donderdag 22 oktober 2020

Autokosten, klopt ons berekening van 4 jaar geleden nog?

Juni 2016 kochten we een tweedehands auto. Daarvoor hadden we altijd 1 (of 2) lease-auto's van het werk voor de deur gehad. Toen we net gingen samenwonen had Alex een klein rode golf, een fijn autootje, die we helemaal afreden. Daarna kwamen dus 1 en later 2 lease-auto's. Later stopte ik met werken hadden we er nog 1 en daarna wisselde Alex van baan en was er helemaal geen lease-auto meer. De autokosten kwamen toen als nieuwe kostenpost in ons huishoudboekje en ook de aanschafkosten hakte er flink in bij ons spaarsaldo. Ik schreef hier toen een blogje over de aanschaf van de auto; een Seat Ibiza uit 2011, 105775 km op de teller voor € 10.200,--

We maakten toen de een berekening van de kosten, met de gedachte dat we 8 jaar in deze auto gaan rijden, dan zijn we nu dus op de helft. Een mooie tijd om de balans op te maken. 

Bij onze berekening van juni 2016 zijn uitgegaan van 15.000km per jaar, werkelijk gemiddeld aantal gereden km's per jaar: 13.616 Dit is minder dan verwacht, omdat we 2x de zomervakantie in Nederland bleven, we waren uitgegaan van jaarlijks naar het buitenland. En door de Coronamaatregelen is er vanaf maart minder gereden dan normaal. De werkelijke kosten zijn de gemiddelde kosten van de afgelopen 4 jaar.




Voor afschrijving adviseert de ANWB € 100,-- per maand te reserveren. We reserveren € 50,-- per maand hiervoor, omdat toen we de auto kochten gelijk al een bedrag apart hebben gezet voor als de auto vervangen moet worden.

Voor de auto hebben we een apart spaarpotje bij onze spaarrekening. We sparen hier automatisch maandelijks € 150,-- (€ 100,-- onderhoud, € 50,-- afschrijving). We hebben dus nog wat achter de hand als er grote onderhoudskosten komen.


Conclusie: is onze verwachting uitgekomen?

De totale maandelijkse kosten zijn € 90,-- minder dan vooraf berekend. De onderhoudskosten vielen tot nu toe mee, maar we verwachten dat deze wel zullen oplopen naarmate de auto ouder wordt.

We hebben ook ca. 1500 km per jaar minder gereden dan begroot, dus ook logisch dat we minder hebben uitgegeven aan benzine. Daarnaast tanken we af en toe in Duitsland, als we in ons vakantiehuisje zijn, dat is vlakbij de Duitse grens. Ik ga er niet voor omrijden, maar als we er toch langskomen.

Verzekering is € 20,-- goedkoper dan berekend. Het was toen we de auto aanschaften nog even de vraag of we de schadevrije jaren mee mochten nemen, gezien we lang een lease-auto hebben gereden. Gelukkig kon dat toch en is de verzekeringspremie later aangepast. We hebben na 2 jaar de verzekering aangepast van volledig casco naar beperkt casco. 

We hebben 1x aanspraak moeten maken op de verzekering de afgelopen 4 jaar, toen waren onze airbags gestolen. Pechhulp hebben we gelukkig niet nodig gehad.

Ik heb ook gekeken wat de auto ons nu gemiddeld heeft gekost per gereden km. Dan kom je op € 0,24 , dit is dan zonder rekening te houden met de afschrijving. Als je afschrijving meerekent, kom je op € 0,25. Je zou dus per rit een berekening kunnen maken wat goedkoper is: auto, fiets of misschien wel ov? Of is het de moeite waard om ergens iets tweedehands op te halen of is het voordeliger te laten versturen?

We hebben de parkeerkosten en boetes overigens niet meegerekend. Boetes hebben we gelukkig niet zo vaak, ik denk 1-2 keer per jaar en dan echt zo'n vervelende boete van net een paar km te hard, vaak op een plek waar we niet bekend zijn. Betaald parkeren proberen we te voorkomen, we hebben een app die aangeeft of er in de buurt een gratis parkeerplek is. Maar soms ontkom je er niet aan of kiezen we voor het gemak.

Alex heeft de auto niet nodig voor het werk, dus we gebruiken deze niet zo vaak. Ik heb weleens gekeken naar alternatieven zoals een deelauto o.i.d. Hier in de gemeente is nu net een actie, waarbij je je met de buurt kan aanmelden hiervoor. Mij leek dat wel wat, maar Alex ziet dat niet zitten. En ergens heeft hij ook wel gelijk, de auto geeft vrijheid en zo lang we het ons kunnen veroorloven hebben we het er voor over.

We hebben in 2016 bewust gekozen voor een kleine auto. In de vakantie is het wel proppen, maar je wordt ook bewuster van wat je meeneemt. We hebben 2x een kleine dakkoffer gehuurd (totale kosten € 264,55 incl. montage en schoonmaken). We hebben er bij de aanschaf wel een trekhaak onder laten zetten, zodat we makkelijk de fietsen mee kunnen nemen. We fietsen graag op vakantie en huurfietsen zijn toch ook best prijzig. We huren nu meestal een fiets voor Dirk, met zo'n kinderfiets vallen de kosten wel mee. De fietsendrager leenden we van mijn vader, maar nu mochten we hem hebben, hij gebruikt hem toch niet meer. 

Ik hou van cijfertjes, dus wij houden dit soort kosten allemaal bij. Het geeft nu wel een mooi overzicht in de kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten