donderdag 23 mei 2013

Belangenverstrengeling bij voorlichting

Gisteren schreef manlief dit gastblogje over cholesterol. Ikzelf heb ook een verhoogde kans op hart-en vaatziekten, omdat dit in de familie voorkomt, ik overgewicht heb en ik in 2011 het HELLP syndroom heb gehad waardoor je een hogere kans zou hebben hierop. Zoontje is geboren met een hartafwijking (een bouwfoutje), waar hij gelukkig een levensreddende hartoperatie voor heeft ondergaan en hopelijk een gezonde toekomst tegemoet gaat. Wel is het zo dat voor hem een gezonde leefstijl extra belangrijk is, mede omdat hij maar één kransslagader heeft. We willen dus gezonder leven, maar hoe doe je dat?

Ik dacht dat je van een site als de Nederlandse Hartstichting toch betrouwbare informatie mag verwachten. Maar ook hier valt te lezen dat ook een verhoogd cholesterolgehalte een risicofactor is voor hart-en vaatziekten, terwijl ik daar nu zo mijn vraagtekens bij heb. Als je een beetje doorklikt op de site vindt je ook een stukje over plantensterolen die het cholesterol kunnen verlagen, hierbij worden ook producten genoemd die deze plantensterolen bevatten en dus het cholesterol verlagen. Een product dat wordt genoemd is het bekende Pro.Activ. Maar Becel Pro.Activ (Unilever) is ook partner van de Nederlandse Hartstichting, belangenverstrengeling dus. Dus hoe betrouwbaar is deze informatie. En hoe objectief zijn de 45 onderzoeken waarop dit is gebaseerd?

Daaronder staat nog stukje te lezen over voor wie deze producten niet geschikt zijn: zwangere en borstvoedende vrouwen en kinderen onder de 5 jaar. Ik vraag me af of deze informatie ook op een kuipje in de winkel staat, ik hoop het!  Er staat verderop te lezen dat het niet voor deze groep geschikt is omdat langdurig gebruik van producten met plantesterolen de concentratie van bètacaroteen daalt in het bloed. En dat deze bètacaroteen wordt omgezet in Vitamine A, die o.a. nodig is voor de groei, vandaar een extra behoefte vitamine A bij deze groep. Dus zo gezond is het helemaal niet?

Ik heb veel informatie van de site van de hartstichting gehaald in de tijd dat ik en zoontje (wel/niet in buik) in het ziekenhuis lagen. Ik was dan ook van plan om dit jaar eens wat geld te doneren zodat er meer onderzoek gedaan kan worden. Maar nu heb ik hier zo mijn bedenkingen bij, want hoe objectief zijn die onderzoeken? Misschien kunnen we dat geld beter besteden aan gezonde voedingsmiddelen en dan heb ik het niet over Becel Pro.Activ, maar dingen als kokosolie en noten. Ik snap dat deze organisaties misschien niet kunnen bestaan zonder schenkingen van grote bedrijven, maar wat heb je dan nog aan zo'n stichting? En als het al zo is mij zo'n stichting, hoe zit het dan met apotheken en ziekenhuizen?

Ik vraag me vaak af wie er nu nog geheel objectief zijn? Wat moet je als consument nu nog geloven? Wat is nu waarheid en wat niet. Ik heb steeds meer het idee dat we in een zieke wereld leven met enorme belangenverstrengeling, waar alles draait om geld! Regelmatig kijk ik naar programma's als keuringsdienst van waarde en verbaas me dan over van alles. De consument neemt alles maar klakkeloos aan wat op verpakkingen wordt geschreven. Op de voorkant staan vaak schreeuwerige termen als 0% vet (zoals bij lollies???) of geen toegevoegde suiker, smaakstoffen e.d. Ik moet eerlijk bekennen dat ook ik vatbaar was voor die termen tot enkele maanden geleden, maar nu neem ik niks meer voor lief aan. Ik lees nu ALTIJD de ingrediëntenlijst op het etiket en als ik het niet vertrouw, er te veel rotzooi, E-nummers, onbekende dingen in zitten laat ik het staan. Soms sluipt er toch nog iets mijn huis in, iets waar ik nog geen goede vervanger voor heb gevonden, maar het wordt steeds minder.

