozijnen. Maar ik weet nooit precies welke noten nou echt goed zijn maar ook lekker voor kinderen en betaalbaar. Wat voor noten heb jij meestal? Bij de bioboer hebben ze vaak walnoten maar daar zijn ze hier niet zo van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vragen zijn nooit dom ;-). Ik eet inderdaad veel walnoten, paranoten, cashewnoten en hazelnoten. Soms ook wel academianoten of amandelen. Wat de beste zijn weet ik niet echt, gewoon eten wat je lekker vindt zou ik zeggen. Ik koop ze in kilo zakken bij de molen, dat scheelt wel iets in prijs, maar noten blijven gewoon prijzig.

   Verwijderen
 9. Hmm.. moet ik misschien ook maar eens gaan lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat gaat goed zeg! Ik wilde dit boek ook wel graag lezen, maar las er laatst ook weer een hele slechte recensie over. Ik weet niet meer waar, maar wel op een plek die ik ook wel als betrouwbaar zag. Maar in de kern is het denk ik sowieso gewoon zo dat veel voorgefabriceerd eten slecht is voor je gezondheid, en dat als je dat minder eet, dat je dan gewoon gezonder wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat goed zeg 10 kilo afgevallen! Jouw verhaal lijkt wel op dat van mij. Ik heb ook echt wel het licht gezien door 'Weg met de Weegschaal'. Alleen ben ik de afgelopen 3 maanden 'slechts' 5 kilo afgevallen. We gaan gewoon door, nog maar 7 kilo en ik heb weer een gezond BMI!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er ook een half jaar overgedaan om die 10 kilo kwijt te raken hoor. Dus dat is ongeveer dezelfde snelheid.....en ik moet nog wel wat meer kwijt helaas voor een gezond bmi. Maar ik kom er wel, die kilo's zijn er ook niet in een jaar aangekomen.

   Verwijderen
 12. Ik vond het ook een inspirerend boek. In kleine stapjes hebben wij ook al heel wat "gif" hier in huis in de ban gedaan. Al krijg ik dochterlief niet aan de maiskorreltjes met ketchup denk ik haha. Het nieuwe boek wil ik ook zeker lezen!

  BeantwoordenVerwijderen