maandag 18 maart 2013

Daar bij die molen....

Zaterdag deed ik weer een bulkaankoop bij de molen. Deze molen waar ik mijn meel haal en andere biologische spulletjes zit op ca. 30 minuutjes rijden. Maar ook in de woonplaats van een vriendin, dus ik combineer het met een kopje koffie bij haar.

Ik kocht dit keer voor bijna 100 euro. Een hele aanslag op het boodschappenbudget, maar deze maand hadden we nog ruimte. En met het meel kunnen we zeker weer 2-3 maanden vooruit.

Ik kocht (vrijwel alles biologisch):
10 kilo volkoren speltmeel
5 kilo speltbloem
5 kilo halfomhalf speltmeel/bloem
1 kilo boekwijtmeel
1 kilo havermeel
1 kilo banketbloem
1 kilo pizzameel
2 pakjes instantgist
500 gram natriumbicarbonaat
pot dadelstroop
pot jori pindakaas
pot perenstroop
1 kilo studentenhaver
1 kilo rozijnen
250 gram gedroogde ananas
250 gram gedroogde fruitmix
1 kilo suiker (voor manliefs bierbrouwpraktijken, waarover van de week meer)
ecocover vaatwastabletten

Het havelmeel, banketbloem en boekweitmeel heb ik gekocht om wat te experimenteren met het zelf maken van lekkernijen. Suggesties zijn welkom.
De 5 kilo halfomhalf speltbloem- en meel heb ik ook gekocht om verder te experimenteren met broodbakken. Volgens de molen krijg je hierdoor mooier brood dan 100% volkoren speltmeel te gebruiken. 's middags gelijk aan het bakken geslagen met het recept van de molen en dit was het resultaat:



2 broden gaan de vriezer in. In totaal eten we 2-3 broden in de week, dus met 1x 3 broden tegelijk bakken kunnen we ruim een week vooruit!

De studentenhaver, rozijnen en gedroogd fruit zijn om te snoepen, maar ik wil er ook nog een aantal bakexperimentjes mee doen. Daarover later meer....

12 opmerkingen:

  1. mooi brood zeg! ziet er heerlijk uit (moet ik toch ook eens gaan proberen)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ziet jouw brood er heerlijk uit!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit! Hoe bewaar jij dat meel trouwens? Ik heb ook eens een verpakking van 5 kg meel bij de molen gehaald (was misschien al wat te optimistisch, maar veel voordeliger) en na een poosje begon het toch binnen te bewegen en heb ik het weg moeten gooien. Sindsdien ben ik er een beetje huiverig voor, maar dat vind ik ook weer zonde, want wij hebben een molen praktisch om de hoek, dus het is jammer daar geen gebruik van te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bewaar het nu nog gewoon in de zak waar het in zit, die sluit ik wel goed af met een elastiek en zet ik op een donkere droge plek. Maar ben nog op zoek naar goed afsluitbare tonnen. Ik koop nu zakken van 5kg en daar doe ik ca. een maand mee. Ik zou ook wel grotere zakken willen kopen van 25kg, want is voordeliger en dan hoef ik er niet zo vaak heen, maar ben inderdaad bang dat het niet goed blijft, want daar zou ik dan zo'n maand of 4-5 mee doen. En als ik het moet weggooien ben ik uiteindelijk nog duurder uit.

      Verwijderen
    2. Wij bewaren ons meel in grote afsluibare tonnen, de zak gaat er in zijn geheel in en dat gaat prima. Maar ik moet eerlijk zeggen dat wij 10 broden per week bakken.

      Groetjes Dreadlocks

      Verwijderen
  4. Mooie broden. Ik gebruik één derde bloem. Dan houd je een donker brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk, als je zo in 1x een flinke voorraad kan inslaan. Ik ben net als LLMM nog een beetje huiverig voor die grote verpakkingen, dat het niet snel genoeg opgaat. Maar nu ik toch steeds meer met alleen bloem aan het werken ben, ga ik er stiekum toch aan denken. Ik heb net wel een grote voorraad baking soda besteld, ook veel goedkoper dan die kleine potjes bij de bio-winkel. Maar daar weet ik al van dat het er behoorlijk snel doorheen gaat met poetsen, zelf deo maken en wellicht ook bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als jij speltmeel gebruikt omdat het beter te verteren is dan doe je dat te niet met een bloemmengsel van spelt en tarwe. Beter kan je kiezen voor speltmeel in combinatie met speltbloem dat gaat prima en dan krijg je ook goed en lekker brood. Als je interesse hebt in een recept dan roep je maar dan wil ik die hier wel voor je uittypen.
    Ik gebruik eigelijk ook altijd karnemelk om het brood luchtiger te maken.
    Groetjes Dreadlocks

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik meng het ook met speltbloem. Gebruik bijna geen tarwemeel/bloem meer. Receptjes zijn altijd welkom, want ben nog steeds in de experimenteer fase. Dus als je het hier wil tikken graag.

      Verwijderen
    2. Recept speltbrood

      350 gr speltbloem
      500 gr speltmeel
      7 gr droge gist
      1 theelepel suiker
      25 gr kokosolie of roomboter of andere olie als je wilt
      16 gr zout
      30 gr honing
      180 gr water (lauw)
      365 gr karnemelk

      Doe alle droge ingredienten bij elkaar/ even roeren
      Warm de karnemelk samen met het water een beetje op
      Doe dan alle andere ingredienten erbij en kneed het tot een soepel deeg.
      Laat het deeg 1 uur rijzen of tot het deeg verdubbelt is.
      Verdeel dan het deeg in 2 stukken, rol er broden van, de naad dicht drukken en in een ingevette broodblik doen. Of maak er mooie broden van zonder blik.
      Laat nog een 1 uur rijzen.
      Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de broden in ongeveer 35 gaar.
      Als de broden klaar zijn op een rooster laten afkoelen, bestrijk de bovenkant van de broden met een beetje gesmolten boter.
      Dit recept heb ik een beetje aangepast maar komt eigelijk uit de keuken van Levine.
      Ze heeft heel veel goede brood recepten dus wie weet is het voor jou wel een interessante website, het stokbrood van haar site is ook helemaal geweldig goed
      http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com
      Groetjes Dreadlocks

      Verwijderen
  7. Prachtige broden! De site van Levine is inderdaad een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen