maandag 3 december 2012

In de ban van het broodbakken

Ik bak steeds vaker zelf brood en ga het ook steeds leuker vinden. Ik begon met een volkorenbrood, gevolgd door een wit speltbrood, een bruin speltbrood, een brood van roggemeel gemengd met bloem en nu maakte ik een appelbrood.

In de bieb leende ik het boek: Zelf brood bakken, in de oven en in de broodbakmachine, geschreven door Wil en Netty Engels-Geurts. Alle broodrecepten die in het boek beschreven staan, staan in tweevoud zowel een variant voor in de oven als in de broodbakmachine.

Sinds kort laat ik de broden kneden in de broodbakmachine en de 1e rijzing (omdat ik lui ben) en vervolgens doe ik het deeg in een broodblik voor een 2e rijzing en bak het dan in de oven.

Van de week maakte ik het appelbrood (volgens het oven recept). Het kwam echt prachtig uit de oven, oh wat was ik trots.


De volgende ochtend hebben we er van gegeten en hij smaakte ook heerlijk. Ik kreeg gelijk zin om ook het chocoladebrood, kaas-uienbrood, knoflookbrood enz, enz. te maken.

Biologisch bloem ook ik meestal bij AH (Albert) € 1,29 per kilo, als het in de aanbieding is sla ik gelijk een kilo of 5-10 in. Speltmeel en volkoren tarwemeel kan ik hier in het dorp niet biologisch krijgen en bestel ik weleens bij de biowinkel, eerst maar eens van alles een kilootjes geprobeerd. Maar nu het broodbakken steeds beter gaat en ik eigenlijk elke week wel 1-2 broden zelf bak gaat het heel snel met de meel. Dus moest ik toch maar eens op zoek naar grote voordelige zakken.

Zo kwam ik terecht op de site van De Zuid-molenin Groesbeek. Zij hebben een groot assortiment (biologische) bakproducten. Dat is hier ongeveer 20km vandaan dus wel te doen, daarnaast woont in Groesbeek een vriendin van mij, dus een bezoekje aan de molen konden we mooi combineren met een bezoekje aan haar.

Om te beginnen kocht ik 5 kilo biologisch volkoren tarwemeel € 6,99, 5 kilo biologisch volkoren speltmeel € 10,53 en 1 kilo biologisch pizzameel € 2,49. Volgens mij best voordelig voor biologisch meel.
Ze hadden nog zo veel meer dat ik wilde kopen, maar wil het nu even rustig aan doen tot eind van het jaar. Als het goed bevalt ga ik in het nieuwe jaar terug en koop ik van het volkoren tarwe- en speltmeel misschien wel zakken van 25 kilo, dat is net iets goedkoper en scheelt weer een ritje die kant op. Ook zijn er nog tal van andere dingen die ik wil proberen.

Bakken jullie ook zelf brood en waar koop je het meel?


11 opmerkingen:

 1. Vanaf de uitvinding van de broodbakmachine wilde ik er eentje. Maar de eerste 10 jaar waren die heel duur. Eerst kocht ik een goedkope machine,die na 1 jr wekelijks bakken kapot ging. Nu heb al jaren een dure.Net als jij ging ik,als ik tijd had over op afbakken in de oven. Het laatste jaar maak ik veel no-knead-bread.Heb je wel eens rozijnen-notenbrood gebakken? Smaakt als cake.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bestelde toevallig vorige week voor het eerst een zak van 25 kil biospeltmeel bij de zuidmolen! Dat scheelde me 25 euro in vergelijking met de prijs die ik in de natuurwinkel voor biospeltmeel betaal, dat is dus zeker de moeite waard. Ik heb ook een grote voerton besteld waar ik het meel in kan bewaren, deze komt deze week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n voerton wil ik tegen die tijd ook gaan bestellen, maar eerst maar eens kijken of ik het broodbakken zo leuk blijf vinden, of dat het alleen een soort van bevlieging is.

