zaterdag 9 februari 2013

Warme truiendag en zakdoeken

Gisteren was het warme truiendag en ik deed mee! Niet dat ik normaal de verwarming nou zo gek hoog heb staan, vind ik zelf, met 19 graden, maar een dagje minder kan natuurlijk altijd. Daarmee bespaar je volgens de site 7% co2 uitstoot.

Ik vond het voor mezelf wel een uitdaging om te zien of het nog minder kan. 18 graden, ik voelde het wel dat het kouder in huis was, met name als ik even stilzat. Ik loop hier altijd op huissokken, maar nu werd het toch wel koud aan de voetjes, dus trok een extra paar aan. Zoontje had ook een lekkere dikke trui aan en lekkere dikken sokken, maar die laatste trok hij steeds uit. Ach stilzitten kan hij toch niet, dus hij zal het ook wel niet zo snel koud krijgen.

Ik vind het wel goed dat er zo'n dag is, dat iedereen zich bewust wordt dat het best wat minder kan. Ik hoop dat er weer mensen mee bereikt zijn die nog niet zo zuinig met het gas omspringen.

Uiteindelijk vond ik 18 graden best te doen, naarmate de dag vorderde leek ik er aan te wennen, maar ik zie het me toch niet elke dag doen. Misschien 18,5? dat kan ik nog proberen. Maar anders hou ik het gewoon lekker op 19 graden. Het moet toch ook wel leefbaar blijven. Voor iedereen is de temperatuur waar ze zich goed bij voelen natuurlijk anders, maar ik denk dat 18,5 - 19 hier toch wel de grens is!

Gisteren zag ik nog de uitzending van Kassa groen. Manlief en ik hebben altijd een discussie over zakdoeken, hij gebruikt katoenen en ik papieren. Wel vreemd aangezien ik de meer milieubewuste van ons twee ben. Het is denk ik ook gewoon wat je gewend bent, maar ik vind het niks zo'n gebruikte zakdoek waar je de hele dag mee rondloopt. In de uitzending van Kassa wordt gesteld dat een katoenen zakdoek alleen duurzamer is als deze 9,5 jaar wordt gebruikt. Een papierenzakdoek is dus beter voor het milieu en nog beter zijn de tissues. Het verschil zit hem met name in het productieproces van de katoenen zakdoek. Dus als je de zakdoeken al hebt, zou ik die gewoon lekker blijven gebruiken. Maar ik hou het dus bij tissues voor thuis en zo'n pakje zakdoeken voor onderweg.


14 opmerkingen:

 1. Ik gebruik nog steeds de Mickey Mouse zakdoeken van onze kinderen, de jongste is nu 16 - en ik heb ook nog een aantal andere zakdoeken, een paar op straat gevonden (dat zijn nota bene de mooisten), nog een paar uit mijn studententijd en een paar "nieuw" uit de kringloop, nooit gebruikt. Er gaan bij mij dagelijks 2 of 3 zakdoekjes door. Papier gebruik ik buitenshuis en onderweg, tissues alleen als alle katoenen in de was zijn. Kleine tic: ik houd er van als mijn zakdoeken netjes gestreken op een stapeltje klaarliggen. Ongestreken zakdoeken vind ik vreselijk armoedig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier de kachel doorgaans op 16,5 :o Gewoon elke keer wennen aan een half graadje lager. Duurt een paar dagen. Enige nadeel is dat het bij andere mensen zo bloedheet is. De kinderen lopen gewoon met een t-shirtje, die hebben het echt niet koud. Maar nu met de zon erbij is het ook zo twee graden warmer in huis. Ik geloof ook echt dat het beter voor je gezondheid is zo. Ieder zijn afwijking ,zeg maar...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze winter ben ik voor het eerst gaan besparen op gasverbruik. Doordat ik vanaf het begin van de herfst de thermostaat overdag niet hoger dan 18 zette ben ik er inmiddels goed aan gewend. Nu heb ik het buitenshuis ook niet zo snel meer koud als voorgaande jaren, dat is ook heel fijn, want ik was een verschrikkelijke koukleum. Voor als ik wat langer stil moet zitten ligt er een plaid klaar, heerlijk om daar onder te kruipen!
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens. Ik vraag mee ook altijd af waarom mensen de verwarming boven de 20 graden moeten hebben omdat ze het anders koud hebben. In de zomer is het ook vaak onder de 20 graden en hebben ze gewoon een t-shirtje aan.
  Deze winter heb ik de verwarming niet aan gehad. Nu is het binnen 16 graden en dat is prima te doen. Toen het zakte naar 14 graden merkte ik dat mijn voeten koud werden. Even een blokje om loste dat probleem op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Soms is de warmte in huis door onverschilligheid. Maar ik ben een koukleum en wil het graag in het hoekje bij de kachel 20 gr. hebben. De rest van het huis mag heel koud zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 19 graden staat ie bij ons op en een lekkere dikke oma trui overdag want dan staat de kachel op 18 graden. En dat is de normale temperatuur want hij slaat niet aan. We deden het goed denk ik want we kregen 800 euro terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, had je voorschot veel te hoog staan. Zet jaartje op de bank dan vang je ieder geval rente :)

