zaterdag 18 februari 2017

Vakantiehuisje

Vorig jaar kregen we een schenking uit onverwachte hoek. Een enorm bedrag, waar we mooie dingen mee kunnen doen. Eerste gedachte was om de hypotheek er volledig mee af te lossen. Maar al snel leerden we dat hier toch best wat haken en ogen aan zaten. Omdat we een spaarhypotheek hebben die pas 6 jaar loopt, zouden we een hoge boete krijgen en omdat die kosten er bij komen, zouden we de hypotheek alsnog niet volledig kunnen aflossen. Dat klinkt als weggegooid geld, geld dat naar de bank en belasting gaat. Nee, dat is niet wat wij met het geld wilden. We kunnen onze lage maandelijkse hypotheeklasten makkelijk betalen en daarnaast zijn we over 14 jaar, als we nog geen 60 zijn al hypotheekvrij.

Door recente verbouwing en de investeringen die we de afgelopen 6 jaar in ons huis hebben gedaan, konden we ook niks bedenken dat we nog in ons huis wilden investeren. Nou ja, 1 ding dan: zonnepanelen, die we dan ook in november vorig jaar hebben laten plaatsen.

De rest van het geld gewoon op de bank laten staan, voelde ook niet goed. Je maakt er dan vooral de bank blij mee, want rendement levert het nauwelijks meer op. Beleggen doen we al, maar nog meer beleggen, waarom? Om het later een hoger bedrag te laten zijn? Is het niet beter om nu al van het geld te genieten?

Allerlei scenario's kwamen voorbij als cursussen volgen, een eigen bedrijf starten, studiegeld voor de kinderen, schenkingen doen etc... Maar dat ik toch zwanger bleek in augustus zorgde er voor dat de plannen voor cursus en een eigen bedrijfje naar de achtergrond schoven. Leuk om misschien ooit nog eens te doen, maar niet voor nu.

Uiteindelijk werd er wat geld weggezet voor de eventuele studie van Dirk. En besloten we een aantal periodieke schenkingen te doen aan goede doelen. Dat kan dan met belastingvoordeel, geld terugkrijgen van de belastingdienst klinkt een stuk leuker dan geld naar de belastingdienst brengen. Maar toen was er nog best een "smak geld" over. Omdat we zelf altijd zorgvuldig gespaard hebben, geen gekke dingen hebben gedaan, uitgaven altijd goed hebben overwogen en gewoon zuinig leven, voelde dit geld als een beetje "overbodig". Wat een luxe probleem zul je misschien denken. Gelijk één van de redenen waarom ik ooit ben gestopt met loterijen, ik zou gewoon echt niet weten wat ik met het geld zou moeten. Ja, reizen maken, maar momenteel met jonge kinderen zit dat er toch niet in.

Ik heb een toeristische opleiding gevolgd en ook een aantal jaar in de toeristische branche gewerkt. Ergens droom ik er nog weleens van om naar het buitenland te gaan een eigen B&B of camping te beginnen. Maar in de praktijk zal ik het nooit doen, ik geloof niet dat ik er echt gelukkiger van zal worden. We zijn niet handig, zijn enorme sloddervossen, houden niet van schoonmaken en zijn toch wel op onze privacy gesteld. Elke keer mensen bij je op het terrein, nee ik geloof toch dat dat niet zo ons ding is.

En toen kwam er min of meer per toeval iets anders op ons pad. Ik las een beetje op internet over vakantiehuisjes en steeds meer begon het idee te ontstaan om zelf een vakantiehuisje aan te schaffen. Niet een huisje dat je helemaal zelf moet poetsen, onderhouden en verhuren, maar ééntje waarbij al die zorgen uit handen worden genomen en je enkel het plezier en rendement hebt. Dit laatste klinkt natuurlijk een beetje te rooskleurig en we zijn hier ook wel realistisch in. Het rendement van 4-6% als je het volledig verhuurt, lijkt ons wat aan de hoge kant. Daarnaast willen we er ook zelf gebruik van gaan maken, voornamelijk voor weekendjes weg. Als we zeg 5-10 jaar plezier van zo'n huisje zouden hebben, het regelmatig zouden verhuren en aan het eind van de rit quitte zouden spelen, zijnwij zeer tevreden. Dan hebben we rendement gehad in de vorm van plezier i.p.v. geld, iets dat ons veel gelukkig maakt. Mocht het rendement tegenvallen en we na de verkoop over een aantal jaar verlies lijden, dan is dat jammer, maar het is ook "extra geld" geld dat we kunnen missen.

