donderdag 8 november 2012

Ruilen (deel 2)

Ik heb veel reacties gehad op mijn ruilpagina, mensen al blij kunnen maken met spullen en ook veel medebloggers die mijn idee volgden. Hartstikke leuk natuurlijk, want ruilen levert zoveel voordelen op:

- je maakt een ander blij met spullen die je niet (meer) gebruikt
- je huis ruimt een stukje op
- je wordt zelf blij gemaakt met iets dat je wel kan gebruiken
- het spaart geld, want behalve misschien wat verzendkosten, kost het niks
- spullen belanden niet op de vuilnisbelt, maar worden weer gebruikt
- spullen hoeven minder nieuw gemaakt te worden, hiermee worden dus energie en grondstoffen gespaard

Wat ruilen wel bemoeilijkt is dat het lastig is een één op één ruil te vinden. Soms vergt het dus wat geduld voordat je iets kwijt kan en iets kan krijgen wat je graag wilt. Zij kijkt al naar de mogelijkheden om misschien een apart blog op te zetten waar we kunnen ruilen. Goed initiatief!

Het ruilen doet me ook denken aan een spel wat ik vroeger wel eens op scouting speelde. Je begon met iets kleins, bijvoorbeeld een theezakje of postzegel en probeerde de waarde te vermeerderen door te ruilen. Het spel duurde meestal 2 uurtjes en in die tijd ging je met groepjes de winkelstraat af en vroeg je aan winkeliers of ze wilden ruilen. We kwamen met hele leuke en waardevolle dingen terug zoals een wielrennersjack, videorecorder, dure parfum etc. Het groepje dat met iets terug kwam met de grootste waarde had gewonnen. Dat was dan meestal de waarde uitgedrukt in geld, want veel spullen waren niet echt gewild.

Een tijd geleden hoorde ik iets over "the red paperclip" een man die in 2005 en website heeft opgezet en begon te ruilen met een rode paperclip met als doel een eigen huis te krijgen. Een jaar later en 14 ruilen verder had hij zijn huis. In Nederland is een soort gelijke website ontstaan: www.rodepaperclip.nlMaar ik heb ook verder op internet rondgekeken wat er al is op het gebied van ruilen.

Zo is LETS nu ook landelijk via de webshop. De LetsWebshop kent twee manier van handelen, met de Euro of de Shop. Met de Euro wordt op de gangbare manier gehandeld, deelnemers maken zelf afspraken over de afhandeling en betaling van transacties.Daarnaast biedt LetsWebshop de mogelijkheid om goederen en diensten voor Shops aan te bieden. Door gebruik te maken van een alternatieve munteenheid als de Shop, wordt ruilhandel tussen deelnemers mogelijk gemaakt. Een shop staat gelijk aan de waarde van een euro.
De alternatieve munteenheid Shop spreekt mij natuurlijk het meest aan, want ik wil immers ruilen!

Ook is er een site waar je boeken kan ruilen:
RuilBoek
Boekcrossing

En voor kleding kan je terecht bij:
http://www.rouleerdekleer.nl/

Het ruilen van zaden:
http://www.denationaleproeftuin.nl/
http://degroenevinger.net/ruiltuin/

En op facebook zijn er ook talloze pagina's te vinden:

Ruilen van eten:
https://www.facebook.com/pages/ProviandRuil/281157808651145?ref=hl
https://www.facebook.com/foodsharingNL?fref=ts

Durf te vragen:
https://www.facebook.com/durftevragen?fref=ts

Groups:
weggeven van spullen:
https://www.facebook.com/groups/ikgeefweg/

Ruilhandel:
https://www.facebook.com/groups/356224144439426/

Ik heb me nog niet in alle websites uitgebreid kunnen verdiepen. Maar 1 ding weet ik zeker; ik ga hier meer mee doen. Ik heb nog zo veel spullen waar ik van af wil. Naar de kringloop brengen is natuurlijk heel makkelijk, maar het is toch veel leuker te zien wie het krijgt en er blij mee is? En wat goed dat er al zo veel initiatieven zijn. Wel jammer dat ik nog niet veel bij mij in de buurt heb kunnen vinden, want afstand kan een ruil natuurlijk ook best nog bemoeilijken.....

Aanvullingen op mijn lijstje zijn altijd welkom!
8 opmerkingen:

 1. Leuk de linkjes, ik ga er eens wat bekijken.
  Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke blog (en linkjes), ik word er heel enthousiast van en ga gauw kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kwam deze ook nog tegen http://www.letshec.nl voor het ruilen van spullen en diensten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor je adresjes. Dit wist ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik volg de ontwikkelingen rondom je ruilpagina op de voet. Erg goed idee! Ik ga ook mee doen, afgelopen dagen weg geweest maar ik ga er mee aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zag bookcrossing al tussen je sites staan, leuk! En het grote ruilspel, dat deden wij ook (te) vaak met scouting. Tot op een gegeven moment de Veense winkeliers verzuchtten: 'Zijn jullie daar alweer??? Wij doen niet meer mee hoor!'

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De site gratisoptehalen (oid) heb ik toen alle babyspullen weg gegeven aan hele leuke moeders met dikke buiken en hier in het dorp rouleert ook veel. We delen met familie en vrienden in alles. Onlangs heb ik zo mijn lieve schoonmoeder mijn wafelijzer en strijkijzer gegeven. Ze had beide kapot de laatste tijd en ik doe er maar bitter weinig mee. Het strijkijzer had ik ruim een jaar en zat nog ongebruikt in de doos :)
  Zo hebben wij ons hele huis ingericht met krijgertjes van iedereen. En toch ziet het er niet 'afgeleefd' uit omdat iedereen er zuinig op is geweest.
  En het heeft allemaal een verhaal: de stoel van opa (bedovergrootvader) met het hoedje en de pijp die wij omdoopten tot mijn 'troon'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik ook zo leuk, als spullen een verhaal hebben.

   Verwijderen