maandag 4 maart 2013

Huishoudboekje aangepast

Het is zover, vanaf 1 maart moeten we het doen met 1 salaris, dat van manlief en ben ik officieel thuisblijfmama. Nou had ik graag mijn hele begroting (huishoudboekje) klaar gehad. Maar doordat in januari/februari het loonstrookje van manlief niet klopte kon ik het nog steeds niet kloppend maken. Omdat ik niet langer wil wachten heb ik een schatting gemaakt van zijn salaris en alsnog het huishoudboekje aangepast. Mocht het salaris dan achteraf hoger of lager uitvallen, dan pas ik de reserveringen aan en gaat dit waarschijnlijk ten koste van het vakantiepotje.

Hier kan je zien hoe ons huishoudboekje er vanaf 1 maart uitziet. Gelukkig kunnen we, ondanks dat onze inkomsten flink achteruit zijn gegaan, nog steeds geld reserveren voor onderhoud huis, vakantie en overige. Doordat ik de vaste lasten vorig jaar één voor één onder de loep heb genomen heb ik hier al flink op kunnen besparen. Ook zijn onze hypotheeklasten lager door eerdere inleg op de spaarhypotheek.

Door meer met basisproducten te koken, zelf schoonmaakmiddelen te maken en veel 2e hands te kopen zijn ook ons variabele lasten vrij laag. Dit jaar probeer ik meer cadeautjes zelf te maken en door de komst van zoontje gaan we minder uit. We kiezen er vaker voor te wandelen in het bos, gewoon lekker thuis een filmpje te kijken en proberen andere uitjes goedkoop te houden door kortingsbonnen en zelf eten en drinken mee te nemen. Maar al met al geven we best veel geld uit aan hobby's, uitjes en vakantie, maar daar willen we ook niet te veel op bezuinigen. We moeten ook blijven genieten en hier genieten we van!

Ik ben nu best tevreden met ons huishoudboekje. Als het echt zou moeten zou ik hier en daar nog wel een paar tientjes kunnen besparen: bankkosten, postcodeloterij, kleding en abonnemennt. Maar voor nu laten we het even zo.

Zie jij opvallende dingen als je naar ons huishoudboekje kijkt?


11 opmerkingen:

 1. Nee ik zie geen opvallende dingen. Je bent al er terug naar de basis zie ik. Hoogsten kun je verwachten dat in de toekomst je budget voor boodschappen iets omhoog moet als je kind meer gaat eten. Je kunt dan evt nog bezuinigen op de loterij of het zakgeld. Wij begonnen ook met hoger zakgeld en op een gegeven moment zijn we toch gaan schrappen omdat andere kosten omhoog gingen en we wel wilden blijven sparen.

  Zaterdag hebben we de taarten gehaald, er bleek 12,50 op de taartbon te staan! Dus dat was wat taarten betreft een goedkope verjaardag voor ons, dank je wel! En ze waren lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat de gasten de taart lekker vonden!

   Verwijderen
 2. Wat me opvalt: met een bedrag wat veel mensen als inkomen hebben, doe je het volgens mij gewoon veel beter dan vele anderen. Want er is na alles dus elke maand nog over. Niet veel, maar toch. Applausje voor jezelf hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij storten ongeveer ook zoveel over als salaris. Wij hebben alleen geen toeslagen terug. Dat wordt achteraf verrekend omdat we een eigen bedrijf hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mij opvalt is dat de kosten voor gas/elektra zo laag zijn en water zie ik ook niet. Nou is dat laatste maar weinig maar wij betalen toch het dubbele per maand. Ook de verzekeringen zijn laag, misschien geen eigen huis?
  Volgens mij ook geen auto en dat scheelt ook aanzienlijk natuurlijk. Wij kregen deze week de aanslag van de gemeente en daar moeten wij iedere maand al 100 euro voor reserveren.
  Ik vind het verder wel heel netjes er uit zien.

  Groetjes,
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie. Hier wat toelichting:

   Gas/elektra is zo laag omdat ik ook een aantal winddelen van een windmolen heb. Verder hebben we geïnvesteerd in vloerisolatie en letten we erg op ons verbruik. Water zit in de kwartaal/jaarkosten en is ca. 19 euro per kwartaal. Net als de aanslag van de gemeente.
   We hebben wel een eigen huis, de woonverzekering is zo laag omdat ik dit vorig jaar onder de loep heb genomen en ben overgestapt om flink te besparen. We hebben verder weinig waardevolle dingen in huis, dus hoef geen uitgebreide inboedelverzekering.

   We hebben wel een auto, maar dat is een lease-auto van manliefs werk. De bijtelling is al van zijn salaris ingehouden.

   Verwijderen
 5. Volgens mij is het een heel netjes rijtje. Ik weet b.v. dat wij meer betalen voor tv, internet en telefoon (maar zitten in buitengebied, dus voor veel geen andere keuze dan KPN). Jullie overlijdensrisicoverzekering lijkt ook erg voordelig (wij betalen samen €50), evenals de huisverzekeringen (zitten wij op €48, na de laatste verhogingen).

  Al met al ziet het er heel netjes uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Ik heb alle kosten die je noemt vorig jaar onder de loep genomen en daardoor zijn deze nu allemaal verlaagd. Misschien loon het toch om je er nog eens in te verdiepen? Maar hangt natuurlijk ook erg af van wat je wilt verzekeren en onder welke voorwaarden.

   Verwijderen
 6. Lianne, water zit opgenomen in de maand-en jaarlijkse kostenpost. Zie toelichting beneden in het rijtje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Ik heb de naam even aangepast naar kwartaal-en jaarkosten, want dat denkt beter de lading.

   Verwijderen