In ieder geval zie ik ons de komende jaren wel regelmatig naar dit huisje gaan. Dirk die speelt bij het strandje (en ik vanaf het huisje kan zien) terwijl de baby slaapt en ik een boekje lees op de veranda. Het is een uurtje rijden van ons huis, dus prima te doen voor een weekend. Daarnaast ligt het in een hele mooie omgeving/natuurgebied, vlakbij de Duitse grens met onze favoriete speeltuin. Het park is autovrij, heeft leuke faciliteiten als en (binnen)speeltuin, strandje, zwembad en de nodige animatie. Voor ons niet per se een must, maar denk dat het daardoor wel makkelijker verhuurd wordt. Wij zullen er toch vooral buiten het hoogseizoen gebruik van maken als het rustiger op het park is.

Nog wat plaatjes dan maar:
12 opmerkingen:

 1. Wat een leuk idee. En promotie via je blog is vast een goed begin om te verhuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een heel erg leuk plan. Je bent er wel van op de hoogte dat als je een vakantiehuisje hebt, deze meetelt als vermogen box 3 voor de inkomstenbelasting. En als je het verhuurd je word aangemerkt als ondernemer en je daar omzetbelasting enzv voor moet betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is ons bekend. We hebben ons eerst uitgebreid laten voorlichten en zelf ook nog onderzoek gedaan. Ben ook nog bij een belastingadviseur langs gegaan. We vallen zeer waarschijnlijk onder de kleinondernemersregeling, dus dat scheelt weer. Maar we weten dat er buiten de aanschaf jaarlijks nog veel kosten bijkomen, vandaar dat we ons niet rijk rekenen.

   Verwijderen
 3. Er zijn komen per i-4-2017 wijzigingen door het onderstaande Amendement:
  boetevrij aflossen en bij het aflopen van de rentevaste periode kan de
  hypotheek meestal in zijn geheel boetevrij worden afgelost. Voor mensen
  met een oude spaar- of beleggingshypotheek is dit echter nog niet zo. Zij
  lopen bij aflossing tegen een boete van duizenden euro’s aan, omdat ze
  inkomstenbelasting moeten betalen over het rendement op het spaar- of
  beleggingsvermogen. Pas na 15 jaar krijgt de leningnemer een gedeeltelijke
  vrijstelling en na 20 jaar heeft hij recht op de volledige vrijstelling.
  Indieners zijn van mening dat mensen met een hypotheek ten alle tijden
  de keuze moeten hebben om vervroegd hun hypotheek af te lossen
  zonder dat hier een fiscale boete op staat. De regering regelt dit al wel
  voor mensen die verhuizen. Met dit amendement wordt aflossen op een
  spaar- of beleggingshypotheek ook mogelijk zonder dat de leningnemer
  hoeft te verhuizen. Mensen met een spaar- of beleggingshypotheek
  kunnen dan per jaar 10% aflossen en het restant ineens wanneer het
  gespaarde of belegde vermogen gelijk is aan de resterende hypotheek
  zonder dat ze uiteindelijk tegen een heffing van inkomstenbelasting
  aanlopen. Ook wordt het mogelijk om bij het aflopen van de rentevrije
  periode de hypotheek geheel af te lossen. Er hoeft dus niet meer gewacht
  Tweede Kamer, vergaderjaar 2016–2017, 34 553, nr. 15 3
  te worden totdat het vermogen van de spaar- of beleggingshypotheek
  voldoende is om de hele hypotheek af te lossen. De hypotheek kan ook
  direct afgelost worden met het spaar- of beleggingsvermogen uit de
  kapitaalverzekering in combinatie met privé gespaard vermogen. Zo
  wordt aflossen niet fiscaal bestraft en wordt aflossen aantrekkelijker.
  Technisch wordt dit geregeld door de tijdklemmen van een kapitaalverzekering
  eigen woning, een spaarverzekering eigen woning of een
  beleggingsrecht eigen woning te laten vervallen. Nu kan de een
  vrijstelling voor deze verzekering alleen worden benut als ten minste 15 of
  20 jaren jaarlijks premie is voldaan. De zogenoemde lage vrijstelling die
  na 15 jaren premiebetaling van toepassing is, komt hiermee geheel te
  vervallen. Om voor de hoge vrijstelling die momenteel eerst na 20 jaren
  premiebetaling van toepassing is, in aanmerking te komen is het op grond
  van dit amendement voldoende dat vanaf de aanvang van de verzekering
  jaarlijks premie is voldaan binnen de geldende bandbreedte-eis (en
  uiteraard ook aan de overige voorwaarden is voldaan).
  De in dit amendement opgenomen wijzigingen treden in afwachting van
  het onderzoek naar de impact van het geheel vervallen van de
  tijdklemmen in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. De
  indieners verwachten dat de Staatssecretaris van Financiën de Kamer
  voor 1 februari 2017 bericht over de uitkomsten van het onderzoek en de
  te verwachten inwerkingtreding van deze regeling.
  De budgettaire effecten van het amendement zijn verwaarloosbaar.
  Omtzigt
  Ronnes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is interessant. Bedankt voor de informatie, ik ga het in de gaten houden. Wellicht kunnen we met eigen spaargeld over 3,5 jaar als onze rentevaste periode afloopt, de hypotheek alsnog aflossen. Ik vraag me namelijk af wat de huidige rentestanden dan met ons spaartegoed van de hypotheek zullen doen. Er zit al behoorlijk wat in deze "pot"

