donderdag 1 november 2012

Klagen heeft geen zin

Overal om mij heen hoor ik mensen de afgelopen dagen klagen over de ideeën van het nieuwe kabinet over de zorgpremie. Laat ik voorop stellen dat elke lastenverzwaring natuurlijk niet leuk is en ook ik daar niet op zit te wachten. Maar klagen heeft in mijn ogen geen enkele zin!

Het afgelopen jaar ben ik er wel achtergekomen dat gezondheid het allerbelangrijkste is in je leven. Gezondheid is niet te koop, goede gezondheidszorg voor een groot deel wel. Of er goed met geld in de zorg wordt omgesprongen, ik denk het niet. Er kunnen veel dingen efficiënter e.d.

Ook hebben wij zelf ervaren wat bezuinigingen in de zorg doen. Een grotere afdeling met minder aandacht voor de patiënten. Ander "faciliteiten" in het ziekenhuis worden duurder zoals parkeren, maaltijden e.d. En als je een paar maanden elke dag naar je zieke baby in het ziekenhuis gaat ben je zo een smak geld daaraan kwijt. Wij namen ook veel zorg zelf op ons, omdat we zagen hoe druk de verpleging het had en ik het verschrikkelijk vond als ik 's ochtends mijn zoontje in zijn eigen kots aantrof, omdat niemand het had opgemerkt.....Hierdoor raakte ik zelf uitgeput en had weer psychische zorg nodig....

Iedereen met een goede gezondheid is rijk. Ik las een mooie uitspraak in het ziekenhuis: Gezonde kinderen hebben wel 100 wensen, zieke kinderen maar 1.

De gezondheidszorg wordt steeds duurder omdat mensen ouder worden en veel meer kwalen te behandelen zijn. De peperdure operatie van zoontje was er 30 jaar geleden nog niet. Dan was hij er waarschijnlijk nu niet meer geweest. Ik prijs mezelf elke dag gelukkig dat ik van hem mag genieten en ben zo dankbaar dat er nu wel een operatie voor hem was. Hij heeft hiermee waarschijnlijk de premie van de rest van z'n leven al "verbruikt".

Wat zeuren we dan over de hogere ziektekosten? Zolang je nog in een mooi huis woont, een auto voor de deur hebt, een tv zo groot als je muur en op vakantie kan heb je toch niks te klagen? Zet je schouders eronder, bespaar op ongezonde chips, koekjes en ga fietsen i.p.v. elk ritje met de auto. Dan heb je die besparing er zo uit. En als je een keer onverhoopt ziek wordt is die gezondheidszorg er ook voor jou!

Dit blogje roept vast heel veel reacties op. Sommige dingen zijn misschien ook wel kort door de bocht, maar ik ben heel blij met de gezondheidszorg in Nederland en hoop dat er door een premieverhoging voor iedereen er niet te veel hoeft worden ingeleverd op de kwaliteit.

16 opmerkingen:

 1. En zo is 't precies!
  Okee, 't is niet leuk dat je misschien meer kwijt bent aan de zorgpremie maar er zijn ergere dingen,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal waar!
  Klagen kan wel, maar ondertussen heb ik hier toch nog een stapel boeken liggen die ik voorlopig nog niet uit krijg, dus als het even niet hoeft koop ik volgend jaar gewoon geen boeken meer (tenzij ik ze voor mijn studie moet hebben dus) Nieuwe wolletjes zijn eigenlijk ook niet nodig, nieuwe winterjassen komen vandaag binnen als het goed is... en dan kunnen we qua kleding voorlopig ook echt wel vooruit. Genoeg waar we even geen geld meer aan uit hoeven geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is de laatste tijd toch veel meer betalen en veel minder ervoor terugkrijgen. Zo lang het systeem niet verandert, verandert er sowieso niets. Zo lang de nadruk ligt op medicijnen uitschrijven en niet op preventie en eigen verantwoordelijkheid, ook niet. En dan blijft het duurder worden, en schraler.
  Nu is de gezondheidszorg op het gebied van levensreddende / acute operaties ook geweldig. Maar zo lang je suikerpatienten naar huis stuurt met pillen ipv een goed eetplan worden ze niet beter, maar uiteindelijk wel zieker en duurder.

