vrijdag 1 februari 2013

Zembla: de bij sterft uit door gebruik van pesticide

Door een vriendin werd ik geattendeerd op een uitzending van Zembla vorige week donderdag. Deze aflevering ging over de bijensterfte die onder andere wordt veroorzaakt door het gebruik van pesticide. In Nederland is deze pesticide (nog) niet verboden zoals wel in andere Europese landen. De bijensterfte is in Nederland dan ook het hoogste van Europa. Ik vond het een schokkende uitzending, de bij is van zo'n groot belang voor al het leven op aarde. Al de bij er niet meer is, vind er geen natuurlijke bestuiving meer plaats en dat betekend het einde van fruit en noten.

In het zuiden van China is dit al het geval. Daar klimmen kinderen in de fruitbomen om de bloesem te handmatig te bestuiven met veertjes. Hoe bizar?

Ik was al op de biologische toer, maar deze uitzending heeft mij er zeker van overtuigd om hier mee door te gaan.

Hieronder de uitzending voor als je hem gemist hebt....


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

12 opmerkingen:

 1. echt zo erg :( Waarom doet niemnad hier iets aan? :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is al jaren een enorm probleem! 2012 was niet voor niets het jaar van de bij en de Partij voor de Dieren heeft een handtekeningenactie georganiseerd. Je kunr nu niet meer meedoen, omdat de petitie in behandeling is... Goed dat je hieraan aandacht besteed Sjouke, want hoe meer mensen hiervan weten, hoe beter! De bij moet b(l)ijven!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb gisteren nog wel een petitie getekend voor een Europees verbod op bepaalde pesticiden:
   https://secure.avaaz.org/nl/hours_to_save_the_bees/?aUkrWdb

   Verwijderen
 3. Dat het zo slecht ging met de bijen was al langer bekend. De BBC heeft daar een tijd geleden ook al een uitzending over gemaakt.
  In dit geval was het voor mij (bijna) net zo schokkend dat die Blacquiere en zijn team van PRI met zo'n gigantische (door de industrie gefinancierde) plank voor hun kop bezig kunnen zijn en dat de staatssecretaris daar nog naar luistert ook. En dat niet één keer, maar meerdere keren.
  Maar wat wil je ook: geen geld voor fatsoenlijk onderzoek willen vrijmaken, en dan de aanbevelingen van door de industrie betaald onderzoek klakkeloos overnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje, dat klinkt niet zo goed. En wat een bizar beeld dat Chinese kinderen dan het werk van de bijen moeten overnemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Afgelopen zomer waren we bij een imker, en die zei: als er geen bijen meer zijn, dan zijn wij er ook niet lang meer.
  Ik geloof echt dat dat waar is!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik geloof,dat de meeste mensen niet beseffen,dat bijna al ons voedsel van bestuiving van o.a. bijen afhangt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn bio-tuinder brengt dit al een paar jaar onder de aandacht van zijn klanten en ik heb er ook over geblogd vorig jaar. Aantal reacties: 0. Blog over geld en je trekt massa's lurkers. Grrr.
  De enige oplossing is massaal overstappen op biologische producten. Dan houdt het pas op. Ik schaam me gewoon voor Nederland (en wel voor meer, helaas).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vreselijk ook hoe de mensen die je aan de kant van bijen verwacht, met hun rotkoppen gewoon pal achter de industrie en de door hen (wij van wc-eend) gedane onderzoeken gaan staan. Echt... Maar dat schijnt in Nederland sowieso heel erg te zijn, de invloed van Big Agri (en Big Pharma, Big Food) op de politiek en het onderwijs.

  Je kan zelf ook dingen doen. Een stukje van je tuin beplanten met bijenbloempjes, of op stukjes niemandsland bloemen zaaien. Je hebt speciale bijenaantrekkende mengsels. En honing kopen bij lokale imkers.

  Maar verder is er niets aan de hand mensen, gewoon lekker je kop in het zand, verstand op nul en doorzappen naar TVOH. Grrrr!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij gooien elk jaar wat van dat bijenzaad in de grond, daar komen dan weer bloemen uit, waarvan bijen dan weer kunnen eten. Of het echt helpt weet ik niet, maar dat is in ieder geval iets dat ik kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In 'The urban farm handbook' staat nog een andere oorzaak van bijensterfte. (Weet niet of dat in deze docu ook naar voren komt, dus misschien een beetje dubbel.) In het wild bouwen bijen cellen van verschillende grootte. Uit kleintjes komen mannetjes. Maar dat willen we niet, want die produceren geen honing. Door van die voorgedrukte honingraatschermen te gebruiken, krijg je grotere cellen met vooral grotere en vrouwelijke bijen. Deze grotere bijen hebben langer tijd nodig om te volgroeien en zijn in die tijd langer gevoelig voor mijt.

  Vervolgens wordt er gif gespoten tegen de mijt, die ook in de bijenwas terecht komt. dij bijenwas wordt weer hergebruikt voor die voorgedrukte raatschermen. De bijenhouders die in het boek aan bod komen, gebruiken geen voorgeperste raatschermen meer. Ze laten de bijen hun eigen gang gaan. Gevolg, minder bijen met mijt, meer mannen en daardoor meer genetische variëteit. Dus sterkere en gezondere bijenvolken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En wat te denken van electro-magnetische velden die verstorend werken op je eigen systeem. Als mensen en dieren zijn we ingesteld op het aardmagnetisch veld dat een bepaalde frequentie heeft. Een bepaald gebied in je hersenen correspondeert daarmee. Door allerlei omgevingsstraling raken mens en dier gedesoriënteerd en ontregeld door lichaamsvreemde frequenties.

  BeantwoordenVerwijderen