Jaren heb ik de praatjes van diëtisten geloofd over lightproducten en zie mij nou.... zouden deze diëtisten wel helemaal zo belangeloos voorlichting geven? Pas sinds ik een andere weg ben ingeslagen verlies ik echt gewicht alsof het vanzelf gaat. Bijna wekelijks sta ik op de weegschaal en kan mijn ogen niet geloven, het getal gaat maar omlaag. Ik eet ook veel minder tussendoortjes, omdat ik die behoefte niet meer heb. Zelfs als ik rond mijn maandelijkse periode alles eet wat los en vast zit, kom ik niet meer aan. Er is dan ook vrijwel geen troep meer in huis, maar ik eet dan zeker meer als de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Ik heb geen 45 onderzoeken uitgevoerd, maar kan alleen spreken over wat ik bij mezelf zie. Dat ik 15 jaar lang schommelde in gewicht en alleen maar uiteindelijk dikker werd door het gebruik van light producten en dat dat er misschien wel de mede oorzaak van is dat ik het HELLP-syndroom heb gekregen (tenminste het is me aangeraden om af te vallen om de herhalingskans te verkleinen). Dat ik nu een half jaar roomboter, kokosolie, volle zuivelproducten gebruik en gewoon ruim 10 kilo ben afgevallen is voor mij voldoende bewijs. En dit niet voelt als een dieet, dus met gemak de rest van mijn leven kan volhouden en dus niet bang ben voor een jojo-effect.

Gisteren bakte ik deze heerlijke Kokosmeelcake met pecannoten. We aten dit als toetje, lekker en ook vullend. Want 's avonds had ik geen trek meer in lekkers, wat ik gewoonlijk wel heb. De helft is nu zelfs nog over, niet dat het niet lekker is, in tegendeel, het is heerlijk, maar het vult gewoon en je blijft er niet van eten. En wat is er nou lekkerder dan 's ochtends een eigen gebakken speltboterham te eten en even wat verse onbespoten sla te plukken uit eigen tuin? Op het gebied van voeding en gezondheid heb ik nog een lange weg te gaan, maar elke dag doe ik een stapje in de goede richting, soms even een stapje terug, maar ik blijf koers houden.


Kokosmeelcake met pecannoten
Soms weet ik gewoon niet meer wat ik moet geloven en wie ik moet vertrouwen, maar ik ben het eens met dit blogje dat ik vandaag las over het voedingscentrum  Ik ben het met de schrijfster eens om gewoon je gezonde verstand te gebruiken en niet alles klakkeloos aan te nemen.

12 opmerkingen:

  1. Diëtisten zijn opgevoed met het idee dat je van vet dik wordt en cholesterol gevaarlijk is, dus deels kun je het hen niet kwalijk nemen. Maar gelukkig gaan steeds meer mensen zelf zaken uitzoeken, ook professionals. Dus ik verwacht eigenlijk dat de adviezen in de komende 10 jaar ook langzaam gaan veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn om te horen dat jij kilo's afvalt terwijl je volle produkten eet! Daar ben ik namelijk ook net mee begonnen, na het lezen van het boek: "Eet vet, wordt slank". Eindelijk iets wat ik makkelijk vol kan houden. Eerder als ik een poging wou doen om wat kilo's te verliezen, gaf ik het na twee dagen al op...Ik ga het recept van je cake ook even bestuderen...klinkt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb er ook nooit iets van begrepen..... Mijn zusje en ik hebben als kind in het zelfde huis gewoond, hetzelfde gegeten (dat wat mijn moeder kookte) en toch was/is mijn zusje zeker 10-25 kg. zwaarder dan ik. Ik ben 'normaal'(wat is normaal??? mt 38-40 qua kleding). Mijn zusje kampt haar hele leven met haar gewicht. Ze heeft alle dieten geprobeerd soms met succes soms een tijdelijk succes. Ze is wel van een gevaarlijke 125 kg. terug gegaan naar een acceptabeler aantal kg. (ze wil het niet zeggen maar ik schat dat ze nu ca. 85 kg. weegt en mt 44-46 heeft) Waarom wordt de een dik van eten en een ander kan eten eten eten zonder (veel) aan te komen. Soms is het oneerlijk verdeeld op de wereld

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gelukkig komt er op internet steeds meer informatie over een andere kijk op gezond eten. Ook verschijnen er steeds meer boeken. Ik zoek dan "de grootste gemene deler"in al die informatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dietisten zijn gebonden aan strikte regels over wat ze moeten adviseren. Ik kan er helaas nu niet zo snel iets over vinden op internet. Ik heb er wel over gelezen. Als ze andere dingen adviseren worden ze daar op aangesproken.
    Dit zal waarschijnlijk niet gelden voor diegene die bv vanuit natuurgeneeskunde advies geven.

    Ik geef geen geld aan de H.artstichting. Oa dus vanwege de banden met de voedingsindustrie en omdat ik het niet eens ben met hun adviezen.
    Jouw man schreef gisteren dat de voedingsmiddelenindustrie ons niet bewust ziek wil maken. Ik heb daar mijn vraagtekens bij. Er wordt zoveel rotzooi in ons eten gestopt en dat staat ook nog eens niet altijd op het etiket. Ik verdraag geen gluten en ik merk dat er in sommige producten wel gluten zitten.
    En sinds ik weet dat er hormoonverstorende stoffen in babyproducten zitten, verbaas ik me nergens meer over. Ze zitten bv in billendoekjes :-O
    Ook lekken er bysfenolen uit plastic verpakkingen in voedingsmiddelen.