   Verwijderen
 4. Wat een leuk huisjes, daar zul je wel plezier van hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk huisje. Goed idee om het geld zo te besteden. Het levert misschien nog wat op maar de komende jaren kun je ook op deze manier volop genieten van de schenking.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het ziet er mooi uit zeg! Dat lijkt me een fijne aankoop : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker makkelijk als je geld in je schoot geworpen krijgt. En dan zeggen 'niet dromen maar doen'.
  Een vakantiehuisje kopen is jezelf vastleggen en dus verplichten om elke vakantie daarheen te gaan. Geen ander land zie je meer, geen andere plek. Daarnaast moet je iedere keer dat je er bent een grote schoonmaak houden. Nog afgezien van de onderhoudskosten, lekkages, leges, etc. Een blok aan je been.

  Tip: lees de boeken van Gerhard Hormann. Dan zie je gauw af van deze gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lees ik iets van jaloezie? Ja, inderdaad zijn we erg bevoorrecht dat we dit geld hebben gekregen. Maar aan de andere kant hebben verstandige keuzes in het verleden ook er voor gezorgd dat we het geld nu niet nodig hebben voor hypotheek, onderhoud of levensonderhoud. Hypotheek is laag en bijna afgelost en we leven van weinig. Andere mensen hadden er misschien een nieuwe auto van gekocht, dure vakantie, nieuwe inrichting of hadden het moeten steken in onderhoud huis. Daar hebben wij geen behoefte aan, of is bij ons niet nodig.

   We zijn ZEKER niet van plan er elke vakantie heen te gaan, eerder regelmatig lastminute een weekendje weg als het huisje niet is verhuurd en 1-2x per jaar een weekje. We willen juist wel nog andere landen zien, maar met een kleintje op komst, zien we dat de eerste 2-3 jaar ook niet zo zitten.
   Grote schoonmaak en onderhoud worden allemaal uitbesteed, de kosten hiervoor incl. de andere kosten hebben we allemaal meegenomen in onze berekeningen.
   We zien het huisje als een belegging met 0% rendement in geld (wellicht meer), en 100% rendement in plezier. Hoe het in de praktijk uitpakt, zullen we zien. De boeken van Gerhard Hormann heb ik overigens gelezen, dit is een wel overwogen keuze geweest.

   Verwijderen
 8. Had dit berichtje gemist maar dat klinkt als een leuk park in een leuke omgeving! Voor jullie maar ook voor ons ;) ben benieuwd waar het is, heb wel een vermoeden van de omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen