dinsdag 13 november 2012

De nieuwe arme

Dit weekend las ik het boek: De nieuwe arme, geschreven door Sascha Meyer. Ik had het boek van mijn zus gekregen voor mijn verjaardag.

De schrijfster is gescheiden, 3 pubers, baan kwijt en heeft een ex-man die geen alimentatie meer kan betalen. Ze komt bij de voedselbank terecht en beschrijft in haar boek hoe ze deze periode beleeft. Het boek las wel lekker weg, omdat het kleine hoofdstukjes zijn, maar heb het met grote verbazing gelezen.

Deze vrouw lijkt nog niet te beseffen dat ze echt zuiniger moet leven en dat daar consequenties aan verbonden zijn. Ik snap de keuzes die ze maakt niet helemaal. Ze gaat naar de voedselbank, maar klaagt vervolgens over de inhoud van de pakketten. Ze vindt het erg dat ze zelf nu niet kan beslissen wat ze wil eten. Ze eet het liefst zonder e-nummers en die zitten in veel van de producten die ze krijgt via de voedselbank. En een aantal keer gooit ze iets weg wat zij al te ver over datum vindt. Maar vervolgens koopt ze wel kaas bij de kaasboer, want ze lust geen in plastic voorverpakte plakken.  Ik denk dat als deze vrouw andere keuzes zou maken, ze helemaal niet bij de voedselbank zou hoeven te komen.


Het lijkt wel of deze vrouw te laat heeft beseft dat deze situatie misschien niet van tijdelijke aard is. De energierekening neemt ze bijvoorbeeld pas heel laat onder de loep. Uiteindelijk zegt ze wel haar lidmaatschap bij natuurmonumenten op, maar blijft ze wel elke maand 3 euro aan Artsen zonder Grenzen doneren. Waarom wel doneren als je niet in je eigen eerste levensbehoefte (eten) kan voorzien???

Ook lees je hoe ze een ring koopt en ze denkt na over de aanschaf van een nieuwe auto (en dan heeft ze het echt over nieuw). Terwijl ze op al haar 4 rekeningen in het rood staat. Gaat ze wel op vakantie met de auto naar Zuid-Frankrijk, 2 weken kamperen, totale kosten € 2000,--.  En ze gaat naar de sportschool en ze neemt een privéles paardrijden, maar dan wel naar de voedselbank? Ik snap het niet. Maar aan de andere  kant haalt ze wel weer meubeltjes bij het grof vuil op en knapt deze op.

Ook worden er in het boek een aantal bespaartips gegeven, die ik zeker niet zou uitvoeren, omdat ze naar mijn mening pure diefstal zijn. Zo wordt de tip gegeven om gratis post te versturen door op een ontvangen envelop op de achterkant een adres te schrijven en vervolgens op de envelop Retour Afzender te zetten. Hiermee gaat de brief naar het adres op de achterkant. En het idee om water bij de buitenkraan van de buurvrouw te tappen????

Wij zijn al jaren gewend (vanuit onze studententijd) om zuinig te leven. Het is natuurlijk een proces dat je ondergaat en ik heb in het begin ook wel eens rare beslissingen genomen. Maar ik dacht altijd dat als je bij de voedselbank komt je echt weinig te besteden hebt, maar blijkbaar kan deze vrouw zich nog genoeg veroorloven, omdat ze van anderen geld krijgt toegestopt en de roodstand bij de rekeningen opsnoept. Van haar eigen uitkering zou ze dit zich echt niet allemaal kunnen veroorloven. En zo raakt ze denk ik alleen maar verder in de problemen....

Mijn zus wil het boek nog graag lezen, maar daarna doe ik het weg. Dus mocht je interesse hebben om het te lezen, dan vind je het denk ik over een maandje wel op mijn ruilpagina.


29 opmerkingen:

 1. 2000 euro voor twee weekjes kamperen in Frankrijk. Tjemig!!! Dat kan toch niet? Wat deed ze dan tijdens die vakantie allemaal? Elke dag eten in 5-sterren restaurants??

  Die heeft echt een paar schroefjes los, zeg. Ben blij dat jij inhoudelijk op het boek ingaat, ik hoor er zoveel over! Ze is er dus wel in geslaagd zichzelf te hypen, he?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh dat kamperen kan nog duurder hoor. Een collega heeft afgelopen zomer in de safaritent in Frankrijk gecampeerd. Een week in het hoogseizoen kostte dus ongeveer EUR1500. Ik snap dat dus niet. Ik heb de foto's gezien van de tent en om nu te zeggen van wat zitten we er riant bij nou nee. Ik heb zo'n vaag idee dat die mevrouw van dat boek ook naar zo iets is geweest.

