dinsdag 6 november 2012

De grote waarde van een klein gebaar in moeilijke tijden

Iedereen maakt weleens een moeilijke periode in zijn leven door; je gezondheid of die van je naasten is slecht, je verliest een geliefd persoon, financieel gaat het niet lekker, je raakt je baan kwijt of het gaat gewoon even niet zoals je zou wensen.

Het afgelopen jaar maakten wij zo'n periode mee en ik heb warme herinneringen aan kleine gebaren van "onbekenden".

Toen zoontje vorig jaar werd geboren d.m.v. een keizersnede lag ik op de verkoeverkamer. Ondertussen waren ze op de IC druk met zoontje bezig en ik lag een beetje bij te komen van wat we zojuist allemaal hadden meegemaakt. Toen gaf de anesthesioloog mij een Mickey Mouse poppetje, het eerste cadeautje voor ons zoontje. Ik was er helemaal blij mee. We waren die dag overgeplaatst van Nijmegen naar Rotterdam, omdat er voor ons zoontje geen plek was op de IC in Nijmegen. Het was rond kersttijd en ik vond het zo'n mooi gebaar. Op dat moment had ik geen idee wat ze allemaal met zoontje aan het doen waren en of hij überhaupt nog in leven was. En of ik de familie straks moest bellen met goed of slechts nieuws. Nu had hij tenminste toch een cadeautje gehad, iets wat hij echt verdiende. Later die week zag ik op tv dat een meisje bezig was geweest die poppetjes bij AH in te zamelen voor de kindjes in ziekenhuizen. Ik wist niet dat ze van een spaaractie van de AH waren, want ik lag al bijna een maand in het ziekenhuis, dus dat was totaal langs mij heen gegaan. Dat zo'n jong meisje dit had gedaan vind ik echt geweldig.

Een paar dagen later kregen we op de IC een kaarsje met een briefje eraan. Het was van ouders wiens kindje een aantal jaar geleden op de IC had gelegen met de kerst en ze wilden alle ouders sterkte wensen in deze tijd. Heel lief. En ook de verpleging had iets gedaan: boven elke couveuse hing een ster met een lampje.

De ster met het lampje boven de couveuse
In het Ronald mc Donald werd een kerstlunch georganiseerd door een vrijwilligster en met oud & nieuw werden er oliebollen uitgedeeld van de beste oliebollenbakker van de test uit het AD. De feestdagen had ik natuurlijk ook liever met een dikke buik (niet van het kerstdiner, maar met mijn kindje nog in mijn buik) bij mijn familie willen vieren, maar het liep allemaal anders. En we waren ver van huis in een voor ons onbekende stad met een zwak kindje in het ziekenhuis,maar toch voelden we de warmte om ons heen.

Hier is zoontje 2 dagen oud, toen mocht ik hem voor het eerst vasthouden.
Maar niet alleen in de moeilijke periode rond de feestdagen, maar ook daarna gebeurden er hartverwarmende dingen: Een bloglezeres stuurde mij een pakket toe met allemaal leuke boekjes voor zoontje, zo lief. En we kregen regelmatig beterschapskaartjes en lieve bezoekjes van mensen die we niet eens zo goed kenden.

Een klein gebaar kan van grote waarde zijn, met name in moeilijke tijden. Zo hoorde ik van mijn zus dat zij iemand kent die altijd de spaaracties van de supermarkten verzameld en deze vervolgens schenkt aan de voedselbank. Een geweldig initiatief! Dus voortaan neem ik alle dierenplaatjes, bongo's e.d. aan en gaan ze naar de voedselbank.

Nu ik zelf zo'n ingrijpende gebeurtenis heb meegemaakt, ben ik me er veel meer van bewust wat het met mensen doet. Met ons gaat het nu gelukkig ontzettend goed, maar het heeft mijn kijk op de dingen wel veranderd. Het komende jaar wil ik dan ook vaker gewoon iets voor een ander doen en met name voor mensen die een moeilijke periode doormaken.

9 opmerkingen:

 1. Wat kan een klein gebaar toch groot(s) zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi! Heb er geen andere woorden voor...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het altijd fijn om te lezen hoe er in donkere tijden toch ook altijd weer lichtpuntjes zijn. En prachtig als je die nu zelf weer kunt doorgeven

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weet je wat het wonderlijke is. Dat vaak de "doeners"van het kleine gebaar de impact niet in de gaten hebben. Daarom denk ik,dat gewoon vriendelijk zijn zo belangrijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ben ik het helemaal mee eens. Gewoon vriendelijk zijn kost niks!

   Verwijderen
 5. ja zulke dingen kunne mij soms ook enorm fijn treffen zeg maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inderdaad een klein gebaar kan veel brengen.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen