dinsdag 20 oktober 2020

Spaarhypotheek omgezet in aflossingsvrij

Vorige maand liep de rentevaste periode van onze hypotheek af. We planden al in april een afspraak met onze hypotheekadviseur in, omdat we benieuwd waren wat onze mogelijkheden waren om deze om te zetten.

We wilden graag dezelfde maandlasten houden, of indien mogelijk natuurlijk lager. Daarnaast misten we de vrijheid in aflossen bij onze spaarhypotheek. Daar zaten we vast aan allemaal regeltjes. In de tijd dat we de hypotheek afsloten leek het een goede keus te zijn, maar we hadden toen nog niet kunnen denken dat we fanatiek extra gingen aflossen.

We maakten in april al een afspraak met onze hypotheekadviseur en door de coronamaatregelen werd de afspraak online, super handig. We gingen goed voorbereid het gesprek in, dus konden hele concrete vragen stellen. 

We hadden een spaarhypotheek met een rente van 4,7%, en zouden fors meer moeten gaan betalen, omdat de rente nu zoveel lager staat. Het rentebedrag ging dan wel omlaag, maar onze premie (die je niet kan aftrekken) flink omhoog! Omzetten naar een andere hypotheekvorm was voor ons dan ook het meest logisch. En dat deden we dan ook gelijk. We kozen voor aflossingsvrij en onze spaarpot van de spaarhypotheek werd verrekend met het openstaande hypotheekbedrag. Een aflossingsvrije hypotheek hadden we 10 jaar geleden niet aangedurfd, toen gingen we voor hypotheek die garantie bood dat de hypotheek na 30 jaar is afgelost. Nu met een lager openstaand bedrag en onze bewezen spaargedrag durfden we het wel aan.

Zo hadden we vanaf mei ineens een openstaande hypotheek van € 65.239,62 aflossingsvrij, tegen een rente van 4,7% of te wel, maandlasten van € 255,52. In september kon de rente dan omgezet worden in het nieuwe percentage van 1,49%, met bijbehorende maandlasten van € 81,01. Wat een heerlijk gevoel gaf dat, een gevoel van vrijheid!

Maar natuurlijk gaan we door met aflossen, want in de afgelopen 10 jaar hebben we, naast de premie die we betaalden voor de spaarhypotheek, € 88.586,-- extra afgelost op onze oorspronkelijke hypotheek van € 214.793,--

We willen het resterende bedrag binnen 10 jaar aflossen. Hiervoor sparen we nu € 600,-- per maand op een aparte spaarrekening, dat we dan jaarlijks aflossen. Hierdoor zijn onze bruto hypotheeklasten vrijwel gelijk aan voor de omzetting: € 681,01 (was € 677,89, waarvan € 183,58 premie en € 494,31 rente) en zijn we binnen 10 jaar hypotheekvrij. Netto zullen we iets meer "kwijt" zijn, aangezien we minder hypotheekrenteaftrek hebben, maar het gevoel dat we nu meer aflossen ipv rente betalen is een veel fijner gevoel! Ook is hiermee onze overlijdensrisico-verzekering komen te vervallen. Als één van ons komt te overlijden wordt de hypotheek niet kwijtgescholden. Echter met het openstaande bedrag en de bijbehorende hypotheeklasten, durven we dat wel aan.

Het gevoel van vrijheid is fijn nu onze vaste woonlasten een stuk lager zijn. Want we kunnen er natuurlijk altijd voor kiezen, als het financieel tegenzit, om een even niet of minder af te lossen en alleen de € 81,08 aan rente te betalen.

Het omzetten en advies koste in totaal € 600,--. En dat bedrag is het meer dan waard, misschien hadden we het wel eerder moeten doen?


2 opmerkingen:

  1. Ik los elke keer zelf af en wacht niet tot eens per maand. Zelfs kleine bedragen leveren met gelijk aflossen ook geld op als je meteen kan aflossen. We zitten bij de abnamro en ik kan het zelf overmaken of laten incasseren met heet eerstvolgende maandbedrag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is fijn! We kunnen nu het eerste jaar niks extra's aflossen, omdat we de rente net hebben laten aanpassen, dat staat in de voorwaarden. Daarom sparen we nu op een aparte rekening. Ik ga eens kijken of het daarna ook per maand kan. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen