zondag 19 mei 2013

Bokashi en meer

Sinds vorig jaar april zijn we de trotse eigenaren van een bokashi-emmer. Vanaf februari t/m oktober gaat ons gft afval in de bokashi-emmers en hebben we van het voorjaar t/m het najaar bokashi-sap om bij onze planten te gieten en bokashi om de grond te verrijken. Onze grote tuinafval en het gft-afval in de winter gaat in de groene bak, die hierdoor nog maar enkele keren per jaar aan de weg hoeft, dat is mooi meegenomen want hier betaal je per bak. In de winter doen we het gft-afval niet in de bokashi, omdat de bokashi-emmers in de schuur staan en het daar dan te koud is, ideale temperatuur is tussen de 18-25 graden. Ook is het moeilijker om de bak te legen, als het vriest is de grond soms keihard. Daarnaast is onze tuin niet zo heel erg groot, dus soms denk je dan: waar moet ik de bokashi nu weer laten. En tja, ik heb in de winter geen zin om steeds naar de schuur te lopen.

Ik ben héél erg enthousiast over de bokashi-emmers. Ik heb echt het gevoel dat mijn planten door het gebruik van het sap en de bokashi zelf beter groeien en sterker zijn. Bij de startersset die ik vorig jaar kocht zat ook een zak bokashi-starter (EM). Na elke laag gft afval moet je hier een handje van in de emmer strooien. Nu is onze zak pas op de helft, maar ik ging toch vast maar op zoek waar je de starter kan kopen. Als je meer wilt eten over de bokashi-emmers is dit een informatieve presentatie.

Toen ik bij deze webwinkel kwam las ik ook veel meer over EM en alle mogelijkheden die hier mee zijn. Bij de aanschaf van de startersset vorig jaar,  had ik hier ook al één en ander over gelezen, maar dacht eerst maar eens beginnen met die bokashi-emmers en dan zien we daarna wel weer verder. EM kan gebruikt worden als schoonmaakmiddel, gezond drankje, persoonlijke verzorgingsproducten. Nu ik toch bokashistarter wil bestellen ga ik ook wat andere producten uitproberen en het boek aanschaffen, want vanaf 60 euro geen verzendkosten, dus dan is de stap makkelijk gezet (slim zo'n marketingtruc, want het trekt mij altijd wel over de streep).

Op Facebook is er ook een groep waar mensen allemaal ervaringen uitwisselen. Ik las zelfs dat iemand er baat bij heeft die net als ik de ziekte van Crohn heeft. Hij gebruikt nu geen medicijnen meer, maar drinkt EM. Nu sta ik al een tijdje negatief tegenover de medicijnen die ik gebruik en merk ik dat mijn voeding veel invloed heeft op hoe het met mijn Crohn gaat. Hoewel mijn eetpatroon, behalve mijn vochtopname, volgens mijn arts weinig invloed heeft op de ziekte. Ik heb ook veel baat gehad bij de medicijnen, dat geef ik toe, maar sta ook open voor alternatieven.

Dus naast de bokashi starter nam ik ook nog EM Wipe & Clean, wat je kan gebruiken als schoonmaakmiddel, in de (af)wasmachine (dan heb je minder wasmiddel nodig) en je kan het zelfs drinken. In het boekje EM in de praktijk zijn vast nog meer toepassingen te vinden, dus die bestelde ik ook mee. Daarnaast ging ook de EM activator + beginnerset in mijn winkelmandje. Met deze set kan je in totaal 5 liter EM-Actief maken. EM-Actief kan je onder meer gebruiken voor geur vermindering van de kattenbak, vieze putjes, persoonlijke hygiëne, schoonmaakmiddel en voor de tuin. Hier meer info.

Om mijn bestelling compleet te maken, nam ik ook nog een zak keramische EM-X pijpjes roze en grijs. Deze kunnen gebruikt worden in de waterkan, waterkoker, badkuip, waterkraan, douchekop en (af)wasmachine).

Ik ben heel erg benieuwd hoe alles me gaat bevallen en of ik net zo enthousiast ben als over de bokashi.

Gebruikt één van jullie EM? En wat zijn jullie ervaringen?

Binnenkort zal ik via dit blog wat keramische EM-X pijpjes weggeven, dus ben je nieuwsgierig geworden, hou mijn blog dan in de gaten.

Hier nog een linkje naar een blogje dat ik eerder schreef over mijn ervaringen.

3 opmerkingen:

 1. Ik ken het helemaal niet. Vandaag andere plannen maar ik zal volgende week je linkjes eens gaan lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken het zelf ook niet.
  Heb wel nagedacht over de bokashi emmer, de prijs maar ook het weinige tijd houd me tegen op het moment.
  zo is dit jaar mijn. Stukje moestuin ook minimaal. Enkel de fruitplanten heb ik er in staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had er nog nooit van gehoord, maar leuk dat je er over vertelt. ik heb nu alleen je post gelezen, maar zal binnenkort alle info eens goed doorlezen.

  BeantwoordenVerwijderen