maandag 6 mei 2013

MoestuinMaandag (deel 4)

In het weekend ben ik weer lekker bezig geweest met mijn moestuintje en is er weer gezaaid en verpot. Ook zijn we begonnen met de voortuin. Aan de voortuin hadden we eigenlijk nog niks gedaan sinds we het huis kochten. Het was dan ook een saaie onderhoudsvrije tijd met niet veel meer dan grind en buxus. We twijfelden lang wat er mee te doen. Maar omdat ik graag nog wat extra fruit struiken en aardbeienplanten wil gaan we die in de voortuin zetten. De voortuin ging zaterdag dus op de schop.

Zoals de voortuin was:

voortuin links van het pad naar de voordeur, gezien vanaf de voordeur
voortuin rechts van het pad naar de voortuin

Zoals je ziet was het stukje grond rechts van het pad naar de voortuin niks meer. Langs het pad staat een hegje van buxus, maar rechts stond een houten hekje dat het al geruime tijd had begeven. Nu gebruikten de kinderen het stukje van de tuin gewoon als voetbalgoal en stonden er gewoon op te spelen. 

Nu hebben we de buxus die in het midden stond verplaatst naar de zijkant van dit stukje, zodat het nu weer echt bij de tuin hoort. In het midden wil ik dan wat bessenstruikjes neerzetten of een klein kersenboompje.

Zo ligt de voortuin er nu bij, donderdag gaan we verder. We maken een paadje, soort van kruis van het grind en stoepranden. Dan ontstaan er 4 vakken waar ik fruitstruikjes in wil zetten en vooraan misschien nog wat ander spul. In het midden wil ik een aardbeitoren maken. Ik heb trouwens niet alles netjes uitgemeten dus het pad loopt niet helemaal in het midden. Maar ik vind het juist wel leuk als het er niet zo strak uit ziet. Ik had ook kronkelpaadjes kunnen maken, maar die stoepranden konden we gratis krijgen. Het weghalen van het grind en het worteldoek was een hele klus. Straks komt er nog iemand het overtollige grind gratis ophalen, zijn we er weer vanaf. We proberen trouwens alles zo veel mogelijk te doen met hergebruik van materialen, alleen de fruitstruikjes worden besteld en misschien nog wat zaad.

Nog genoeg werk te verzetten

Maar ook in de achtertuin heb ik niet stilgezeten, het ziet er nu best fleurig uit met die tulpen. We hebben bedacht dat we tegen de schuurmuur druiven op laten groeien, aan elke kant van het raam eentje, dus we gaan voor een witte en een blauwe. De bestelling voor alles is al gedaan, nu even wachten tot het komt.


Deze twee bosaarbeitjes hebben het best naar hun zin tussen de tulpen

 Oh wat doet de rabarber het goed! Zodra de kiwibes in de knel komt gaan er wat stelen geoogst worden.
rabarber en kiwibes
Bloemetjes....

De waterton begint een beetje leeg te raken, dus van mij mag er 's nachts best wat regen gaan vallen.
De vierkantemeterbak heb ik woensdag ingezaaid, sla, koolrabi, radijs,spinazie en kruiden. Ik heb er dit keer wel netjes bordjes bijgezet. De slabakken rechts doen het ook goed. Denk dat we dit weekend wel een eerste maaltje kunnen eten ervan. Wel een beetje valsgespeeld, ik heb er koriander plantje ingezet i.p.v. zaadjes.
De vierkantemeter

De blauwe bes hangt vol met knoppen. Rechts daarvan nog 2 pompoenen die nu net een paar blaadjes krijgen en daarnaast nog een klein bosbesje. Helaas niet zo goed te zien op de foto, maar wacht maar tot ze echt goed gaan groeien.


Ik heb zaterdag de (mini)tomaatjes overgepoot in deze bakken en ook nog wat overgebleven steeltjes basilicum uit een kruidenpotje van de supermarkt in de pot in het midden gezet. Ze staan nog onder het tunneltje. (even weggehaald voor de foto)

snijbiet en  nog meer sla
Frambozen!
 De paprika's binnen doen het nog steeds erg goed. Er zijn al een paar bloemetjes te zien en ben ik begonnen met handmatige bestuiving. Na 15 mei ga ik de helft denk ik toch buiten zetten. De rest laat ik binnen en dan zullen we zien hoe het verder gaat.... In het kweekbakje heb ik nog snel wat courgette gezaaid, die was ik vergeten.


Wordt vervolgd....

6 opmerkingen:

 1. Wij hebben gisteren voor het eerst rabarber gegeten... Heerlijk!
  Ben je niet bang dat je fruit gestolen wordt uit je voortuin?

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/06/moestuin-maandag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben eerder bang voor de vogels ;-). We wonen in een hofje, waar iedereens woonkamer raam naar het hof gericht is. Er is best veel toezicht door de buren. Het kan natuurlijk altijd dat mensen het stelen, maar ik hoop dat ze er dan echt van genieten en het niet op straat gooien!

   Verwijderen
  2. Wij hangen CD's op tegen de vogels...

   Verwijderen
 2. Ziet er goed uit. Ik ga nu ook nog courgettes zaaien er schoot me net iets te binnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je de voetballertjes wel ingelicht dat ze nu een ander goaltje moeten zoeken? Wat zal je eerste oogst lekker smaken dit weekend!

  BeantwoordenVerwijderen