donderdag 20 december 2012

Toch iets nieuws gekocht deze maand

De maand december is al weer over de helft en met het 2 maanden niks nieuws kopen ging het heel erg goed. Evt. had ik cadeaubonnen achter de hand voor als ik echt iet "nodig" zou hebben. Maar toen kocht ik toch iets nieuws, 2 dvd's met kindergebarentaal en bijbehorende poster, wel bewust, maar toch....

Sinds een maand of 6 zijn we bezig zoontje gebarentaal te leren. Ik kwam in aanraking met gebarentaal voor baby's toen zoontje nog in het ziekenhuis lag. Bij het Ronald McDonaldhuis hing een briefje van een moeder die het haar kindje had geleerd, omdat die spraakproblemen had na lange tijd een sonde gehad te hebben. Op dat moment had ons zoontje een week een sonde en dacht ik dat ons dat ook wel eens van pas zou kunnen komen. Toen zoontje eenmaal thuis was lazen we er meer over en we lazen zo dat alle baby's er baat bij kunnen hebben, omdat ze eerder kunnen gebaren dan praten. Het is goed voor de taalontwikkeling en het zelfvertrouwen. Dus begonnen we met 6 maanden met een paar gebaren. Natuurlijk moesten we zelf ook die gebaren leren, dus erg veel werd er in het begin nog niet gebaard.

Bij de bieb leende ik een boek met dvd van Lotte en Max met gebaren voor boerderijdieren. Op deze manier leerden manlief en ik heel snel gebaren en ook voor zoontje is het handig. Toen hij een stuk minder energie had (voor zijn operatie) zetten we heb weleens voor de tv, omdat hij soms zo onrustig kon zijn. Dit was een mooi afleiding. Zijn voeding loopt een aantal keer per dag in een uur in via de sondepomp en dan is het wel handig als zoontje een beetje stil blijft zitten en niet met de slang gaat spelen en de hele pomp van tafel trekt.
Manlief en ik gebaren nu al volop dieren als poes, hond, koe, kip, varken, paard, muis, spin, mier, geit, vos, giraffe, olifant, vogel, eend, uil, vlinder en vis. Zoontje helaas nog niet, maar dat komt vast vanzelf.

Van dezelfde serie zijn nog 2 dvd's uitgebracht die we ook graag wilden hebben om zo nog meer gebaren te leren. Al een paar maanden hield ik een paar tweedehandssites in de gaten of deze dvd's werden aangeboden, maar helaas. Toen vroegen we ze voor de verjaardag van zoontje, maar helaas ook niet gekregen. Dus gisteren toch maar besloten de dvd's te bestellen en ze hadden ook leuke posters met gebaren. Totale kosten €38,50 We betaalden het van het verjaardagsgeld van zoontje.

Bij de BBC heb je ook een leuk programma met gebaren: "Something Special". Regelmatig neem ik een aflevering op en het meeste is ook terug te kijken via youtube. Niet alle Engelse gebaren komen overeen met de Nederlandse, maar dat maakt niet zoveel uit, als wij als gezin ons zelf maar kunnen verstaan.

Ik ben benieuwd wanneer zoontje zijn eerste gebaar zal laten zien. Kinderen kunnen al vanaf 7 maanden gebaren. Nu loopt zoontje met bijna alles wel achter, dus we zullen zien...8 opmerkingen:

 1. Ik heb in de loop der jaren veel over de ontwikkeling van kinderen gelezen. Maar dit is nieuw voor me. Laat eens weten,hoe het verloopt? En of de gebarentaal blijft,als de woorden komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga ik zeker doen. We moeten ons zelf wel aanleren het veel te doen en dat is best lastig, maar onze "gebarenwoordenschat" neemt steeds meer toe!

   Verwijderen
 2. Ik vind dit niet echt een uitgave die in het patroon niks nieuws kopen past. Dit HEB je gewoon nodig. Niet schuldig over voelen dus.
  Veel succes met de gebaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken het programma ( fan van BBC kinderprogrammas)
  Eigenlijk wil ik het voor dochterlief wel in de praktijk brengen. zeker omdat ze alles liever gister dan vandaag kan. Deze methode kende ik nog niet, maar zeker het bekijken waard....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind (zoals bloem hierboven) dat het helemaal niet past
  in het 'plaatje van niets kopen'. Het is echt iets dat je nodig hebt
  en dat ten goede komt van je zoontje....dus daar moet je je zeker
  niet schuldig over voelen!
  ik ben ook benieuwd hoe het verder loopt maar dat zullen we zeker
  wel mogen lezen in je latere logjes hé?
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik voel me er ook niet schuldig over. Maar wil wel zo eerlijk mogelijk zijn over wat ik wel nieuw koop.

   En zodra hij een gebaar kan, zal ik dat zeker trots vertellen!

   Verwijderen
 5. Hé, ik ben blij met dit blgje, mijn zoon&schoondochter doen dit ook met hun kinderen , maar dan via iets op internet. Maar waar? ook vind ik het handig in de begeleiding van bepaalde kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi kado voor jezelf en je zoontje! Ik denk niet eens dat het uitmaakt of je wel of niet iets nieuws koopt maar dat hetgene wat je koopt bewust gekocht is. En dat is het zeker!

  BeantwoordenVerwijderen