zaterdag 2 maart 2013

Biologisch heel logisch

Biologisch eten, jaren wilde ik wel volledig biologisch, maar vond het te duur. Nu besef ik dat dat een kul argument was: ik gaf er gewoon geen prioriteit aan. Want wat zijn de primaire levensbehoeften van een mens? Een dak boven je hoofd, water, voedsel en kleding. Als je bezuinigt op je eten en daardoor ongezonder eet bezuinig je dus eigenlijk op je primaire levensbehoeften, terwijl je het geld vervolgens wel uitgeeft aan secundaire levensbehoeften. Zo ging het hier althans. Ik kocht de afgelopen jaren wel elektronica  allerlei prul voor in huis en boeken en dvd's, maar biologisch eten maar heel weinig, want dat vond ik te duur.

Langzaam over op helemaal biologisch
De wil was er wel (dacht ik) maar ik verschool me achter allerlei excuses. Ik eet al sinds mijn 15e vegetarisch, met name door het dierenleed in de bioindustrie waar ik niet aan mee wil doen. In die tijd was biologisch vlees nog vrijwel niet te krijgen, dus dan maar helemaal niet meer. Nu ben ik zo gewend aan het eten zonder vlees en vis, dat ik mezelf dit niet meer zie eten, ook niet als het biologisch is, ik gruwel er van. Toen ik op mezelf ging wonen kocht ik zoveel mogelijk biologische zuivelproducten. Dat zoveel mogelijk vertaalt zich in: als ik het geld kon missen. Sinds een aantal jaar probeer ik alle voeding biologisch te kopen, maar door de prijs en het niet altijd verkrijgbaar zijn van biologisch kocht ik toch ook nog veel niet-biologische producten.

Vorig jaar was ik eindelijk voldoende gemotiveerd om toch weer zoveel mogelijk biologisch te kopen. Dit kwam met name door de komst van zoontje en alles wat er rondom de zwangerschap en geboorte gebeurd is. Onze gezondheid moet voortaan de eerste prioriteit hebben en niet alle andere secundaire levensbehoeften. Eigenlijk heel logisch, maar dat besef ik nu pas.

Hieronder wat vragen/argumenten die ik altijd gebruikte om toch voor niet-bio te kiezen.

Is biologisch eten duurder?
Ja en nee. Of biologisch eten duurder is hangt heel erg af van je leefstijl en de moeite die je bereid bent te doen voor je eten. We eten nu met veel basisproducten en laten de zakjes en pakjes weg, dit komt je gezondheid sowieso ten goede, maar het is ook veel goedkoper. Een potje biologische pastasaus kost misschien wel € 3,-- maar als je deze zelf maakt met gezeefde tomaten en lekkere kruiden ben je niet meer dan € 0,75 kwijt. Dat is nog goedkoper dan het potje pastasaus van de euroshopper!
Als je elke week 1x pizza's besteld of friet haalt ben je al snel € 20,-- of meer kwijt! Een biologische plaatpizza, waar je met 2-3 personen van kan eten, maak je lekker zelf en kost niet meer dan 2-5 euro, afhankelijk van de ingrediënten die je erop doet. 
Chips, koekjes, chocolade e.d. eten we hier bijna niet meer. Dus als we het dan toch eten kunnen we ons best de dure variant veroorloven. Of als we eens echt lekker ongezond willen doen, gewoon pakken waar we trek in hebben. Wel moet ik zeggen dat het steeds vaker tegenvalt. Zijn de chips van merk X ineens anders? Of is mijn smaak veranderd?

Per maand ben ik ca. € 250,-- tot € 300,-- kwijt aan boodschappen voor 2 volwassen en 1 dreumes. Binnen het boodschappenbudget vallen ook wc-papier en schoonmaakmiddelen.

Ik heb niet zoveel tijd om alles zelf te maken?
Tijd ergens voor maken heeft te maken (net als geld uitgeven) met prioriteiten stellen. Als je elke avond binnen 30 minuten het eten op tafel wilt hebben staan en daardoor kiest voor gemaksvoedsel, dan heeft (biologisch) eten dus niet jouw prioriteit. 