   Verwijderen
 2. Ik las je review met interesse, want ik zit ook op dit boek te azen! Helaas is het nog niet in de bieb, maar ik ben er heel benieuwd naar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoorde al meer over het boek. Je maakt me nu nieuwsgierig. Eens kijken bij de bieb.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb al heel veel over het boek gehoord. Ik denk dat ik het maar aan me voorbij laat gaan. Op een of andere manier komt het niet heel sympathiek over maar kruipt de dame een beetje in de slachtofferrol. Zolang zij nog kan paardrijden, op vakantie kan gaan en andere (luxere) dingen kan veroorloven, vind ik dat ze het nog niet zo slecht heeft. Maar goed wat is slecht, dat is heel subjectief.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga ook eens kijken bij de bieb, ben nu wel benieuwd. Ken je het boek Alle Dagen Arm? Is wel interessant, geeft iets meer een inkijk in het leven van mensen met grote financiële problemen.

  Vind het ook onbegrijpelijk als ik het zo lees, maar aan de andere kant snap ik ook wel dat het een wereld van verschil is of je al vrijwillig met minder doet en dan een deel inkomen kwijtraakt, of dat je leeft alsof het niet op kan en dan opeens, ongewenst, je leven radicaal moet omgooien. Maar bijdehand is anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heet het boek niet 'Alle dagen schuld'? Kan alle dagen arm niet vinden als titel bij de bieb.

   Verwijderen
  2. Ja, ik denk ook dat de omschakeling van rijk naar arm wel erg moeilijk is. Maar je aanmelden bij de voedselbank lijkt me toch ook wel een hel grote stap? Bedankt voor de tip over het boek, ik ga hier eens in de bieb kijken of ze he hebben.

   Verwijderen
  3. Klopt Wendy, dat is de juiste naam van het boek.

   Verwijderen
 6. Thnx voor je review

  Ik denk overigens dat als er ineens door omstandiheden veel minder te besteden is, er een hoop mensen zijn die hun kop in het zand stoppen. Zo "naar ik vermoed" is dat bij deze vrouw ook zo, ze wil denk ik niet inleveren op haar in haar ogen verdiende luxe. Zo heeft ze ook nog is 3 pubers die waarschijnlijk ook niet gewend zijn minder geld uit te geven en die net als de rest van de kinderen wel op vakantie willen enz, enz. Dit soort mensen moet eerst goed wakker worden om in te zien dat het op deze manier niet gaat
  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met 3 pubers lijkt het me inderdaad ook wel lastig. En als je altijd luxe bent gewend is het ook niet niks om het roer ineens om te moeten gooien en zuinig aan te doen. Maar je had ook in tijden van luxe alvast iets opzij kunnen zetten voor mindere tijden, denk ik dan.

   Verwijderen
  2. sjouke, ben het eens met het eerste gedeelte van je reactie. Oordelen is zo makkelijk en snel gedaan. Pas wanneer iemand zelf in een situatie zit (leuk, slecht, vervelend, verschrikkelijk, geweldig) kan enigszins begrepen worden hoe het voelt.
   Groet,
   Nienke

   Verwijderen
  3. Met alle respect, maar als ik lees 'dat je niet mag oordelen', moet ik meteen weer aan de boeken van Theodore Dalrymple denken die erudiet, doch tamelijk scherp de mensen bekritiseert wiens grootste verdienste het (naar hun eigen zeggen) is 'dat ze niet oordelen over iemand'. Natuurlijk is er een groot verschil met roddel. Maar we hebben normen en wetten in dit land en wie daar niet aan beantwoordt krijgt iets wel of niet, of komt wel of niet voor iets in aanmerking.
   Daarbij veroorzaak je een gespreksvervuiling door van alles goed te praten onder het mom van 'je mag niet oordelen'. Als iemand een beetje zuiniger aan moet doen door vervelende omstandigheden en zich dan etaleert als arm (ook al noemt ze het dan 'de nieuwe arme', ze is journaliste, ze had dus ook een andere titel kunnen kiezen, ze wist wat ze deed) brengt ze de echte armen daarmee in diskrediet. Ik zou niet weten waarom je daar geen oordeel over mag hebben.
   Daarbij gaat het niet om hoe iemand zich voelt, dat mag die iemand met zijn vrienden of psycholoog bespreken. Deze mevrouw heeft van haar eigen situatie haar nieuwe broodwinning gemaakt, met kennelijk ook nog een therapeutisch doel
   (of ze probeert dat)maar heeft daarbij kennelijk over het hoofd gezien dat ze een verkeerde titel koos en dat ze zichzelf daarbij tot schietschijf heeft gemaakt.
   Ze had er onder haar omstandigheden beter aan gedaan 'haar ziel in lijdzaamheid te bezitten'. Ouderwets jargon voor: niet alles op straat gooien, niet alles uiten en alles zeggen wat je denkt. Zeker niet als je kinderen hebt, die tot haar te herleiden zijn.
   Of ze had bijv. een titel als 'Een stapje terug' moeten kiezen.