   Verwijderen
 7. Bij ons woonvertrek 17 gr, rest van het huis onverwarmde, maar wel supper geïsoleerd
  Wij dragen bij koude gewoon een extra trui en sokken,
  Het hele huis stoken is geen optie, ( echt te groot)
  (Luxe probleem)
  Mede bewoners in de loop der jaren verhuisd
  Zijn nog met 2 met een grote tuin en ruimte voor 10 personen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het was hier gewoon gemakzucht dat de kachel net wat te hoog stond 19,5. Wij werken boven dus dan moet er net wat meer verwarmd worden in huis. Je verstijfd anders te veel. Mijn moeder wat heerlijke warme sokken laten breien en een heerlijk noors vest. zorgt ervoor dat de kachel inmiddels al tot de 18 graden kon zakken. Je went er echt aan. als we dan weer eens van een warme visitehuis thuis kwamen dan is een koel huis toch echt heerlijk.
  En katoenen snotzakdoeken vind ik gewoon vies. manlief snuit wel 100 keer zijn neus per dag. gewoon de goedkoopste tisseusdozen vind ik toch wat smakelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor ons is 19C de grens. Bij manlief op kantoor is het 23 graden dus die heeft het thuis altijd koud. Maar nu hij een tijdje vrij is geweest begint 19C weer voor hem te wennen. Gelukkig, want als hij de thermostaat op 20 zet vliegt de warmte me echt aan, bah. Kouder dan 19C lukt me niet, maar als het in de zomer buiten onder die temperatuur zakt trek ik ook al snel een vestje aan, koukleum die ik ben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier staat de thermostaat altijd op 15° en als ik het te koud heb, wat zelden gebeurt, duw ik hem even op tot 17° en dat is meer dan genoeg voor mij.'s Avonds leg ik een fleecedekentje over mij als ik in de zetel naar tv kijk.Ik probeer bewust ons verbruik zo laag mogelijk te houden en aan koude binnentemperaturen wen je na een tijdje. Wij gebruiken, indien we verkouden zijn (zeer zelden) altijd stoffen zakdoeken maar ik strijk die niet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb geen thermostaat of thermometer, dus ik weet niet hoe warm of koud het in mijn huis is. Er is maar 1 verwarming die ik gebruik. Vaak zet ik die laag om energie te besparen, maar dan kruipt de kou zo in mijn lichaam dat ik daarna heel erg lang onder een gloeiend hete douche spring. Dus dat schiet eigenlijk niet op. Via marktplaats heb ik laatst zo'n uberlelijke onsexy maar wel warme snuggie (fleece deken met mouwen) op de kop getikt.
  Dat van die zakdoekjes verbaasde mij ook, maar als ik er over nadenk geloof ik zeker dat het waar is. Nooit bij stilgestaan, maar gelukkig heb ik bijna nooit zakdoekjes nodig. En moet je nagaan, als het productieproces van 1 zo'n katoenen zakdoekje al zo belastend is, wat moet dat wel niet zijn met een katoenen broek of shirt. Niet dat we die voortaan van wegwerppapier moeten maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Katoenen zakdoeken maak ik van de goede delen van een versleten dekbedovertrek en uit overhemden. Die katoen is al afgeschreven dus milieuvriendelijk. Bij griep etc. gebruik ik wel papier.
  groetjes, hanna

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Manlief heeft al van 'voor mijn tijd' (nu 11 jaar geleden) zakdoeken van thuis die hij altijd gebruikt. Zoonlief heb ik er ooit een aantal gekocht en ook hij geeft de voorkeur aan stof. Zelf heb ik liever papier. Het is maar net waarmee je bent opgegroeid, denk ik. Net als jij vind ik het toch onsmakelijk en ik heb niet altijd zakken in mijn kleren (jurkjes, leggings, tops) en in mijn tas is wel echt onsmakelijk:) LOL.

  BeantwoordenVerwijderen