Maar lekker gezond en biologisch koken hoeft zeker niet altijd veel tijd te kosten. Op avonden dat ik weinig tijd heb eten we vaak pasta. Dan staat het avondeten ook binnen 30 minuten op tafel. Veel vooruitkoken of grotere porties in 1x maken en dan invriezen kan ook en is vaak ook nog voordeliger.

Hier bak ik 1x in de week 3 broden. Dat scheelt me veel tijd en geld. De oven hoeft maar 1x aan, alles kan lekker tegelijk rijzen. 2 broden gaan in de vriezer voor verderop in de week. Zo hebben we de hele week brood. 

Groenten zelf snijden scheelt ook heel veel geld. Je kan dit ook 1x in de week doen met de hand of keukenmachine en zakjes met groente invriezen. Afhankelijk van de groenten die je kiest heb je dan je eigen biologische chinese/italiaanse of hollandse groentepakket.

Koop je nu dan alles biologisch? 
Nee, ik koop momenteel nog niet alles biologisch, maar het is wel mijn uiteindelijk doel. Dat ik mijn doel nog niet heb bereikt heeft vooral te maken met producten die niet biologisch verkrijgbaar zijn in mijn woonplaats. Die bestel ik dan online of ik ga er voor naar de natuurvoedingswinkel in een andere plaats. Soms komt het dus voor dat iets op is en ik ga niet voor 1 dingetje naar een andere plaats of een bestelling plaatsen. Ik kan nu nog niet goed inschatten hoeveel ik in het voren moet en kan kopen. Dus pitabroodjes, bladerdeeg en houdbare slagroom koop ik nog wel eens niet-biologisch als mijn biologisch voorraad op is.  Een aantal verse producten kan ik in mijn woonplaats helaas niet biologisch krijgen en die koop ik dan weleens niet-bio dit zijn bijvoorbeeld fetakaas, brie, kruidenkaas, mozzarella en geitenkaas. Ook koop ik nog weleens kant-en-klare vleesvervangers, maar ik werk aan een zelfgemaakte diepvriesvoorraad. 
Ook bevind ik me nog steeds in een leerproces van wat ik lekker zelf kan maken, welke ingrediënten ik op voorraad moet hebben en hoeveel en waar ik het beste wat kan kopen.
Biologische groenten en fruit komt uit eigen tuin en de tuin van mijn ouders. Ook hebben mijn ouders een paar grote walnootbomen, daar kan ik elk jaar een hele voorraad van aanleggen. In de zomer maak ik jam, vries ik groente en soep in en vorig jaar maakte ik ook een hele voorraad zoet-zuur van courgette. Ook hierin moet ik nog veel leren.
Daarnaast heb ik een biologisch groentepakket, waar ik elke week € 8,50 voor betaal, hiermee heb ik bijna genoeg voor de hele week en hoef dus maar een klein beetje aan te vullen uit de supermarkt of de vriezer. Aardappels koop ik hier ook eens in de 3 weken 2,5 kilo voor € 2,50.
Biologisch fruit koop ik soms in de supermarkt, soms bij de natuurvoedingswinkel en soms op de markt. 

Gezond en biologisch eten heeft nu dus echt mijn prioriteit. Nu zie ik pas hoeveel troep er in de winkels wordt verkocht en hoe weinig echt eten. Als ik de aanbiedingen bekijk van de winkels zit er bijna nooit iets tussen dat wij eten. Als er wel een keer iets in de aanbieding is, sla ik gelijk een flinke voorraad in. Ik kijk niet meer naar de prijzen van niet-biologisch, dat helpt ook om niet in de verleiding te komen toch te kiezen voor niet-biologisch. 17 opmerkingen:

 1. Wij eten sinds 2 jaar 90% bio (idd: soms is iets op ofzo en haal ik een brood (dan wel weer) bij de bakker, bijvoorbeeld. Ik koop soms groots in online en ben dan zo 150 euro verder. Ik heb wel eens maanden dat we dan op 700 euro boodschappen zitten. Een andere maand zit ik onder de 500. Moet er wel bij zeggen dat ik niet bezuinig op eten: weinig kant en klaar, net als jij, lekkere liflafjes (bio tapanade bijvoorbeeld), biologische zalm (eens per week=gezond en lekker), veel zuivel, veel noten, elke dag fruit en verse groente (rechtstreeks van de bio-tuinder), elke dag een glaasje bio-wijn, uitsluitend (!) biologisch vlees (dat is een harde eis: geen kiloknallers komen hier op tafel!).
  Het enige dat we niet-bio kopen zijn marie koekjes (zelf gemaakt lusten we ze niet (misschien niet het juiste recept?) en bio zijn ze volgens de mannen niet lekker, ik eet geen koekjes zelf) en af toe een zak chips op vrijdagavond (mogen geen e-nummers in zitten). Als ik iets koop in de gewone supermarkt mogen er geen transvetten in zitten, geen E621 in zitten en meer dan 5 dingen erin die ik niet herken als voedsel is sowieso een no-go ('grootmoeders koeken' enzo iets). Geen supermarktbrood met suiker erin (of een afgeleide van suiker), geen aspartaam.
  Pakjes en zakjes gebruik ik heel erg sporadisch wel eens. Maar ook dan kijk ik op het etiketje. Het meeste komt niet door de keuring, dan maak ik het zelf of schrappen we het van het menu.
  We eten meestal hollandse kost en wat de seizoenen brengen. Sinds kort haal ik een fruittas bij de coop elke week omdat de bioboer vaak overrijp fruit verkocht. Hij is nu eenmaal geen fruitteler. De groente zijn altijd toppie, overigens.

  We zijn gemiddeld rond de 600 euro per maand kwijt met z'n drietjes aan eten en drinken. Voor persoonlijke verzorging en was- en schoonmaakmiddelen ben ik ook nog eens 100 euro kwijt.

  Maar inderdaad: minder andere dingen kopen en dan kan het dus wél. Ben deze maand echter de mist in gegaan met 'andere dingen'. En een nieuwe vaatwasser nodig. Tja.

  Dan maar niet op vakantie. Heel simpel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nog te weinig georganiseerd voor volledig bio. Maar een groot begin is gemaakt. Ik ga een een deel van de groente zelf kweken. dat is een redelijke besparing op mn budget. En ik spaar voor een grote bestelling biologisch rundvlees. Minder vlees eten vind ik prima namelijk. gewoon 'flexetarier' dus. Maar ik wil geen plofkippen of medicatie koe meer.
  We beginnen met het leegmaken van de vriezer. Hopelijk levert me dat genoeg op aan overgebleven budget om een eerste bestelling vlees te doen.
  Zelf brood bakken gaat helaas niet. ons mini oventje doet dat niet. Er komt geen goed brood uit ( terwijl ik het wel kan). Dus dat is ook 1 van onze spaardoelen: een mooie, zuinige oven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi stukje en heel herkenbaar. Zo ging het bij ons ook.
  Heel soms kies ik voor gemak. Deze week was ik druk en niet zo lekker, dus kocht ik brood in plaats van het zelf te bakken. Het geklaag was niet van de lucht: te slap, raar smaakje aan, vult niet....
  Ik ben er van overtruigd dat je smaak verandert door altijd puur te eten. Overschakelen naar bio is een proces, gewoon stap voor stap uitzoeken wat past en kan.

  Vandaag halen we taart bij de H.ema met jouw taartbon! Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je boft,dat je fruit krijgt,want dat vaak duur. Ik moest in de herfst echt gemotiveerd zijn de boerderij met appels voor 50 cent de kilo voorbij te rijden naar de bio-boer,die 2 euro vroeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Het is helaas maar een klein gedeelte fruit dat ik krijg hoor en vooral in de zomer: pruimen en bessen. In de herfst een paar kilo appels en wat bramen en wel héél veel kilo's kiwi's. Maar om genoeg variatie hierin te krijgen koop ik het meeste elders. Ik ben per week dan ook zeker wel 5-10 euro aan fruit kwijt. Scheelt wel dat manlief bijna geen fruit eet, anders zou ik al snel het dubbele kwijt zijn! Ik ben ook nog steeds op zoek naar een goede bio boer met fruit in een straal van 10km.

   Verwijderen
 5. Echt goed hoe je de dingen hebt aangepakt :) En ik ben het helemaal met je eens wat betreft de kosten. Je hoeft geen kapitalen uit te geven, maar uiteindelijk bepaalt wat je eet voor een groot deel je gezondheid dus om dat nu als sluitpost van je begroting te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje. Ik heb ook veel inspiratie te danken aan jou en andere blogjes!