    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de duidelijkheid ik zei : "Ik kan niet geloven dat een bedrijf als Unilever bewust mensen zou vergiftigen." Het lijkt mij erg onwerkelijk als bedrijven winst boven algemeen belang stellen. Ik vind het moeilijk om dat te geloven.

      Je opmerkingen over hormoonverstorende chemicaliën in babyproducten kan ik nog pareren met te wijzen op concentraties. Alles is giftig vanaf een bepaalde concentratie en andersom: alles is veilig, onder een bepaalde concentratie. Dus al zit er giftige stof in een bijtring; als slechts een kleine hoeveelheid via kauwen en speeksel in het kind komt is er nog niks aan de hand.

      Je opmerking over BPA kan ik niet pareren. Het klopt nu eenmaal dat die vanuit babyflesjes e.d. in het voedsel komen. Een reactie die ik eens hoorde van een chemisch concern was dat moeders het verkeerd doen. Plastics flesjes met BPA mogen niet in een magnetron worden opgewarmd, maar in glas. Destijds vond ik dat een redelijk argument, maar nu ik zelf de keuken vol heb staan met babykeukengerei zie ik pas de absurditeit. Alles is van plastic. Uiteraard warm je dan een flesje melk op...

      Groet,
      manlief van het gastblogje over cholesterol

      Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het ligt bij diëtisten, hetzelfde als bij artsen en andere mensen in de zorg, ze denken zoals ze het geleerd hebben. En helaas komt veel van het lesmateriaal van de farmaceutische industrie die 'onafhankelijke' onderzoeken presenteren als waarheid, maar er vergeten bij te vertellen dat soms slechte resultaten van een onderzoek niet meegerekend (hoeven te) worden. Alleen de positieve resultaten worden gebruikt om hun gelijk te halen. Dit is niet alleen bij de farmaceutische industrie ook andere leveranciers in de zorg doen er aan mee. Denk aan hoogtes van cholesterol die steeds verder omlaag moet, zodat meer mensen aan de medicijnen moeten. Of met inentingen van de Mexicaanse griep of nu de meiden die ingeënt moeten worden tegen baarmoederhalskanker. Werkt het? Zijn er bijwerkingen op lange termijn? Geen idee, maar ze willen de meiden nu al vanaf 9 jaar inenten i.p.v. 12, zodat de ggd meer invloed op de ouders kunnen uitvoeren toch te laten enten. Allemaal commercie en puur om het geld. En als er straks bijwerkingen zijn, wat ik niet hoop trouwens, zullen ze daar ook wel wat op vinden wat ze levenslang moeten innemen. Dubbel kassa.

    Ik vertrmouw de verkooppraatjes van verkopers en de farmaceutische industrie niet. Ga op mijn gezonde verstand af. Ik zal het best wel eens fout hebben, maar dat is beter dan zomaar klakkeloos aannemen dat iets goed is en moet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas was het niet op het journaal, maar hier is meer info te vinden over vaccinatiebedrog: http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/vaccinaties-gezondheid/vaccinbedrog-is-voorbij/

      VeggieMo

      Verwijderen
  8. Zo derde poging, mijn toetsenbord leeft eigen leven.

    Eet dingen die op het land of aan een boom groeiden, dingen die geleefd hebben, of de ''producten'' daarvan. Groeten, fruit, vlees, vis en schaaldieren, ei, zaden en noten en de olie daarvan. Eventueel wat volle melkproducten. Kan je eigenlijk niet verkeerd zitten denk ik. Uiteindelijk bereik je hiermee ook een goede gezondheid en een gezond gewicht. Hoef je je ook niet aan de dubieuze adviezen van allerlei zelfbenoemde deskundologen te volgen. En dure preparaten en voedingsmiddelen te kopen die meer kwaad dan goed doen.

    En vet verzadigd inderdaad veel meer dan koolhydraten. De reden dat je een half brood met slankie kan wegstouwen en een half uur later weer trek hebt, maar na een paar gebakken eieren met kaas of spek en een bak groenten wel uuuuren kan doorgaan, zonder daarna ''te rammelen van de honger''.... :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goed blogje! Ik voeg je toe bij mijn favorieten ;-)
    Ik zou zeggen volg je gevoel maar in deze! Zou ik zelf ook doen. Vooral dat over margarine is onderhand algemeen bekend en maar zeggen dat het goed is (van de sponsor). Ja belangenverstrengeling. Wat moet je dan nog geloven...
    De directeur gaat ook nog eens met een groot bedrag naar huis. Staat in de top 10! Daarvoor moet heel wat geld langs de deuren opgehaald worden...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik lees dit met veel interesse omdat ik ook een te hoog cholesterol gehalte heb. Soms weet je inderdaad niet meer wat en wie je nu moet geloven.

    BeantwoordenVerwijderen