donderdag 2 mei 2013

Zomerfruit!!!

Ik zag ze vorige week weer in de winkel liggen: aardbeien! En ze lagen ook op de vrijmarkt. Ik ben dol op aardbeien, maar nu laat ik ze toch maar liggen. Ik wil geen bespoten aardbeien meer eten, helemaal niet toen ik hier las dat ze in de top 5 staan van de meest vervuilde soorten fruit. Deze top 5 wil ik sowieso biologisch kopen en dus niet meer bespoten. Nu koop ik al vrijwel alles biologisch, maar ik schreef er hier al eens over dat biologisch fruit hier in de omgeving moeilijk verkrijgbaar is.

Ik heb nagedacht om dan zelf maar afhaalpunt te worden van deze fruittassen, maar dan moet ik dus wel een kast naast het huis bouwen en nog minimaal 3 andere mensen vinden die hier een pakket willen afnemen (als ik zelf zowel een groente- en fruitpakket afneem). Dit is een andere aanbieder dan waar ik nu mijn groentetas krijg. Ik vind het allemaal te veel gedoe.

Ik heb Ekoplaza een mailtje gestuurd of ze geen winkel willen openen in mijn woonplaats. Raar eigenlijk dat hier nog geen natuurvoedingswinkel is, een gemeente van meer dan 20.000 inwoners. Ze hebben op de site een link staan om winkelpanden te tippen, er staat hier genoeg leeg, dus wie niet waagt wie niet wint.

Wat kan ik nu aan biologisch fruit krijgen in mijn woonplaats?
bij de super: appels, peren, bananen, kiwi's, citroenen en soms avocado's en druiven (heb het idee dat het aanbod wel langzaam toeneemt)
bij de boer: frambozen soms aardbeien
via mijn ouders: pruimen, bessen, kiwi's en bramen
zelf heb ik nog in de tuin: frambozen, bessen en aardbeien

Wat ik dus met name mis zijn sinaasappels, mandarijnen, kersen, nectarines en perziken. Nu ga ik zo af en toe naar een biologische winkel in de stad en dan neem ik daar wat van mee. Maar fruit is niet lang houdbaar, dus dat is dan maar voor een weekje.

Ik ga het straks moeilijk krijgen als de kraampjes hier weer langs de weg staan met aardbeien en kersen. Schreef ik eerder nog dat ik dat echt niet ging laten, nu twijfel ik. Als kersen ook zoveel bespoten zijn, wil ik ze dan nog wel eten? Normaal koop ik daar wekelijks wel een zak kersen. Nu ben ik dat niet van plan, maar ik ben ook niet van plan minder kersen en aardbeien te eten. Maar waar haal ik dan lekkere onbespoten kersen en aardbeien?

De komende tijd wil ik met zoontje eens rond gaan fietsen in het buitengebied van ons dorp en de omliggende dorpjes. Volgens mij wordt er genoeg aan de deur verkocht, ik moet het alleen nog vinden.

Aardbeien kan ik geloof ik bestellen bij de bioboer waar ik ook het groentepakket afneem. Ik ga me daar maar eens in verdiepen. Maar ik ga zelf denk ik ook meer aardbeien in de grond zetten. De voortuin gebruiken we nu eigenlijk niet en ligt er nog net zo bij als toen we hier kwamen wonen. Ik kan daar toch best een flinke strook aardbeienplanten neerzetten en misschien ook nog wel wat fruitstruiken. Maar zijn er ook kleine kersenboompjes/struikjes? Weer genoeg om me in te verdiepen. Alle tips zijn welkom!!!
Foto van onze voortuin, uit het raam genomen (met de hor er voor)

Op het pleintje wordt wel veel gevoetbald en regelmatig beland een bal in onze tuin. Maar ik heb me maar voorgenomen me daar niet aan te storen. Gewoon lekker doen waar ik zin in heb in die voortuin en dan zien we wel wat er blijft staan.

En dit stukje grond is door de gemeente al 2x geprobeerd aan te planten met struikjes. Het nodigt wel heel erg uit om wat zaadjes te strooien.....

Dit nodigt uit....

19 opmerkingen:

 1. Ik heb nu voor het eerst echt een hoop aardbeienplantjes in de moestuin gezet en mijn fruitboompjes lijken vrucht te gaan dragen. Hopelijk komt er een mooie oogst vanaf, dan weet ik iig zeker dat het goed is :)

  En op die stukjes kun je inderdaad mooi wat zaadbommetjes gooien! Ook leuk voor b.v. bijtjes, die dan misschien jouw plantjes waar nodig ook weer mooi bestuiven (of hoe dat ook werkt).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wil geen onbespoten aardbeien meer eten.
  Ik neem aan dat je bedoeld geen BEspoten aardbeien meer te willen eten.

