zaterdag 18 mei 2013

Weekmenu 17 mei t/m 24 mei

Volgens mij is het al weer even geleden dat ik een weekmenu maakte en plaatste en dat merk ik dan ook gelijk in mijn eigen kookgedrag. Als ik geen weekmenu heb, word ik tegen etenstijd onrustig in mijn hoofd: wat moet er eerst op, wat moet ik daarmee verzinnen, zijn alle ingrediënten daarvoor in huis en heb ik daar nog wel tijd voor voordat manlief thuis komt. Niet dat hij het erg vindt om even te wachten, maar ik vind het zelf vervelend als het eten nog niet klaar is als hij thuiskomt.

Ik heb me best gered hoor, ineens kwam er dan toch creativiteit naar boven en maakte een maaltijd salade met allerlei restjes, pasta stond wat vaker op tafel of gewoon aardappels, groente en een vegetarische schijf uit de vriezer. En ook werd er een keer gegrepen naar pizza's uit de super. Voor een keer is dat niet zo erg, maar een weekmenu is toch fijner. Het geeft me houvast en zorgt ervoor dat er nauwelijks iets wordt weggegooid. Hoewel ik me er niet altijd precies aan houd, werkt het toch.

Nu lag er bijvoorbeeld al 2 weken witlof in de koelkast. We zijn er allebei niet zo'n fan van en als het dan niet is ingepland in een weekmenu, blijft het gewoon liggen. Het zag er nog goed uit dus gisteravond maar snel dit recept meegemaakt. Ik heb de geitenkaas vervangen door roomkaas gemaakt van koemelk, omdat manlief geen fan is van geitenkaas. Ik kan hem een gerecht met 2 niet geliefde ingrediënten niet aandoen vind ik zelf. En de sherry heb ik weggelaten, want heb ik niet in huis. Het was best oké, maar ik denk dat witlof nooit onze lievelingsgroente zal worden.

Ook lag er in de koelkast nog rode bieten en ruim een kilo wortels die snel op moeten. En daarnaast kon gisteren ook al weer de groentetas opgehaald worden, met de volgende inhoud:
- Rucola
- Sla
- Spinazie
- Broccoli
- prei

Daarmee bedacht ik dit weekmenu:
vr: Gekarameliseerde witlof met notenrisotto
za: zilvervliesrijst met gewokte spinazie, sambal en feta (naar idee van Valhalla)
zo: gebakken aardappeltjes met sla en zelfgemaakte vega burgers (recept Annemiek van Deursen)
ma: Rode paprika en bietsoep
di: wortelstamppot
wo: pasta met champignonsaus en rucolapesto
do: Hollandse ovenschotel met fijngehakt

Van de rucola maak ik pesto die ik in de vriezer gooi. Dat deed ik vorig jaar ook en was erg lekker en makkelijk. En de rest gebruik ik bij de pasta voor woensdag.

Deze week proberen we weer zoveel mogelijk uit de voorraad te eten. Mijn boodschappenlijstje is dan ook kort, om dit allemaal te maken hoef ik alleen een doosje champignons, kookroom en rode uien te halen. Nog genoeg beleg en de ingrediënten om brood te bakken in huis. Dus verder alleen wat zuivel en fruit te kopen.

5 opmerkingen:

  1. Rucola voor pesto wat een idee, ik heb ook nog een bosje liggen (zat in de groentetas) ik maak er ook pesto van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanavond heb ik twee eet gasten en we eten ook de kikkererwten burger van Mijmeringen, Annemieke van Deursen.
    Eet smakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben de 1e Rucola van de moestuin gehaald.
    Zal zeker pesto proberen!

    http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/18/melk-kefir

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weet je wat wel lekker is met witlof? Een ovenschotel maken: witlof in reepjes snijden, kort koken en mengen met aardappelpuree. Ovenschotel: eerst aardappelmengsel, daarop rul gebakken gehakt, gekruid met kerrie. Daarop een laagje bananenschijfjes. Herhaal aardappelmengsel, gehakt en banaan. Daarop geraspte kaas. Dan in de oven tot de kaas bruin wordt. Heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik doe direct weer inspiratie op! Die zelfgemaakte ruccolapesto ga ik eens proberen, mocht mijn gezaaide ruccola in bak wat opleveren.

    BeantwoordenVerwijderen