donderdag 15 oktober 2020

Besparen op dagjes uit - de museumkaart

Wij gaan als gezin graag een dagje uit. Dat hoeft overigens helemaal niet duur te zijn. Wel merk ik dat de kosten behoorlijk toenemen nu David 3 jaar is en niet overal mee gratis. Één van de manieren hoe wij besparen op uitjes is de Museumkaart.


Museumkaart

3 jaar geleden hebben we voor het gezin een museumkaart aangeschaft, Dirk was toen bijna 6 jaar oud. Het was een gezinscadeautje van Sinterklaas. Zo'n museumkaart is best een investering, het wordt ook elk jaar weer iets duurder. Nu is het in 1x € 162,25 voor ons gezin (€64,90 voor een volwassene en € 32,45 voor een kind), maar als ik zie wat wij er allemaal mee doen, halen we hem er dubbel en dwars uit. Door zo'n kaart ga je natuurlijk ook eerder naar een museum. Twijfel je of iets geschikt is voor de kinderen, dan is even 5 euro p.p. neerleggen toch wel een drempel. Met de museumkaart loop je zo naar binnen. Vinden ze het niks, nou dan sta je zo weer buiten en soms komen we onverwachte verrassingen tegen en blijken de kinderen iets helemaal leuk te vinden, waar wij onze twijfels over hadden. Ik ga ook weleens alleen met Dirk, of Alex gaat met hem ergens heen, maar we merken dat David zich eigenlijk ook overal wel vermaakt.

Elk jaar ligt de verlengdatum ook rond half december, de kaarten komen eerder binnen, dus ze kunnen weer in de zak van Sinterklaas. Vorig jaar durfde ik dat overigens niet meer te doen, het was voor Dirk het laatste jaar... Dus heb ik ze in een zelfgemaakte adventskalender gedaan. Dit jaar zullen we er voor David ook 1 aan moeten schaffen, dat doe ik dan rond dezelfde tijd, dan lopen ze allemaal gelijk. Dit jaar moesten we voor David al een paar keer een paar euro betalen bij een museum, omdat alleen kinderen t/m 2 jaar gratis waren. We waren nu nog goedkoper uit om het zo los bij te betalen, maar dat zal volgend jaar waarschijnlijk niet meer zo zijn.

We gaan per jaar denk ik zo'n 20x naar een museum. Je kan ook heel makkelijk zien waar je bent geweest, als je inlogt op de site. En zo denk je ook makkelijk: O'ja dat museum was leuk, laten we daar nog eens heen gaan. Je merkt ook dat ze bij elke leeftijd weer andere interesses krijgen en soms kunnen we leuk aansluiten bij een thema op school. Er is ook een speciale site voor de kinderen "museumkids", daar kan je je mening geven over een museum, Dirk vindt dat erg leuk.

Vooral in het najaar/winter bezoeken we veel musea, want musea zijn erg geschikt als het wat kouder of slechter weer is. Maar in de zomer waren we juist blij met de airco in het museum en je hebt ook tal van musea waar veel buiten te doen is.

Je kan natuurlijk iets eten bij het museumrestaurant, dan wordt het alsnog een duur uitje. Wij nemen meestal broodjes en drinken en gaan ergens picknicken, omdat je in een museum vaak niet mag eten behalve in het restaurant. Of we bestellen alleen een warm drankje, soms met iets kleins er bij. Op vakantie in Denemarken zagen we dat het daar heel normaal is je eigen eten en drinken mee te nemen en dat daar speciale plekken met tafels en afvalbakken voor zijn ingericht. 

Als een museum verder rijden is en we denken ons niet een hele dag er te kunnen vermaken, knopen we er iets anders aan vast. Vrienden of familiebezoek, of we combineren een aantal musea. Ook zijn we een keer een weekend naar Leiden geweest, daar zijn zoveel mooie musea bij elkaar. Eigenlijk was een weekend nog te kort en moeten we nog een keer terug. 

Parkeerkosten is wel iets om in de gaten te houden. Soms betaal je daar dan nog 5-10 euro voor op eigen terrein van het museum of in de stad. Het loont om uit te zoeken of je in de buurt gratis kan parkeren of bij een P+R en dan verder met de trein/bus. Dat laatste deden wij bijvoorbeeld toen we naar het Natuurmuseum Brabant gingen, dat ligt vlakbij station Tilburg, wij parkeerden bij de P+R in Tilburg West.

Ook is het goed om in de gaten te houden of er speciale exposities zijn, soms moet je daar wel iets extra's voor betalen. Het Nederlands Openluchtmuseum is hier vlakbij en in elk jaargetijde leuk. In de winter kan je er schaatsen, in de zomer een ritje in de draaimolen, vaak zijn er leuke activiteiten in de schoolvakanties.

Dit jaar was natuurlijk een bijzonder jaar, de musea gingen tijdelijk dicht en daarna alleen toegang met reservering. We zijn daardoor wel minder vaak naar musea geweest dan vorig jaar, maar als ik het lijstje zo zie, sta ik er van te kijken waar we allemaal zijn geweest.

Dit jaar gingen we met de museumkaart naar:

- Discovery Centrum Continum Kerkrade

- Natura Docet Wonderrijck Denekamp

- Oyfo Kunst en Techniek Hengelo (2x)

- Museumpark Archeon Alphen a/d Rijn

- Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

- Aviodrome Lelystad

- Nationaal Militair museum Soest

- Speelgoed museum Deventer

- Bevrijdingsmuseum Groesbeek

- Afrika Museum Berg en Dal

- Museum Lakenhal Leiden (2x)

- Rijksmuseum Boerhave Leiden

- Museum volkenkunde Leiden

- Naturalis Leiden

- Cobra museum Amstelveen

- Museum Jan van der Togt Amstelveen

- Mondriaanhuis Amersfoort

- Textielmuseum Tilburg


Andere aanraders met kinderen waar we de afgelopen jaren zijn geweest:

- PIT museum Almere

- Geofort Herwijnen

- Limburgsmuseum Venlo

- DAF museum Eindhoven

- Beeld en Geluid Hilversum

- Natuurmuseum Brabant Tilburg

- Nijntje museum Utrecht (voor de allerkleinste)

- Nederlands bakkerij museum Hattem

- Watermuseum Arnhem

- Spoorwegmuseum 

Natura Docet Wonderrijck Denekamp

Oyfo Kunst en Techniek Hengelo

Discovery Centrum Continum Kerkrade



Museum Lakenhal Leiden

Rijksmuseum Boerhave Leiden

Afrika Museum Berg en Dal

Speelgoed museum Deventer

Oyfo Kunst en Techniek Hengelo

Oyfo Kunst en Techniek Hengelo

3 opmerkingen:

  1. Het aller aller allerleukste museum is Archeon.
    Aanrader!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kroller Muller staat ook nog op ons lijstje, ben er als kind eens geweest met schoolreisje en vond het toen ook erg leuk. Maar de bijkomende kosten van toegang tot het NP vallen mij dan weer tegen.
    Watermuseum is al weer 2-3 jaar geleden dat we daar zijn geweest. Inderdaad niet alles deed het toen, maar ze waren uren zoet met wat het wel deed. Zou er niet de normale entree voor betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw, wat zijn dat er nog veel zo op rijtje gezet. Hier in de Achterhoek zijn helaas amper musea.

    BeantwoordenVerwijderen