donderdag 16 mei 2013

Project rabarber

Er moest echt rabarber geoogst gaan worden, onze kiwibes kwam helemaal in de verdrukking! Dus gisterenmiddag maar eens aan de slag gegaan om de buitenste dikke stelen te oogsten. Maar toen ik bezig was bedacht ik me dat ik misschien maar beter alles kon oogsten, want het ding was echt immens geworden en zelf de kleinste stelen waren al groot en er kwamen ook al 3 grote bloemknoppen in. Helemaal fout las ik later, je moet een aantal stengels laten zitten, omdat de plant anders doodgaat. Ach we zullen wel zien....

Voor de oogst, foto van afgelopen maandag
Een tweede fout die ik maakte was om een aantal stengels af te snijden. Ik weet dat je ze moet draaien en er dan uittrekken, maar de grotere exemplaren kreeg ik er zo echt met geen mogelijkheid uit, dus ben toch maar gaan snijden. Ben benieuw of de plant deze mishandeling overleeft. En anders niet. Voor dit seizoen maakt het me niet zoveel uit, want in totaal oogstte ik 7 kilo, dat is meer dan voldoende voor ons.

Na de oogst

Alleen het blad van de stengels verwijderen was al een hele klus

En toen moest alles nog schoongemaakt en verwerkt worden. Ik maakte een rabarber-aardbeicrumble als toetje. En van 3 kilo maakte ik rabarbermoes, dat leverde 9 potjes op voor in de voorraadkast. De overige 3 kilo ging schoongemaakt en gesneden in de vriezer. O'ja en ik bewaarde 2 stengels om morgen nog rabarbermuffins mee te maken, ik kreeg een receptje van een bloglezer. 

De rabarbermoes is goedgekeurd door manlief. De crumble vond hij maar zozo. Ik vond de crumble juist heel lekker. Het deed me denken aan de rabarber-aardbeienmoes die mijn oma altijd maakte en die we aten met zelfgemaakte pudding. 

Rabarber-aardbeicrumble

Rabarbermoes

Wat ik met de rabarber in de vriezer ga doen weet ik nog niet. Misschien nog een keer crumble maken of een taart. Las ook ergens iets over jam evt. in combinatie met aardbeien, dus dat kan ook altijd nog. Andere ideeën en recepten zijn zeker welkom!

17 opmerkingen:

 1. Half om half rabarber-appelmoes is ook erg lekker! Gezien het nu nog geen appeltijd is, kan je de rabarber uit de diepvries daar straks in de appeltijd eventueel nog voor gebruiken. Het is frisser dan appelmoes en zoeter dan rabarbermoes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Rabarber-aarbeienjam is verukkelijk. Ik heb thuis een goed recept, mail maar als je dat wil hebben. Melanie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er lekker uit! Enne volgens mij is het nog vroeg genoeg in het seizoen, die rabarber overleeft het vast wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op het wensenlijstje. Ik ben echt gek op rabarber, maar in de winkel is het echt schrikbarend duur. voor volgend jaar in mn moestuin

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Planten zijn hartstikke sterk joh, komt vast goed met de rabarber!
  Ik heb net een plantje gekocht voor in de tuin, dus ik moet nog even wachten op de eerste oogst. Vroeger vond ik rabarber hartstikke vies. Ik weet nog dat ik een keer heel ziek ben geworden na het plukken van rabarberstelen op mijn vaders moestuin, die geur..... Maar vorig jaar zat het in het pakket in toen heb ik er iets heel lekkers mee gemaakt, zal even zoeken wat dat was. Dus nu ben ik overstag!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geweldige oogst! Ik vind de combinatie met aardbeien heerlijk :).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Rabarber is mijn favoriete fruit buiten frambozen en aardbeien. Rabarberijs en rabarberdressing zijn erg lekker naast de taart die je kunt maken. Ik heb ook wel eens rabarber/ appeltaart gemaakt. Ook erg lekker. Ik zoek regelmatig nieuwe recepten via google. Je kunt het zelfs pittig klaarmaken zodat je het bij vlees kan eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vroeger maakte ik in het najaar open vruchtentaartjes van rabarber die ik in stukjes gesneden rauw in de vriezer bewaarde met flink wat bramen erdoor. Heerlijk, niet veel suiker nodig dan.
  Een paar stelen aan de plant laten is wel verstandig. Wat er nu nog aankomt zou ik niet te veel van weghalen. De stompjes die je bij het snijden aan de kluit overlaat kunnen gaan rotten. Voortaan de stengels iets opzij buigen en dan draaiend er uit trekken. Is makkelijker en sneller ook. De bessenstruik staat er erg dichtbij, een deel van het jaar is een rabarber erg groot! Misschien kun je voortaan juist aan die kant het meeste blad wegtrekken:-)
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oei, jouw rabarber is wel erg gekortwiekt. Ik hoop voor je dat hij het overleeft. Ik zal binnenkort op mijn blog ook eens wat rabarberrecepten laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een super oogst! Mijn buurvrouw maakt altijd rabarber aardbeien jam die erg lekker is. Ben benieuwd wat je nog meer gaat maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mag ik je muffin-rabarber recept?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het recept staat bij de reacties op het bericht van afgelopen maandag. Morgen zal ik een blogje schrijven met het resultaat.

   Verwijderen
 12. Rabarber is net onkruid: dat doet het gewoon altijd! Ik verwacht dus niet dat je plant dood zal gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zolang als je niet iedere keer zo rigoureus te werk gaat zal de rabarber het wel overleven denk ik. Maar hij wel blad nodig om te overleven, als je iedere keer alles plukt, put je de struik uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hmm en na de langste dag kun je ip ook niet al te veel meer oogsten, voor de rest is alles al gezegd ;-)

  En het lijkt me, rabarber is net onkruid, die overleeft het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij zijn dol op rabarber/sinaasappel-marmelade. Rabarber, perssinaasappels en wat geleisuiker (de halfzoete). Boen de sinaasappels goed schoon (ik koop altijd biologisch)en gebruik een zesteur om hele fijne reepjes v.d. schil te snijden. Pers de sinaasappels uit en kook de rabarber in het sap met de schilletjes en de geleisuiker, heerlijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Aardbeienjam met rabarber is onze favoriet; 1500 gr aardbei met 500 gr rabarber en geleisuiker. mmmm! Wat een geweldige oogst van je eigen rabarber!

  BeantwoordenVerwijderen