vrijdag 28 december 2012

Hypotheek administratie

Vandaag de hypotheek administratie maar eens bijgewerkt. Begin van het jaar krijgen we altijd een overzichtje wat we hebben ingelegd op onze bankspaarhypotheek en wat de waarde nu is. Waarom krijg je zo'n overzichtje maar 1x per jaar? Waarschijnlijk omdat je het alleen nodig hebt bij de belastingaangifte. Maar ik zou het wel fijn vinden als ik deze bankspaarrekening ook online in zou kunnen zien, net als bij een gewone spaarrekening, dat kan nu helaas niet.

Daarom hou ik altijd zelf een overzichtje bij in excel. Zo weet ik precies wanneer we wat hebben ingelegd en maak ik een optelsommetje. Ik hou dan niet rekening met de rente van dat jaar (te veel gedoe) dus zie ik in jan/feb als ik het overzicht krijg pas wat de rente extra heeft opgeleverd. De rente die we ontvangen is 4,7%.

Gisteren werd de laatste storting van 2012 gedaan, dus een mooi moment om vandaag de excel bij te werken.

In 2012 legden we in totaal € 12.169,45 in. Dit was 5x het oude maand bedrag, 1x een extra storting van € 10.000,-- en daarna 7x het nieuwe maandbedrag.

Volgens mijn schemaatje, zou er nu minimaal € 26.028,54 in de spaarpot moeten zitten. Maar daar komt dus nog de rente bij van 2013. Ik ben heel benieuwd wat het echte spaarbedrag zal zijn.

Mij geeft het overzicht een duidelijk beeld van wat we nog aan schuld hebben. Me elke maand weer bewust houden van deze schuld, maakt ook dat ik gemotiveerder ben om af te lossen.

Houden jullie zelf ook een overzicht bij van je hypotheek?

6 opmerkingen:

 1. Niet van mijn hypotheek maar wel van het aflossen van mijn krediet. Ik zie dan de rente elke maand dalen en ben dan nog gemotiveerder on extra in te lossen.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook geen hypotheek maar ook 'n krediet wat we goed bijhouden en wat gestaag daalt gelukkig.En zoals Annelieya ook al zegt,het motiveert erg als je de rente ziet dalen.

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik houd altijd een overzicht bij, van aflossingsvrij plus wat daarop afgelost is, maar ook van de bankspaarhypotheek. Die laatste werk ik elke drie maanden bij, wij krijgen namelijk elk kwartaal een overzicht. We storten tegenwoordig niet meer bij op het banksparen, maar lossen uitsluitend af op aflossingsvrij, dus het bijwerken is dan vrij rechttoe, rechtaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Administratie is niet leuk om te doen. Toch moet het goed gebeuren. Ik adviseer mensen daarom ook om het uit te besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor veel mensen neemt het te veel tijd in beslag. Het is daarom fijn als je het kunt uitbesteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed dat je gemotiveerd bent om het af te lossen. Je hebt ook mensen die zijn of haar kop laten zakken...

  BeantwoordenVerwijderen