   Verwijderen
 7. Dankjewel voor de leestip Sjouke, ik ga dit boek gelijk reserveren bij de bieb!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja, ik heb zo'n schoonfamilie. Allemaal parttimende tweeverdieners met een werkster, want schoonmaken is niet leuk, dan houd je geen tijd over voor leuke dingen, want daar heb je recht op.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De eerlijkheid gebiedt me een uitspraak van een paar minuten geleden van mijn dochter aan te halen: 'Zou je eens moeten kijken hoe iedereen er hier in de Bijlmer bijloopt'(= ook sjiek/sexy gekleed en volgehangen met sieraden, maar geen geld voor huur of zorgverzekering).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ook al veel over het boek gehoord, en ga toch eens bij de bieb kijken!
  Die bespaartips die je beschrijft! Wat erg zeg... !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ohhh. Ik wil dat boek niet lezen. Mijn tenen staan nu al krom. Ik herken het wel: heb ook een vriendin die niet rond kan komen met haar salaris en daar vreselijk van baalt om wat ze allemaal niet kan doen. Terwijl naar mijn mening gewoon boven haar stand leeft. Volgens mij gaat het "gewoon" allemaal om keuzes maken. Verstandige keuzes waardoor je geen geld over de balk smijt. Maar ja, zo;n Sascha heeft waarschijnlijk al heel erg het gevoel dat ze al veel minder uitgeeft. Normaal had ze 2 weken op safari gegaan voor 10.000 euro. Het is maar vanuit welk uitgangspunt je het bekijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn zusje heeft het boek ook liggen, en schuift het door naar mij als ze het uit heeft. Volgens haar leest het makkelijk weg, maar ook zij als student was soms stomverbaasd. Als paardenmeisje is ze vorig jaar gestopt met lessen, want dat zit er van stufi gewoon niet in, dus ze weet hoe duur dat is, en kan er niet bij dat iemand die bij de voedselbank 'zo even' een privé-les neemt. Aan de andere kant was mijn ex net zo. Bij de voedselbank lopen, maar een jasje bij de Z.eeman vandaan voor dochtertje vond hij eigenlijk te goedkoop, en hij hield erg van dure ijsjes en extraatjes en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wilde zelf even het boek lezen en 'eigen mening' vormen, hoewel die vast aansluit bij wat ik hier allemaal aan reacties lees hoor, maar helaas heeft onze bieb dit boek niet in de collectie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze bieb had het boek ook niet, daarom heb ik het maar voor mijn verjaardag gevraagd.

   Verwijderen
 14. Bij onze bibliotheek kan je boektitels doorgeven en als zij het ook een interessant boek vinden schaffen ze het aan. Ik heb zo al 2x een boek over consuminderen opgeven dat daarna is aangekocht door de bieb.

  groetjes

  Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijn dat je wat schrijft over het boek. Ik had er al meer over gehoord en gelzen. Maar bij deze weet ik dat ik het niet hoef te lezen. De tips die ze geeft zijn aso.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zoals ik al bij een reactie van Sjoukje vermeldde: ik wil niet oordelen over een situatie waar ik zelf -gelukkig - niet in zit; 'en ik zou dit, en ik zou dat' zó makkelijk en snel uitgesproken. Wees blij denk ik dan dat je zelf niet bij de Voedselbank hoeft aan te kloppen. Het lijkt me geen pretje.
  Groet van
  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. en dan gaan wij mevrouw nog eens steunen, door haar boek te kopen.
  echt dat ik dat niet doe!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nou, als niemand het wil lezen, dan mag je het naar mij (Elke uit België) sturen (want hier kan je het al helemaal niet in de bibliotheek krijgen) en ik zal het dan weer netjes aan de volgende doorsturen, deal :-)

  Jammer dat er in België zo weinig bespaarboeken uitkomen en bij jullie als paddestoelen uit de grond lijkt het wel :-)

  O ja, ik kan nu met mijn naam reageren, leuk en nu ga je vast (nog) meer reactie's krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal het in gedachte houden. Ja, ik kwam er laatst pas achter dat niet iedereen kon reageren, dus heb dat nu opengesteld.

   Verwijderen
 19. Ik heb haar op tv gezien bij 'Alles wat'. De presentator trekt haar keuzes ook lichtelijk in twijfel: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1296992#00:08:49

  BeantwoordenVerwijderen