  Denk dat het er voor de meesten, die zich er druk om maken, over gaat dat er wel lasten worden verzwaard, maar geen structurele plannen worden gemaakt om verspilling te voorkomen. Je kan het water duurder maken, maar ook gewoon de kraan eens dichtdraaien, wordt het vanzelf droog...

  Er zijn bovendien genoeg mensen die al flink bezuinigen. Niet iedereen die nu een verhoging van de zorgpremie te verwerken krijgt en erover klaagt, rijdt hele dagen met d'r reet rond in een SUV, of eet drie keer per week buiten de deur.

  Hier ook, natuurlijk hebben we het heel goed, ik klaag ook echt niet. Althans, ik probeer mijn goeie humeur erbij te bewaren. Veel gezonder.
  Maar straks 150 euro extra zorgpremie betalen, hakt toch in het budget hoor. En ik heb geen achterlijk duur huis, koop geen dure kleren of andere spullen, we gaan bijna nooit met de auto, doe overal behoorlijk zuinig mee.

  Enige grote kostenpost na huis is 'echt eten', omdat gezondheid het allerbelangrijkst is. En ik er niet aan moet denken om straks voor een reeks ondefineerbare kwalen gebruik te moeten maken van de gezondheidszorg. Maar inderdaad, als je ''echt'' wat mankeert, maakt het niet uit wat de kosten zijn, als je maar beter wordt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens dat het systeem moet veranderen en dat preventie ook heel belangrijk is. Ik vind het ook jammer dat daar zo weinig aan wordt gedaan. Hoewel een diëtist voor hulp bij afvallen, ook alleen maar aankomt met light producten en dieetmargarine.
   Bij ons hakken de extra zorgkosten er ook behoorlijk in en tuurlijk zijn het niet allemaal mensen met een SUV. Maar wij gaan ook gewoon elk jaar nog op vakantie, hebben een dak boven ons hoofd en een auto. En dat wordt er echt niet minder op met een hogere zorgpremie.
   Doordat mensen minder te besteden hebben hoop ik dat ze ook meer gaan bezuinigen en bewuster met hun spullen omgaan! Dan kunnen ze die verhoging denk ik best aan.

   Verwijderen
  2. Dit is dus ook precies mijn idee. Volgens mij is de zorg in Duitsland bijvoorbeeld ook ontzettend goed, maar de kosten veel minder hoog. Het kan dus wél. Ik meende laatst te lezen dat dat in België precies hetzelfde verhaal is. En het is natuurlijk ook niet alleen de zorgpremie, maar ook op allerlei andere fronten wordt er gesneden. Dat bezuinigen nodig is, dat begrijp ik, alleen ik heb niet het idee dat er ook een structureel plan is, maar dat het nu alleen gaat om getallen binnenhalen. Maar daarmee kom je er volgens mij niet.

   Verwijderen
 4. Mooi blogje!
  Ik weiger ook om me er nu al zorgen over te gaan maken.
  Wat Valhalla zegt is wel waar: zolang het systeem niet verandert, zal er steeds meer geld naar toe moeten. Maar wie zet die eerste stap? Een nieuw economisch systeem zal echt alles op z'n kop zetten, en dat is eng. Want die welvaart willen heel veel mensen ook niet inleveren.
  Iedereen zal op z'n eigen wijze door de maatregelen getroffen worden, ook ons zal het treffen. Maar liever positief er tegenaan dan al zuchtend ten onder!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Groot gelijk. En iedereen wil het recht op alle mogelijke behandelingen, soms tegen beter weten in, dat moet toch ergens vandaan komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jullie ervaringen hebben met een wezenlijk deel van het leven te maken. Hoe moeilijk het ook was,het geeft je nu wijsheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt helemaal, ik denk dat als we dit niet hadden meegemaakt ik nu ook lekker mee aan het klagen was. Nu denk ik al wonen we in een hutje op de hei, zo lang we elkaar nog maar hebben en allemaal in goede gezondheid zijn.

