zondag 11 oktober 2020

ons vakantiehuisje

Begin 2017 kochten we een vakantiehuisje in Arcen, Noord-Limburg, ik schreef daar toen al eens een blogje over.

Inmiddels zijn we bijna 4 jaar verder en kan ik jullie vertellen dat we geen spijt hebben van onze aankoop. We hebben er zelf inmiddels meerdere keren een weekend, midweek, week, 2 weken gelogeerd in verschillende periodes in het jaar. De omgeving heeft zoveel te bieden dat we nog lang niet zijn uitgekeken en ook de kinderen vermaken zich iedere keer weer prima. Het strandje voor het chalet is echt een uitkomst. De kinderen spelen er altijd heerlijk welke tijd van het jaar het ook is. Ook in de winter wist Dirk zich er goed te vermaken door grote stukken bevroren ijs uit het water te hakken.

We gaan er niet elke vakantie heen, maar denk elk jaar zo'n 3-4x, soms voor een weekend, af en toe een week, maar ook weleens langer. De overige perioden verhuren we het. Soms leggen we een periode dat we er graag heen willen vooraf vast. Soms wordt het een lastminute als blijkt dat het huisje in een vakantie niet geboekt is of er een lastminute annulering is.

Vooraf werd ons verteld dat het rendement zo'n 4-6% zou zijn, dat leek ons wat rooskleurig na de berekeningen er zelf op loslieten. We zien ons huisje nog steeds als een belegging met 0% rendement in geld (wellicht meer), en 100% rendement in plezier. Als we het ooit verkopen hopen we er ongeveer hetzelfde voor te krijgen als dat we er voor betaalden, incl. de renovatie die we hebben laten doen.

Het huisje wordt (gelukkig) veel geboekt, opvallend vaak met voorkeursboeking, mensen die echt specifiek voor dit huisje kiezen. Ook zien we vaak dezelfde mensen terugkomen. De boekingen, schoonmaak, onderhoud etc.. regelen we overigens niet zelf, dat hebben we allemaal uitbesteed aan Roompot. Het enige wat ik hoef te doen is op tijd de rekeningen te betalen en elk kwartaal de belastingaangifte.

">Na bijna 4 jaar kan ik wel iets zinnigs zeggen over het rendement wat het ons brengt. Onze gemiddelde jaarlijkse netto omzet is € 6200,-- (de verhuur voor november/december 2020 niet meegerekend). De jaarlijkse vaste lasten (parkkosten, wgl, gemeentebelasting) waren gemiddeld € 4050.-- De variabele kosten als onderhoudskosten, grote schoonmaak etc.. bedragen jaarlijks zo'n € 500,--.

De variabele kosten zijn nu relatief laag, omdat we de afgelopen jaren het chalet gedeeltelijk hebben laten renoveren: nieuwe badkamer, wc, keuken, cv, nieuwe bedden/matrassen en gedeeltelijke inrichting. Deze kosten heb ik meegenomen in de aanschafkosten, omdat daarmee ook de waarde van ons chalet stijgt. 

Als ik de winst afzet tegen de aankoopprijs + investeringen verbouwing, zitten we op een rendement van ca. 1,8%. Mijn berekening zal niet helemaal bedrijfskundig correct zijn, want ik heb geen rekening gehouden met afschrijvingen. Maar het geeft wel enigszins een idee. Voor het chalet hebben we een aparte rekening. Het rendement blijft hier ook op staan voor evt. grotere kosten in onderhoud. De buitenkant kan nu bijvoorbeeld wel een likje verf gebruiken en gaan we laten voorzien van dutchplank, fijn onderhoudsvrij.

Voor ons blijft echter het rendement in plezier/vakantie nog het belangrijkste en heeft daarmee ons ook geld uitgespaard doordat we minder vaak een huisje elders hebben geboekt. Al gaan we zeker nog naar andere plekken op vakantie en naar het buitenland. We hebben de afgelopen jaren 2x onze zomervakantie daar gehad, andere jaren zijn we ergens anders heen gegaan. Ik ga er ook weleens heen met alleen de kinderen, mijn zus en de kinderen, opa en oma of een weekendje samen met mijn zus. 










Mocht je interesse hebben om hier een keer te verblijven; kijk dan even op onze site: www.chaletinarcen.nl, als je via ons boekt betaal je geen voorkeurskosten (35 euro)en krijgen wij een hoger percentage van de boeking. Huisdieren en roken zijn niet toegestaan. Het chalet heeft een berging en veranda.

Hieronder wat foto's van ons laatste bezoek in de meivakantie dit jaar tijdens de lockdown. Het park en omgeving waren heerlijk rustig en we hebben vooral genoten van de prachtige natuur in de omgeving wandelend en op de fiets









3 opmerkingen:

  1. Heel leuk. En we zouden heel graag een winterweekje te komen. Maar voor 2 personen 72 plus 36 euro beddengoedhuur? En is zelf schoonmaken mogelijk, zoals ook bij andere roompot parken. Groetjes Lenie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lenie,
      Wat leuk dat jullie een winterweekje in ons huisje willen verblijven. Die beddengoedhuur daar klopt inderdaad helemaal niks van, waar heb je dit gezien? dat moet volgens mij 36 euro zijn.
      Zelf schoonmaken is niet mogelijk op de park.
      Zou je mij anders een email willen sturen met welke periode jullie willen komen, sjoukebespaarder@gmail.com? Dan ga ik even uitzoeken waarom er zulke rare bedragen staan.

      groet, Sjouke

      Verwijderen