woensdag 20 maart 2013

No impact week: Dag 2 afval

Vandaag is het al weer mijn 2e dag van de "No impact week". Het staat in het teken van afval. We scheiden ons afval goed: papier, plastic, drankkartons, chemisch afval, gft en dan blijft er nog een klein beetje restafval over. Ook probeer ik dingen te recyclen. gft-afval gaat (weer) in de bokashi en vormt compost voor de moestuin. Lege potjes gebruik ik (sinds kort) vaak voor kruiden, jam, zelf gemaakte verzorgingsproducten en overige dingen. Wc rolletjes, eierdozen en ander verpakkingsmateriaal bewaren we om te knutselen. En enveloppen, doosjes e.d. gebruik ik om weer dingen te versturen. 

Maar ik ben ik niet trots op de hoeveelheid afval die wij nog produceren. Het heeft met name te maken met dat bijna alles wat we kopen verpakt zit. Hier in minderen is lastig, dan moet ik dus ook nog daarop letten naast dat het biologisch en lokaal geproduceerd is, het wordt er niet makkelijker op.....Het liefst zou ik mijn lege (koffie)melkflessen weer laten vullen, geen verpakt fruit en geen keukenrol meer kopen. Het afval dat wij produceren is misschien wel een stuk minder dan de gemiddelde Nederlander, maar het is nog steeds veel, te veel.

Ik kan wel proberen meer te recyclen. Misschien dat ik een grote doos in de schuur ga zetten voor plastic bakjes e.d. die ik kan hergebruiken. Maar dit brengt me ook weer in een soort van tweestrijd. Ik wil graag decutteren en zo komt er weer rommel in huis.....Wel kan het geen kwaad om te komende tijd ons afval kritisch onder de loep te nemen.

Maar wat gooi ik zoal weg, waar ik denk niks meer mee te kunnen? Lege koffiemelkflesjes bijvoorbeeld, er gaat toch wel 1 flesje per week doorheen, zou je daar nog iets leuks mee kunnen doen? Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik "Koffie met" tegen. Het zit helaas niet bij mij in de buurt, maar in Dordrecht. Zij verzamelen restmateriaal om dingen mee te maken die weer verkocht kunnen worden. Ook kwam ik dit blog tegen, iemand die er mooie jasjes omheen haakt. Nou ben ik niet zo'n crea bea en na 2-3 van die dingen in mijn huis heb ik ook wel genoeg, maar het is natuurlijk wel leuk om cadeau te geven. Misschien kan ik dit eens op mijn to do lijstje zetten.

Op Pinterest zag ik ook leuke idee├źn voor recycling, toch jammer dat ik niet zo'n crea bea ben, maar wat nog niet is, kan altijd nog komen.

Conclusie van vandaag is dat we het best goed doen, maar dat het altijd nog beter kan. 

11 opmerkingen:

 1. Ik vind het jammer,dat zelfs bio-internetwinkels zoveel plastic gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vind ik ook zo jammer! Waarom moet overal plastic omheen?

   Verwijderen
 2. Ik neem mijn lege koffiemelkflesjes altijd mee naar mijn werk: de kinderboerderij. Daar maken we kruidenazijn met de kinderen. Kruiden erin, azijn opgieten, kleurig lapje met koordje over de dop, en een tijdje laten staan. Leuk om kado te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een leuk idee. Misschien ga ik dat ook wel eens proberen. Ook leuk om verschillende soorten olie te maken natuurlijk. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 3. Ik ben druk bezig om ons eerste hokje goed op te ruimen dan komen daar kratten oplkaar te staan waar ik dan in een krat de lege potjes in doe, de andere lege eierdozen. Ander spul wat ik nog wil gebruiken. Nu komt het eerst op de werkbank te staan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik denk dat ik er in de schuur ook maar ruimte voor moet gaan maken, de schuur staat sowieso op mijn opruimlijstje. Kratjes heb ik nog en die passen prima op de schappen, dus nu nog DOEN!!!

   Verwijderen
 4. Misschien is het een idee om koffiemelk in pakjes te kopen. Die zijn van karton en kunnen dus bij het oud papier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dat zo? Voor zover ik weet hebben die pakjes altijd een plastic binnenlaagje en mogen daarom toch niet bij het oud papier? Daarnaast heb ik nog geen biologische koffiemelk in een pakje kunnen ontdekken. Hier in de super alleen in flesjes verkrijgbaar.

   Verwijderen
  2. Pakjes bestaan maar voor een klein deel uit papier, dacht ik. Glazen koffiemelk flesjes gebruik ik om druivensap in te maken. Omdat ik geen koffiemelk gebruik is het jammer dat je niet in Limburg woont! ik zal hier in de straat eens een paar mensen vragen.
   Ik heb laatst ook vanille extract in zo'n flesje gemaakt: vanillepeul opensnijden en het schraapsel met de peul in het flesje doen. Aanvullen met wodka en drie weken laten staan, af en toe omschudden. Als in een recept vanille suiker staat kun je zo zonder suiker toch lekker bakken en geen E-nrs.
   Marjolijn.

   Verwijderen
 5. Die pakjes zijn gemaakt van gelamineerd materiaal. Eerst een laagje papier, dan een laagje kunststof, een laagje aluminium en dan weer een kunsstofcoating. Ze mogen absoluut NIET bij het oud papier.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grappig dat je 'Koffie met' in Dordrecht noemt. Daar kom ik regelmatig langs, woon er vlakbij, maar vroeg me eigenlijk steeds af wat het nu precies was. Ik had zelf ook best wel even kunnen zoeken op het www, maar nu weet ik het ook! Ik ga er maar eens een keer kijken denk ik... Kijken of ik er inderdaad spullen kwijt kan.

  BeantwoordenVerwijderen