   Verwijderen
 7. Ik heb de afgelopen dagen van meerdere mensen te horen gekregen: 'ik ben gezond, maak nooit gebruik van zorg en moet nu wel veel meer gaan betalen terwijl anderen minder betalen, dat is oneerlijk'.

  Dat is een uiting van egocentrisme en het volledig ontbreken van solidariteit naar mensen met minder inkomen en mensen die de zorg hard nodig hebben. Diezelfde mensen klaagden ook niet toen ze een paar jaar geleden een enorm financieel voordeel hadden doordat de part. en het ziekenfonds werd vervangen door de basisverzekering, die door iedereen gelijk was.

  Ik klaag niet mee en probeer juist positief te zijn. Net als jij met je zoon maak ik door ziekte de andere kant mee en heb ik geleerd dat een goede gezondheid onbetaalbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit soort reacties zou ik ook niet zoveel mee kunnen, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat dat 'solidair' ook altijd maar van één kant belicht wordt. Als 'gewone' werkende Nederlander zonder kinderen voel ik zelf maar weinig van de solidariteit die hier zou moeten heersen. Als ik een hoge hypotheek heb, dan is dat m'n eigen stomme schuld (waar, maar is het aan een ander om daarover te oordelen?) en als ik wat zeg over stijgende kosten dan ben ik niet solidair, want ik heb wel jarenlang geprofiteerd (totaal niet waar). Gaan de belastingen omhoog, dan is dat logisch, want 'de sterkste schouders kunnen meer dragen'. Ja, de schouders van Joop vd Ende misschien, maar de schouders van Jan Modaal met een huisje en kinderen/dieren zijn zo langzamerhand wel ingezakt. Maar daar hoeven we niet solidair mee te zijn, want dat zijn toch mensen die het wel kunnen trekken.

   En dat voordeel van die ziektekostenverzekering klopt ook niet; wij betaalden voor een particuliere verzekering iets van 66 gulden per maand en met de invoering van dat nieuwe stelsel werd dat ineens hetzelfde in euro's.

   Maar goed, ik ben voor vandaag wel klaar met klagen, maar weer op zoek naar de positieve puntjes :-)

   Verwijderen
 8. Door de fikse bedragen van de nieuwe zorgpremie lijkt ineens solidariteit iets exclusiefs in de zorg. Maar iemand,die (gelukkig)nooit brand heeft meegemaakt,klaagt toch ook niet over de premie van de brand/inboedelverzekering voor iets,waar hij geen aanspraak op maakte? En mensen zonder kinderen financieren via hun belastinggeld ook mee aan kinderbijslag? Solidariteit is hopelijk nog heel lang maatschappijbreed te vinden in ons landje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoewel ik meestal niet zo'n fan ben van de reguliere gezondheidszorg, ben ik wel heel blij dat het er is als je het echt nodig hebt. Ik denk er liever maar niet te veel aan hoe het met me af had kunnen lopen in sommige andere landen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oftewel; ik ben het helemaal eens met de laatste alinea van je blogje! :-)

   Verwijderen
 10. Zo hebben wij altijd gezegd ik betaal liever iets meer premie voor de ziektekosten dan dat ik er aanspraak op moet maken. Wat hier helaas net als bij jullie toch moest dit jaar. En op die momenten ben je ook heel erg blij dat de kosten grotendeels vergoed worden. Fijn dat het nu zo veel beter gaat bij jullie

  BeantwoordenVerwijderen