maandag 13 mei 2013

MoestuinMaandag (deel 5)

Vanmorgen alleen maar regen, regen, regen. Mij hoor je niet klagen, want goed voor de plantjes. Maar gelukkig klaarde het vanmiddag op en kon ik nog even met het fototoestel naar buiten voor moestuinmaandag.

De aardbeienplantjes staan in volle bloei en de hop die we er rechts naast planten lijkt ook al iets te klimmen.


De rabarber is echt enorm gegroeid, ik moet deze week echt iets gaan oogsten, want zoals je ziet blijft er weinig plek meer over voor de kiwibes. Lekkere recepten met rabarber zijn welkom! De bakjes aan de regenton doen het ook goed, volgens mij allemaal gevuld met bloemenzaadjes.


Ook uit de slabak kan wat geoogst worden. Ik heb nog een klein kropje liggen uit de groentetas, dat kan mooi aangevuld worden met sla uit eigen tuin.

De twee potjes linksvooraan heb ik zaterdag gevuld met muntzaad en 3 zaden van de stamboon. Rechts in de bak had ik een week of 4 geleden de zaadjes van het zakje zonder naam gezaaid, maar er is nog steeds niks opgekomen, denk dat ik er toch maar nog iets anders in ga zaaien van het weekend....Links vooraan een bak met kruiden, het komt aardig op. Daarnaast aardbeitjes en erachter een grote bak die ik zaterdag vulde met 3 binnen opgekweekte paprikaplantjes en ik heb er nog wat wortelplantjes bij gestoken die ook nog in de kweekbak stonden. Links daarvan, achter de tulpen zie je nog een glimp van de blauwe druif die we afgelopen week hebben gepoot en daarnaast de blauwe bes.

Hier stonden eerst een aantal paarse en groene bakjes gevuld met zaad van verschillende kruiden, maar er was nog steeds niks opgekomen, dus heb ze maar weggehaald, om weer plek te maken.


In de vierkante meterbak komt de mosterdspinazie en radijs al goed op. Maar de oplettende kijker ziet ook dat er is gegraven in de bak. Ik verdenk onze kat ervan....dus de basilicum zal ik opnieuw moeten zaaien.


Nog meer bakjes met aardbeien, bloemetjes en kervel en nog meer.


In het midden (met dat kaartje) de nieuwe witte druif. Links de zwarte bes en rechts nog een blauwe bes. De zwarte bes zit goed vol met knopjes!


 Nog meer bakken met snijbiet en sla en ik heb er afgelopen donderdag nog een bak met aardbei bijgezet.

Frambozen
Nog in de tunnel (even weggehaald voor de foto) tomaat en basilicum

In de vensterbank nog steeds paprika en de kweekbakjes zijn nog even snel gevuld met courgettes, komkommer, meloen en nog wat tomaten

En de voortuin, dit is het geworden. Niet helemaal een recht en net pad, maar voor ons prima. Als alles straks (over een paar jaar) alles gegroeid is, zal het pad toch niet meer de boventoon voeren. Het is uiteindelijk anders geworden dan mijn ontwerp. Alle planten hadden meer ruimte nodig, volgens de bijgeleverde informatie, dan gedacht.

Deze foto is genomen uit het raam. Vooraan een stuk of 30 kleine aardbeiplantjes links staat nog een cranberrie en een appelbes. Links achteraan 3 bosbespantjes en rechts vooraan 2. En verder nog een Japanse wijnbes. Ik ga van het weekend her en der nog wat gaten graven en wat van mijn bokashi erin storten als grondverbetering.


En dit is nog het stukje rechts van de voordeur. Hier staat nu een kersenboompje en achter tegen de muureen Gojibes. De Buxus die we hebben verplant als nieuwe afrastering van de tuin rechts lijkt het nog te doen...

11 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit zeg :) En die kruiden, die kunnen er soms wel superlang over doen hoor! Grappig, een kiwibes. Nog nooit van gehoord, benieuwd wat het is maar dat zien we de komende weken wel dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de kiwibes een paar jaar geleden in Nieuw-Zeeland gegeten en vond ze erg lekker. Vorig jaar zat er nog niks aan, hoop dit jaar wel.

   Verwijderen
 2. Wow: die rabarber. Leuk al die bessen en lekker opgeschoten met de voortuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zo, je voortuin. Lekker veel ruimte voor van alles!
  En wat heb je al veel sla! Morgen kan ik ook de eerste blaadjes oogsten (vergeten een foto te plaatsen van de sla), die combineer ik ook met ijsbergsla uit het groentepakket. Zal morgen een foto maken van de salade als bewijs ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben benieuwd naar je kiwibes en je voortuin is echt super geworden. Je hebt echt veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk! En mij hoor je ook niet klagen over de regen. 't zou wel fijn zijn als de temeperatuur een graad of 2-3 omhoog kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt snelle en je hebt trage kiemers, dus haal niet te snel iets weg! Ik heb maanden geleden munt in een potje binnen gezaaid: heel veel zaadjes in 1 pot en dat heeft er echt weken over gedaan om te kiemen en dan stond het nog wel boven een radiator dus lekker warm! De groei van de munt ging ook traag, maar ondertussen, een maand of 2 later, kan ik er volop van plukken.

  Je tuin ziet er trouwens mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi groen allemaal. Dit weer is inderdaad wel groeizaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, wat een variatie! Dat gaat lekker smaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Te lekkere rabarber muffins:
  2 1/2 cup meel (volkorenmeel werkt prima, maar kan elk meel naar keuze)
  1 1/2 suiker
  1 tl zout
  1 tl baksoda/zuiveringszout
  1 tl kaneel
  1 geklutst ei
  1 cup karnemelk (of sojamelk met scheutje appelazijn)
  2/3 cup zonnebloemolie
  2 stengels rabarber in stukje gesneden

  Meng alle droge ingredienten. Meng alle natte ingredienten. Voeg ze samen. Roer de rabarber er door heen.
  Vul muffinvormpjes en bak 16 - 18 minuten op 190 graden.

  Heb ze zelf vanmorgen ook gemaakt en ze zijn echt TE lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo zeg, dat is de moeite waard! Dat wordt oogsten binnenkort!

  BeantwoordenVerwijderen