  Succes met je zoektocht en die zaadjes... gewoon strooien. Ik ga het doen bij een strook groen aan de rand van ons dorp. Goed voor de bijen, die hebben het nu moeilijk, er komen steeds meer straatje i.p.v. tuintjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is een foutje, heb het aangepast, dankje! Ik ga vandaag eens wat zakjes zaad kopen voor bloemetjes voor de bijtjes en dan strooien maar!

   Verwijderen
  2. Bij de Aldi hadden ze bij ons vorige week nog bloemzaadjes liggen. 2,50 voor een blikje. Het is bij ons de keuze tussen Formido en Aldi. Dan is Aldi goedkoper. Ik weet niet wat jij in de buurt hebt.

   Verwijderen
 3. Kom je wel eens bij de Aldi? Daar zijn ook steeds meer biologische groenten en fruit te vinden. VOrige week appels, nu paprika en spitskool.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op de moestuin hebben we aardbeien, rode en zwarte bessen, kruisbessen en gele en rode frambozen. We hebben de struiken verplaatst dus ik weet niet of ze dit jaar wel vrucht dragen...
  Op de markt waren ook aardbeien en nota bene in plastic bakjes!

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/02/herinneringen-quilt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb je wel eens gevraagd aan de mensen van een kraampje aan de weg,of ze spuiten? Ik deed dat en heb nu één kraam met onbespoten fruit gevonden. Alleen mag die meneer met grote moestuin er niet het woord biologisch bij zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik ook van plan, maar bij de meeste kraampjes hier zitten scholieren, ik vraag me af of zij het antwoord weten. Maar ik ga in ieder geval op onderzoek uit!

   Verwijderen
 6. Ik denk er ook over na om iets in de voortuin te gaan doen.
  Nu ligt er enkel gas maar te liggen.
  Daar kunnen we heel wat beters mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lastig he! Wij hebben wel elke week een fruitpakket en daar ben ik heel blij mee. Maar ik denk ook niet dat daar zo meteen elke week aardbeien in zullen zitten. En die kraampjes lonken wel. Ik weet nog niet wat ik ga doen. In mijn tuin heb ik ook wel al aardbeien-plantjes maar zoveel haalde ik daar vorig jaar nog niet af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, waarom wordt het mensen zo lastig gemaakt die gewoon gezond willen eten? Terwijl je overal snoep en koek kan kopen. Grrr....

   Verwijderen
 8. Aardbeien ga ik proberen gewoon in mn moestuin te laten groeien. Hier enorme liefhebbers van. Ik moet een hele berg plantjes gaan vinden denk ik. Het kweken is dit jaar niet gelukt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja een voortuintje in combinatie met kleine voetballertjes is soms lastig. Maar je bent straks maar wat blij dat die van jou ook vlakbij mee kan spelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar ben ik zeker héél blij mee en daar is dit huis ook een beetje op uitgekozen. Ik vind het ook helemaal niet erg als er een bal in de tuin beland, maar deze jochies zijn nogal brutaal en springen dan gewoon over de heg. Gaan zelfs op/in de heg zitten en bij ons in de tuin liggen achter de heg als ze verstoppertje spelen. Dat ontbreekt er volgens mij iets in de opvoeding. Maar ik laat me hier zeker niet door weerhouden om mijn tuin niet te gebruiken!

   Verwijderen
 10. Ik heb aardbeienplanten in mijn tunnelkasje in mijn moestuin, ben heel benieuwd naar de 'oogst'. Bespoten is voor mij ook echt geweest, zeker zoiets lekkers als aardbeien. Eigenlijk te gek voor woorden dat het zoveel moeite kost om onbespoten (betaalbaar) fruit te kunnen kopen. Volgens mij is dat stuk grond ook heeeeel geschikt voor aardbeienplantjes! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Miojn zoontje zoekt ook wel eens een lieveheersbeestje in de buxushaag van de buren. Natuurlijk roep ik hem altijd keurig tot de orde. Ik vind dat lijstje wel mooi want bananen zijn bijna onbetaalbaar bio en er worden hier heel wat van gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aardbeien hebben we hier dan wel weer biologisch.
  500 gram voor 2,50 volgens mij is dit niet werf duur.
  We eten hier ook graag aardbeien en kersen, die laatste heb ik helaas nog niet gevonden...

  Mocht je een dagje deze kant op komen geef ik je graag het adres :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb twee kleine kersenboompjes in mijn tuin. Leek me handig als ik er een net over wilde doen. We hadden ooit een grote boom waar we nooit 1 kers van hebben gehad door de vogels. Er moet jammer genoeg echt een net over.
  Wat betreft de aardbeien plantjes, zou het gewoon proberen. Leuk om met je zoontje van te snoepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk zomerfruit! Ik ben echt dol op aardbeien. Wij kopen ze regelmatig bij de Pennymarkt in Duitsland. Daar zijn ze helemaal niet zo duur.

  BeantwoordenVerwijderen