woensdag 12 december 2012

Groene beleggingen

Eigenlijk ben ik niet zo van het beleggen, in mijn ogen is het toch een soort van gokken met je geld. Nu onze buffer weer aardig aan het groeien is, denk ik de laatste tijd toch vaker aan beleggen. Dit om meerdere redenen, het geld wat we sparen is onder andere voor een geplande verbouwing in de toekomst dus hebben we niet per direct nodig. De rest is een buffer voor financieel mindere tijden die misschien nog wel gaan komen en wil ik per direct aan dit geld kunnen komen. Maar het geld op de spaarrekening wordt steeds minder waard, de huidige rente is niet meer opgewassen tegen de inflatie. Daarnaast bereiken we langzaamaan de belastbare grens van spaargeld.

Natuurlijk zou ik geld in een deposito kunnen stoppen om zo een hogere rente te krijgen. Het geld voor de verbouwing hebben we immers toch niet gelijk nodig. We denken te gaan verbouwen over 2-3 jaar. Maar dan blijft het geld wel vallen onder de rendementsheffing. Stel dat ik voor 2 jaar een gedeelte wil vastzetten, dan levert mij dat nog maar 2,8% op (op dit moment de beste rente) dat is maar 0,5% meer dan dat ik nu krijg op mijn spaarrekening. En dan kan ik er dus 2 jaar niet bij. In totaal levert ons dit maar zo'n 200 euro extra op (natuurlijk afhankelijk van de rente om mijn spaarrekening).

De laatste tijd heb ik een beetje gelezen over duurzame beleggingen. Sowieso spreekt het karakter mij aan. Maar als het fonds aan bepaalde eisen voldoet, de zogenaamde groene beleggingen, dat hoef je hier geen belasting over te betalen. Daarnaast levert het een heffingskorting op van 0,7% (in 2012). Dus nu ben ik een beetje aan het rondkijken wat voor groene beleggingen er allemaal zijn en wat het te verwachten rendement is. Maar ik heb niet echt ervaring met beleggen dus ben er een beetje huiverig voor. Niet zo zeer het risico, maar meer waar je allemaal rekening mee moet houden belastingtechnisch gezien. Ik doe wel mee met een beleggingsfonds via mijn werkgever, maar daar heb ik verder helemaal geen omkijken naar; ik krijg begin van het jaar altijd netjes een overzichtje.

Ik ga natuurlijk niet onze hele reservering voor de verbouwing in zo'n belegging stoppen. Maar ik zat zelf te denken aan 10-25%. Wat neerkomt op zo'n € 2000,-- tot € 5000,--.

Heb jij toevallig (groene) beleggingen en wat is je ervaring?

8 opmerkingen:

  1. Wij zijn daar 3 jaar geleden mee begonnen via ASN, ik heb een tijd lang voor 50 euro per maand gekocht. In totaal investeerden we 650 euro, de belegging is 580 waard. Ik heb er te weinig kaas van gegeten om het goed te kunnen doen, dus het is niet voor mij. We houden de huidige beleggingen maar investeren niets meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beleggen moet je alleen doen als je geld echt over hebt en absoluut niet gaat missen als het fout gaat. Daarnaast zijn de rendementen op groene beleggingen vaak zeer matig en wordt enigszins gecompenseerd door heffingskorting van 0,7% en een grotere spaarvrijstelling.
    Maar ook op dit gebied komen er veranderingen in 2013 zoals het afschaffen van de heffingskorting.
    Daarnaast verkleind de aan en verkoopkosten je eventueel rendement behoorlijk zeker als je een korte beleggingshorizon neemt van maar 2 tot 3 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik durf niet te beleggen moet ik zeggen. Ik win ook nooit wat en heb wat dat betreft geen 'gelukkige hand'.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met beleggen durf ik me niet in te laten, geen kaas van gegeten, maar als er ook maar een klein risico is dat het je geld gaat kosten, zou ik het nooooooit doen.
    Volgens mij schrikken veel mensen van de belasting die ze moeten betalen bij overschrijding van de belastingvrijstelling.
    Heb je echter wel eens uitgerekend hoeveel dat zou zijn? Het verlaagt de rente die je ontvangt wel een beetje, maar je geld blijft altijd beschikbaar en je loopt geen enkel risico.
    Regelmatig kijken waar de rente het hoogst is levert denk ik het meeste op.
    Marjolijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een zin hierboven niet goed geformuleerd, ik bedoelde dat veel mensen waarschijnlijk bang zijn om belasting te moeten betalen over spaargeld boven de belastingvrijstelling.
      Marjolijn.

      Verwijderen
  5. Hoi Sjouke,

    Fijn dat ik nu ook kan reageren. Lees al een tijdje mee en geniet :-)

    Let vooral of het niet een malafide clubje is. Er bestaan mensen, nog steeds, die roepen bijvoorbeeld: "Beleg groen bij ons, en maak het geld over naar dit rekeningnummer." Als ze genoeg hebben ergens op een groen plekje gaan zitten aan de andere kant van de wereld.
    Verder let op de kosten. Kan oplopen tot een procent of 10 tot 20 per transactie of een vast bedrag (dus de inleg moet groot genoeg zijn). En dan nog soms kosten voor een rekening. De bedragen die jij noemt zijn de kleine bedragen voor de banken met hoge kosten (heb op een technische afdeling bij een bank gewerkt).
    Dan moet je het ook niet op een vast moment nodig hebben. Als dan net de koersen tegenvallen heb je verlies. Dus je moet dan wel de tijd hebben (al is dan nog 5 jaar).
    Verder krijg je genoeg info over de belastingaangifte. En de belastingdienst is je grootste vriend. Bel ze vaak (en da's helemaal gratis ;-) ).
    Met spaargeld waar je plannen mee hebt zou ik het persoonlijk nooit doen. Want het kan weg zijn. En verbouwen moet soms echt.

    Groeten,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor alle reacties. Ik ga dit zeker meenemen in mijn overweging.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Volgens mij moet je sowieso alleen geld beleggen als je het niet op korte termijn voor iets anders bestemd hebt. Lees: verbouwing. Alleen met geld dat je niet direct of pas op zeer lange termijn nodig hebt. Het mag dan belasting technisch aantrekkelijk zijn, het zou toch sneu zijn als je je verbouwingsplannen moet aanpassen omdat je budget kleiner is.

    Groet,
    Annemieke

    Quilts van kippetje

    BeantwoordenVerwijderen