vrijdag 17 mei 2013

Regen: dus de keuken in!

Als het te slecht weer is om de (moes)tuin in te gaan, dan gaan we maar de keuken in om alles te verwerken.  Er lagen nog 2 rabarberstelen waar ik rabarbermuffins mee maakte. De muffins waren niet helemaal gelukt. Ik had het al verwacht, maar ze waren flink uitgelopen. Ik kon het muffinbakblik niet vinden en deed daarom het beslag in van die papierencups gewoon op de bakplaat. Ik had er wel steeds 2 in elkaar laten zitten, omdat het best een zwaar beslag was, maar toch liepen ze uit. Het ziet er dus niet zo mooi uit, de smaak is er niet minder om.

Ik volgde dit recept dat ik als reactie kreeg op mijn blog van maandag. Ik maakte het met volkorenmeel en verving de zonnebloemolie door olijfolie, want zonnebloemolie heb ik niet standaard in huis.

2 1/2 cup meel (volkorenmeel werkt prima, maar kan elk meel naar keuze)
1 1/2 cup suiker
1 tl zout
1 tl baksoda/zuiveringszout
1 tl kaneel
1 geklutst ei
1 cup karnemelk (of sojamelk met scheutje appelazijn)
2/3 cup zonnebloemolie
2 stengels rabarber in stukje gesneden

Meng alle droge ingredienten. Meng alle natte ingredienten. Voeg ze samen. Roer de rabarber er door heen. 
Vul muffinvormpjes en bak 16 - 18 minuten op 190 graden. 


Manlief nam er vandaag een paar mee naar zijn werk, ik zocht de minst misvormde uit. Hij vertelde gisteren trots op zijn werk dat ik 7 kilo rabarber heb geoogst uit eigen tuin en er heerlijke rabarbermoes mee heb gemaakt. Hij kreeg gelijk de vraag of ik het ook verkoop. Eh nee, voorlopig nog niet, maar mocht het nou echt een succes zijn, dan kan ik daar altijd nog overdenken. Ik gaf hem, naast de muffins ook maar een potje moes mee om iedereen te laten proeven.

Daarnaast lag er nog een bosje brandnetels die ik had gekregen, toen ik vertelde dat ik eens wat met brandnetels wilde maken. Ik maakte er bladerdeegflapjes van, maar omdat de hoeveelheid brandnetel die ik had mij wat aan de krape kant leek, deed ik er ook een nog een beetje diepvriesspinazie bij. Ik maakte er een salade bij met sla uit eigen tuin met honing-mosterd-dille dressing. Lekker hoor die flapjes! Toen ik manlief (na een paar happen natuurlijk) vertelde dat er brandnetel inzat keek hij zeer verrast. Ik denk dat ze wel voor herhaling vatbaar zijn!



Toch even de regen getrotseerd om wat te oogsten
mmm lekker!

Als toetje aten we er nog het restje rabarber-aardbeiencrumle bij, die ik gister maakte. Hij smaakte nu een stuk lekkerder dan gister, vond ook manlief! Tot nu toe dus 3 succesrecepten met rabarber, maar kreeg al diverse reacties met nog meer ideeën, dus denk niet dat het lang duurt voordat er weer wat rabarber uit de vriezer wordt gehaald om ergens in te verwerken.

9 opmerkingen:

  1. Kun je straks nog een winkeltje beginnen ;-)
    Klinkt allemaal super lekker zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze lijken wel echt op muffins! Ik doe ook altijd die papiertjes in de bakvorm, zodat ze niet kunnen uitlopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind rabarber vies ;( Maar ik vind jou muffins er wel heerlijk uitzien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wil ook altijd iet uitproberen met brandnetels. Alleen waar haal ik een beetje schone brandnetels zonder dat er honden hun ding hebben gedaan en de uitlaatgassen van auto's er niet op zitten? Dus ik ben heel benieuwd; heb jij deze in het wild geplukt?
    En leuk dat je nu al oogst uit je moestuin. Dat maakt het allemaal dubbel zo dwars waard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de brandnetels gekregen van mijn moeder uit haar tuin.

      Verwijderen
  5. Hoe smaken brandnetels eigenlijk? Is dat een beetje te vergelijken met iets bepaalds? En kun je gewoon elke brandnetel plukken? Het lijkt mij ook wel wat om eens te proberen, maar ik durf het niet zo heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kon de smaak nu niet goed proeven door de vele andere ingrediënten vond ik zelf. Maar ik drink ook vaak brandnetelthee, ben er niet heel erg fan van, maar schijnt wel heel gezond te zijn. Ik vind de smaak moeilijk te omschrijven, een beetje naar gras, maar ja weet je hoe gras smaakt?
      Gewoon eens proberen zou ik zeggen. Handschoenen aan en de toppen plukken, die zijn lekker vers. Even met kokend water overgieten dan is de prik eraf.

      Als je ze in de tuin hebt staan, zou ik daar de voorkeur aangeven. In het wild weet je nooit precies wat er mee gebeurd is: uitlaasgassen + plassende hondjes.

      Verwijderen
  6. Die muffins lijken mij een goed idee. Mijn rabarber is flink gegroeid.
    Misschien dat ik experimenteer met Stevia.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lekker zien ze eruit, je rabarbermuffins. Ik heb vandaag een taart van rabarbermuffins gemaakt. Het recept zet ik binnenkort op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen