woensdag 14 november 2012

Weer op de bespaarmodus

Sinds deze maand heb ik (gedeeltelijk) onbetaald verlof, ik "werk" nog 1 dag in de week, maar die dag vul ik op met mijn resterende vakantiedagen. Hierdoor krijg ik nog ongeveer 1/4 van mijn salaris. Doordat ik nog heel veel vakantiedagen had, kunnen we dit zo doen t/m februari, daarna kom ik weer voor een keuze te staan; verder onbetaald verlof opnemen of ouderschapsverlof of weer (gedeeltelijk) gaan werken evt. in combinatie met ouderschapsverlof of misschien neem ik wel ontslag. Dat is mede ook afhankelijk van zoontje of hij nog sondevoeding krijgt, want dat maakt opvang een stuk lastiger.

Nu hebben we dus een soort van testperiode om te kijken hoe ik het vind om thuisblijfmoeder te zijn en of we rond kunnen komen met alleen het salaris van manlief. Nu hebben we inkomsten die vergelijkbaar zijn met de situatie vanaf februari, omdat manlief t/m december nog 1 dag in de week ouderschapsverlof heeft. Dit om mee te kunnen naar alle controles van zoontje en om eens lekker te genieten met z'n drieën, want zijn vakantiedagen staan al in de min.

Op papier kunnen we het prima redden met manlief zijn salaris. We kunnen dan ook nog een kleine 100 euro sparen per maand. Maar ik weet dat wat op papier staat niet altijd klopt met de praktijk. In de begroting hebben we wel zo'n 300 euro meegenomen voor overige, dus dat zijn dan onvoorzien, cadeautjes, uitjes, extra's e.d. Dat is natuurlijk al best een boel. Maar ik zou het fijn vinden als we iets meer zouden kunnen sparen en ons tot nu toe opgebouwde spaargeld niet hoeven aan te spreken.

Toch wil ik proberen in deze "testperiode" om nog eens extra goed te kijken naar de uitgaven en ook proberen extra inkomsten te vergaren. Wel is het zo dat ik niet meer bezuinig ten koste van alles. Dus we blijven wel zoveel mogelijk biologisch eten, af en toe iemand gewoon blij maken met iets zonder daar iets voor te vragen en we blijven ook leuke dingen doen en willen op vakantie.

Ik heb inmiddels weer een lading bespaarboeken bij de bieb gehaald. Ik denk dat ik de meeste tips al wel ken, maar wie weet haal ik er toch nog wat uit. Ik heb sinds 3 weken weer een groot aantal spullen op MP en Bol gezet. Het zijn allemaal kleine dingetjes, maar tot nu toe heeft het me toch al € 65,-- opgeleverd. Mijn missie om niks nieuws te kopen t/m december helpt natuurlijk ook. En uit ervaring weet ik dat als je echt weer even goed nadenkt over je uitgavenpatroon en alles goed bijhoudt dat je vanzelf bespaart.

Ik ben heel benieuwd hoe het ons de komende periode zal vergaan. Of we het gevoel hebben het echt met minder te moeten doen of dat het eigenlijk ongemerkt gaat. Onze spaarrekening zal veel minder snel groeien, misschien zelfs iets slinken, maar gelukkig hebben we inmiddels een aardige buffer, dus is dat ook niet zo erg.

8 opmerkingen:

 1. Hopelijk gaat het allemaal goed en weet je wat straks de beste keuze is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kreeg van de week Erica Verdegaals nieuwsbrief in de bus. Wat vind jij van haar suggestie dat een thuisblijvende moeder van haar partner een bedrag krijgt om haar pensioengat op te vullen? Want dat bedrag zou je dan ook moeten gaan budgetteren (even practisch, los van de principiele vraag waarover vele meningen zijn uiteraard).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat gaan we zeker niet doen. Pensioen is dat er over 35 jaar nog? En geld wat ik nu op de bank zet, wat is dat over 35 jaar nog waard? Dan lossen we liever iets op de hypotheek af of sparen verder voor de uitbouw. Ik maak me niet zo druk om een pensioengat. Ik heb sinds ik pensioen ben gaan opbouwen ca. 6 jaar geleden, altijd extra eigen geld in het pensioenfonds gestopt, maar heb daar nu spijt van. Ik denk dat die 6 jaar dat ik extra heb gespaard mijn pensioengat wel een beetje opvullen. Daarnaast hebben we als we de pensioengerechtigde leeftijd hebben geen hypotheek meer, waarschijnlijk geen thuiswonende kinderen en zijn onze kosten dan ook een stuk lager. Ik denk dat we het dan ook wel op 1,5 pensioen kunnen redden.

   Verwijderen
 3. Ik denk dat je in deze enkel je buikgevoel kan volgen. Een je zekerheid hebt dat je het met één salaris kan redden natuurlijk.
  De ene moeder is de andere niet, niet iedereen is graag altijd thuis, maar ook niet iedereen gaat graag uit werken.
  Wellicht vind je de balans voor jezelf, het is goed dat je jezelf een testfase hebt gegeven om geen ondoordachte beslissing te nemen. Want ontslag nemen is natuurlijk ook wel definitief (ook al krijg je de zekerheid dat je altijd terug mag, zoals ik, je weet niet of het daadwerkelijk zo zal zijn als je werk nodig hebt, of je evolueert dusdanig dat je niet meer terug wil naar de plek waar je voorheen werkte), maar voor mij woog het niet op tegenover de wetenschap dat ik zelf voor mijn kindjes kan zorgen.
  Het is in elk geval voldoeninggevend, zeker na de lange tijd wachten op kindjes, in ons geval dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu ik gepensioneerd ben is het leven deels goedkoper. Wel wordt er meer gestookt,een hele dag thuis. Maar ik heb tijd om achter reclames aan te gaan. Of een eindje de polder in te fietsen op zoek naar groenten aan de weg. Trouwens ook kringloopsnuffelen is een gewild fietstochtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sjouke, ik zit sinds een jaar zonder werk en zonder inkomem, want zzp' er. En weet je wat zo gek is? Wij redden het pima! Natuurlijk maak ik me soms lichte zorgen, maar deze vrijheid is me ook heel veel waard! Dus, probeer het lekker uit komende maanden en volg je hart! Natuurlijk wel voor zover financieel haalbaar, maar er is meer mogelijk dan je denkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb precies dezelfde ervaring. Twee jaar geleden kelderde mijn inkomen behoorlijk, maar ik ging er een sport van maken om met zo min mogelijk geld leuke dingen te blijven doen. En dat lukte! Dat gaf me een enorm gevoel van vrijheid. Vorig jaar ontdekte ik dat het minder was dan AOW. Sindsdien maak me niet zo druk over dat pensioengat. Als ik het nu al kan redden van minder dan AOW, kan ik het straks zeker. Ik ben wel een buffer aan het opbouwen. Het gekke is: ik heb nog nooit zoveel gespaard als sinds ik in inkomen achteruit gegaan ben. Inmiddels verdien ik weer wat meer, maar ik zet nog steeds elke maand wat geld opzij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede hoor die de testperiode, kan je mooi uitproberen of het werkt voor jou.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen