dinsdag 4 december 2012

Niks nieuws kopen maand 1

Eerder schreef ik een blogje over mijn missie om dit jaar niks nieuws meer te kopen, in totaal een periode van 2 maanden. Nu is de eerste maand voorbij en kijk ik even achterom hoe het mij is vergaan.

Ik heb deze maand maar 2 dingen nieuw gekocht, maar dat was gedeeltelijk een weloverwogen keus en geen grote uitgave. Ik kocht een vingertandenborstel, omdat zoontjes eerste twee tanden door zijn. Poetsen is vanaf het begin al erg belangrijk, dus daar ga ik niet op bezuinigen. En omdat hij nogal overgevoelig is in zijn neus/mondgebied leek deze tandenborstel mij de beste keus en werd ook aangeraden door de prélogopedist. Ik vond hem bij een babyzaak voor 2 euro, normaal zou ik hier dan lekker rondneuzen en gelijk wat (onnodige) koopjes/kleding meenemen. Nu ging ik recht op mijn doel af en keek verder niet rond in de winkel om niet in de verleiding te komen. Nou ja, er ging nog 1 mee naar huis, een rozet waar "1 jaar" opstond, leuk voor op zijn verjaardag. Maar ik bedacht wel dat ik deze ook gelijk weer cadeau kan geven als één van de kindjes in onze omgeving ook 1 wordt. En voor 2 euro kon ik het toch echt niet laten liggen. Waarom leggen ze die dingen ook bij de kassa, zodat ik er eigenlijk niet omheen kan?


Bij een tuincentrum zag ik leuke kerstversiering, maar besloot deze zelf te maken, ik kocht niks nieuws bij een dagje winkelen en weerstond ik de verleiding van leuke babykleertjes!

En toen ging ons fototoestel kapot, maar ook daar vond ik een tweedehands oplossing voor.


Verder viel mij op dat het me eigenlijk best makkelijk af ging. Bij alles wat ik nieuw wilde kopen, dacht ik gewoon goed na:
- heb ik het echt nodig?
- hoelang ga ik het gebruiken / zal ik er plezier van hebben?
- kan ik er ook tweedehands aankomen, het zelf maken of een andere creatieve oplossing verzinnen?
- heb ik het NU nodig of kan ik het ook voor mijn verjaardag/sinterklaas o.i.d. vragen. Of zal ik het een keer aanschaffen met een cadeaubon die ik heb liggen als ik het over een x aantal maanden nog steeds wil hebben?

Maar soms besloot ik ook gewoon moeilijke situaties te vermijden. Want oh wat heb ik er soms moeite mee, om koopjes te laten liggen als ik ze eigenlijk niet echt nodig heb. Gisteren was er weer zo'n dag, vriendin belde of ik meeging naar Kruidvat, daar was al het speelgoed 1+1 gratis. Ik heb besloten niet mee te gaan, we hebben al genoeg rommel speelgoed in huis en dan moet Sinterklaas en de verjaardag van zoontje nog komen. Maar (zei vriendin) ik koop vooral cadeautjes voor in de cadeaukast om aan anderen te geven. Tja, ik heb ook wel zo'n cadeaukast, maar tegenwoordig ga ik veel meer op het wensenlijstje van de jarige af en komt er minder uit de cadeaukast dan erin gaat.


Dus ik ben niet meegegaan, te bang om in de verleiding te komen om weer allerlei onnodige spullen te kopen. En het strookt ook niet met mijn voornemen om alleen nog maar 2e hands speelgoed te kopen en deze maanden niks nieuws te kopen.

Verder merkte ik dat ik ook bij tweedehands aankopen veel bewuster werd. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het andere project waar ik mee bezig ben: decluttering. Wel kocht ik veel op de rommelmarkt waar ik stond, maar vrijwel alleen nuttige dingen voor een klein prijsje. Met babykleertjes kan ik nu weer een jaar vooruit.


De eerste maand is me heel goed bevallen. Vooral het bewust worden waarom je iets koopt heeft mij heel veel geleerd. Ik kocht al niet zo veel meer, maar toch waren het vaak impuls aankopen, koopjes die ik eigenlijk niet echt nodig heb. Ik weet zeker dat de 2e maand me ook goed zal afgaan. Sowieso begeef ik me in de drukke decembermaand liever niet in de winkels.


11 opmerkingen:

 1. Ik ga in januari maar eens een tijdje niks nieuws kopen, tenzij strikt noodzakelijk.
  Vind het wel knap van je. Zo'n babyzaak is altijd zo verleidelijk. Gelukkig heb ik echt zo veel kleding gekregen van vrienden en familie, dat ik er eigenlijk niet naar hoef te kijken. Wilde perse zo veel mogelijk tweedehands...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het kost je moeite en toch houd je vol. Knap hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat verstandig om niet naar de aanbiedingen van speelgoed te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt duidelijk een hele ontwikkeling doorgemaakt. Op tandenpoetsen zou ik inderdaad ook niet bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed gedaan! Ik probeer ook meer op te letten, en dat gaat hartstikke goed. Helemaal niks nieuws meer kopen gaat mij niet lukken, maar erop letten helpt hier al een heleboel.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed gedaan! Ook ik heb niets nieuws gekocht! Komende week ga ik wel nieuwe kaarsen kopen, maar die zijn voor mij echt nodig. Ik brand dagelijks kaarsen, vandaar. Succes komende weken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed hoor! En die kaarsen, zijn een bewuste koop toch en gebruik je zeker, dus moet kunnen!

   Verwijderen
 7. Goed zeg, het lukt steeds beter hoe langer je volhoudt. En mocht je toch eens wat 'nieuws' willen om aan te trekken, zoek naar een leuke kledingruilgelegenheid. Houd bv de facebookpagina van Tati (lunchroom in Nijmegen) in de gaten. De eigenaresse houdt ieder seizoen een kledingruilavond, erg leuk en lucratief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat denk ik ook wel, dat als je het langer volhoudt het een soort van gewoonte wordt. Bedankt voor de tip over de kledingruilavond.

   Verwijderen