   Verwijderen
 6. Mooi zoals je het proces beschrijft. Wij zitten er ook middenin. Vorig jaar gestart zonder pakjes en zakjes en foute e-nummers te eten. Nu biologisch rundvlees, proberen groenten te eten van 't seizoen (nog niet bio, soms). Kleine stapjes, maar we komen er wel. Succes verder... Enne, je aardappels vind ik wel duur hoor. Kun je niet bij een boer zelf kopen? Wij kopen 5 kg voor 2 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop de aardappels al rechtstreeks bij de boer en dat is dus € 2,50 voor 2,5 kilo. Ik heb het nog niet goedkoper kunnen vinden. We eten niet vaak aardappels, 1-2x per week, dus ik vind het nog wel te doen!

   Verwijderen
 7. Hier hetzelfde: heel veel vroegere lekkernijen smaken niet meer, ik kan niet meer genieten van chips, borrelnootjes, gangmakers, bokkepoten en ga zo maar door. Vooral het laten staan van pakjes/zakjes en goedkope knabbels en koekjes is een detox voor je smaakpapillen,en tegelijkertijd geweldig voor je budget;-)
  Waar ik erg blij mee ben, is dat ik metterjaren steeds meer immuun word voor de verlokkingen van stationsvoedsel als ik door mijn werk rond etenstijd moet reizen. Want wat daar verkocht wordt, is voor 95% te zoet, te vet en/of te zout. Op CS Utrecht had je een Shakies met gezonde bio happen en dranken, maar die lijkt inmiddels verdwenen te zijn door de verbouwing. Jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij kopen ook niet alles bio. Maar wel het overgrote deel. Bij mij gaat ouderwets verbouwd en uit de regio overigens voor bio. Goedkoper en in mijn ogen milieuvriendelijker want het hoeft neit vervoerd te worden e er is geen tussenhandel je koopt het bij de tuin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die twijfel heb ik ook nog steeds. Als het echt uit eypte, nieuw-zeeland o.i.d. komt laat ik het gewoon liggen en kies ik een ander soort fruit/groente.

   Verwijderen
 9. Ik ben ook een mengelmoes, bio en niet bio, soms zijn produkten wel erg duur, tevens zijn we hier flexitariers, met 1 100% vegetarier, probeer wel bewust te eten en te leven. Maar nooit uit pakjes/zakjes en dat smaakt zoveel "echter".
  Het kan altijd beter, dat weet ik wel, en daar streef ik ook wel na, maar wel tot het voor mij aanvaardbare nivo, op dit moment in mijn leven :-)
  En zo doet menig mensch zijn best denk ik wel.En alle beetjes helpen, je blijft als mens vind ik ook wel groeien in je ontwikkelingen en daardoor stuur je steeds een beetje bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier ook bijna alles bio, zeker vlees, melk en eieren, aardappels en brood. Grappig he dat je smaak verandert? Eet ik eens een ' gewoon' koekje, vind ik het naar karton smaken... Niet meer lekker dus... Erg lekker bio vind ik tomatenketchup en mayo, dat mak ik meestal niet zelf omdat we daarvan maar kleine hoeveelheden van gebruiken. Verder maken wij steeds meer zelf, want lekkerder, goedkoper en bio, je weet precies wat erin zit n dat is wel zo fijn... Prettig weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kijk naast of het biologisch is ook naar de plaats van herkomst. Een bio komkommer uit Israel of een Nederlandse komkommer...dan kies ik toch voor de Nederlandse. Dit doe ik gevoelsmatig. Ik weet dus niet of dit gegrond is. Als de land van herkomst gelijk is, dan kies ik biologisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook bij ons steeds meer en meer bio. Nog niet alles maar dat komt dan omdat ik dan nog niet de juiste vervanger heb gevonden. En inderdaad, ook ik wordt steeds kritischer op eten. Ik vind uit-eten gaan ook steeds moeilijker worden, merk ik. Ik denk dan bij elke hap: dat kan ik beter, gezonder en veel lekkerder. Thuis weet ik precies wat er ingaat: zo veel mogelijk vers en zo veel mogelijk bio, dat is tenminste echt eten!

  BeantwoordenVerwijderen