zaterdag 4 mei 2013

Natuurlijk en gezond (op)voeden

De afgelopen week las ik het boek: Natuurlijk en gezond (op)voeden, geschreven door Julia Kang. Na het lezen van haar eerste boek gifvrij, kon ik niet wachten tot ik dit nieuwe boek in mijn bezit had.

Het boek is gericht op het gezond opvoeden van je kinderen, maar ook als je geen kinderen hebt kan je er bruikbare informatie uithalen. Naar mijn idee gaat Julia Kang in dit boek net een stapje verder dan het eerste boek. Naast gezond eten (zonder e-nummers, zoveel mogelijk biologisch en natuurlijk), gaat het ook over vaccineren, natuurlijke verzorgingsproducten, gifvrije spullen en het gebruik van medicijnen en een natuurdokter. Achterin het boek staan nog tal van recepten.

Voor mensen die nog niet bekend zijn met natuurlijk eten en leven, kan ik me voorstellen dat ze dit boek te ver vinden gaan. Het lijkt wel of niks wat je "normaal" eet en gebruikt nog goed is. Haar eerste boek is denk ik wat laagdrempeliger en meer voor de beginner, dit is in mijn ogen een boek voor gevorderden. Mensen die al gezond eten en nog net een stapje extra willen doen.

Wat me wel opviel is dat dit boek t.o.v. het eerste boek enkele tegenstrijdigheden geeft. Was in 100% gifvrij nog te lezen dat je wel tot 3000 kcal per dag kan eten als je maar natuurlijk eet, in dit boek lijkt ze daar toch een beetje op terug te komen. In het eerste boek komt de achtergrond van haar eetprobleem niet ter sprake en lijkt het alsof ze alleen door natuurlijk eten is afgevallen. In dit boek vertelt ze echter dat haar adoptie en het gevoel te hebben te zijn verlaten door haar moeder de oorzaak was van haar eetprobleem. Ze heeft diverse therapieën gevolgd om van haar eetverslaving af te komen. En is daarna in combinatie met aanpassingen in haar eetpatroon flink afgevallen.

Ik heb het boek met plezier gelezen en enkele recepten achterin het boek ga ik ook zeker uitproberen. Mijn eetpatroon ga ik op dit moment nog niet verder aanpassen. Misschien iets meer fruit en groenten eten i.p.v. zelfgebakken brood, maar verder ben ik nu nog tevreden. Langzaamaan ben ik al aan het overstappen op natuurlijke verzorgingsproducten en ik word me steeds bewuster van de gifstoffen in spullen om ons heen. Qua vaccinaties en medicijngebruik denk ik dat er wel een kern van waarheid zit in wat ze schrijft, maar ik kan helaas niet zonder mijn medicijnen en ik heb er bewust voor gekozen om ons zoontje wel te vaccineren.

Als je geïnteresseerd bent in een natuurlijke manier van leven dan is dit boek zeker een aanrader.

6 opmerkingen:

 1. Hmm, klinkt wel interessant... Ik twijfel of ik het boek aan zal schaffen, ik vond eerlijk gezegd het eerste boek niet heel supergoed geschreven/niet fijn weg lezen.... Ik ben ook wel bang dat er niet heel veel in staat dat ik nog niet weet. Jammer dat het net uit is, de bibliotheek heeft het nog niet. Ik twijfel nog maar even verder. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het gaat mij niet ver genoeg. Ik zit meer in de P.aleo richting te lezen en eet nu een paar maanden voornamelijk ook zo.
  Om oude patronen, waaronder (eet)verslavingen los te laten helpt P.aleo ook, het beïnvloedt de hormonen die een verslaving in stand houden, zodat "afkicken" makkelijker wordt. En juist bij overgewicht zorgt het voor spieropbouw en vetafbraak. Zonder dat je je leeg voelt of nog veel zin in tussendoortjes.
  Ik vond het wel prettig om steeds een stapje verder in die richting te gaan, door er steeds wat over te lezen en uit te proberen hoe ik me voelde. Allergische reacties en opvliegers zijn duidelijk verminderd en ik heb een veel minder opgeblazen buik en strakkere huid gekregen.
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het klinkt voor mij iets te ver ;-) wij zijn stapje voor stapje bezig op het gezondere pad, maar alles met mate.
  Vaccineren vind ik ook een moeilijke discussie, wij laten onze kleine man zeker wel vaccineren, het lijkt me vreselijk als hij zo'n ziekte moet doorstaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb beide boeken vorige week aangeschaft. Sommige dingen gaan ver, maar het opent wel je ogen. Wij moeten nog heel veel aanpassen, maar ik sta er wel voor open.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zla ze beide op de grote stapel met nog te lezen boeken gaan leggen. Mijn man zou eigenlijk medicatie moeten hebben en ze hebben bij twee kinderen geopperd om ze ritalin te geven. Dat doen wij bewust niet.

  BeantwoordenVerwijderen