   Verwijderen
 3. Je brood ziet er prachtig uit! Mijn moeder is een hele fanatieke bakster en brengt regelmatig een vers brood mee. Zij woont een paar meter van een molen vandaan en haalt daar haar meel. Bij de makro is het ook voordelig, ik weet alleen niet zeker of dat biologisch is. Het boek wat je heb geleend bij de bieb klinkt heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik bak al ongeveer 30 jaar zelf ons brood. Ik bak dus al van voor de 'rage' van het zelfbroodbakken. Ik heb geen broodbakmachientje maar kneed het deeg met een Kenwood, breng het nadien over in bakvormen en bak het in een heteluchtoven. Ik bak elk weekend 8 broden in één oven : 4 bakvormen naast elkaar op 2 baklagen. De verbruikte elektriciteit van de oven, kan ik verdelen over de 8 broden. Nadat de broden zijn afgekoeld, snijd ik ze en verpak ze in 'halve' broden en dat is ongeveer onze dagportie. De broden steek ik in de diepvries. Ik koop nooit mengelingen of bakmixen maar maak zelf een mengeling tussen meerdere soorten bloem. Wat ik ook regelmatig bak, is een soort 'marmer'brood. Eens gesneden 'oogt' dat zeer leuk. Ik gebruik daarvoor de helft deeg van witte bloem en eenzelfde helft deeg van heel donkere bloem. Die twee verschillende soorten deeg verwerk ik tot een klomp deeg. Ik spring daar vrij creatief mee om : je kan de twee verschillende degen gewoon samendrukken en nadien opbollen zodat je de verschillende kleuren heel goed apart ziet. Wat ik ook vaak doe, is elke deegklomp met de deegrol uitrollen tot een lap. Nadien leg ik beide lappen op elkaar, duw ze stevig op elkaar en rol ze nog eens vast met de deegrol. De deeglap dan heel goed oprollen. Door de afwisseling van donker en wit deeg dat werd opgerold, onstaat een soort spiraalvorm en dat oogt wel mooi. Ik zorg ervoor dat mijn buitenste laag altijd het witte deeg is omdat het contrast dan nog mooier is. Met dat brood heb ik al veel succes gehad net omdat het zo leuk eruitziet....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik bak ook zelf brood. Sinds kort mag ik geen tarwe meer. Ik zie dat jij speltbrood bakt. Lukt het jou om een lekker(geen baksteen) te maken van speltmeel? Dan ben ik benieuwd....

  Groetjes,

  Carin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog nooit een brood gebakken van alleen maar speltmeel. Als ik brood bak van spelt, doe ik dat 50% tarwemeel en 50% speltmeel. In het boek dat ik heb geleend van de bieb staat wel een recept voor speltbrood, maar die heb ik nog niet geprobeerd, dus weet ook niet of het dan wel of niet een baksteen wordt.

   Verwijderen
  2. Ik heb dit weekend naar het no knead recept (meibloemje blog) gemaakt met grotendeels speltvolkoren en rest dpeltbloem.
   Ondanks dat het brood was ingezakt (te vroeg in oven-nog niet warm genoeg) is het een luchtig brood. Terwijl ik hiervoor vis de begruikelijke methode met kneden molenstenen kreeg. Wel heb ik er ook een scheut olie doorgedaan

   Verwijderen
 6. Wat leuk dat je ook bij de Zuidmolen terecht bent gekomen. Ik kwam daar ook op uit toen ik op zoek was naar het goedkoopste biologische speltmeel en speltbloem. Ik bestel het en laat het dan thuisbezorgen, 25 kilo per maand. En ik heb de ervaring dat speltbroden juist veel luchtiger zijn dan tarwebroden. Ik doe zelfs minder gist in het brood. Het bevalt ons prima, de kinderen vinden het veel lekkerder dan tarwebrood. Ik doe per brood 425 gram volkoren speltmeel en 175 gram wit speltbloem. Deze combinatie bevalt ons erg goed.
  Succes met je verdere pogingen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wist eigenlijk niet eens dat de Zuidmolen zo goedkoop was. Kwam toevallig op de site en was redelijk in de buurt. Maar nu hoef ik niet op zoek naar een goedkopere :-). Bedankt voor je receptje, ga ik ook eens proberen.

   Verwijderen