zondag 17 februari 2013

Ditjes en datjes week 6 & 7

Deze week waren er ook weer tal van kleine besparingen en dingen die me dichter bij mijn doelen brengen. Ik merk dat veel dingen steeds meer vanzelf gaan en dat ik ze daarom niet altijd het noemen waard vind, maar voor de beginnende consuminderaar zitten er misschien toch wel bruikbare ideeën tussen. Dus daarom hier een klein overzichtje:

Declutteren
Ook deze week verdwenen er weer een aantal spullen uit mijn huis; het meeste gratis soms ook voor een paar euro's. Alles bij elkaar deze week toch weer € 8,-- verdient hiermee. Niet veel misschien, maar alle kleine beetjes helpen. En mijn huis wordt steeds leger, minder spullen geeft echt meer rust!

Biologische boodschappen
Afgelopen donderdag gingen we naar Duitsland om biologische boodschappen te doen. Daar hebben de Aldi en Penny veel biologische producten voor weinig geld. Zo kocht ik een voorraad gepelde tomaten in blik, gezeefde tomaten, soya melk, diepvriesgroente en ook nog wat vers fruit en zuivelproducten. Ook ging ik naar de Zuidmolen om een nieuwe voorraad meel te kopen. Helaas blijkt de molen een aantal weken dicht t zijn i.v.m. brandschade. Dus over een aantal weken maar eens teruggaan.

Wasbare luiers
Het tweedelig systeem dat ik nu sinds bijna 2 maanden gebruik bevalt heel erg goed. Sinds ik dit gebruik geen lekkages meer! De luiers die ik nu heb gaan tot ca. 8 kilo. Zoontje is nu net 8 kilo, maar kan ze nog wel wat langer aan, want hij is smalletjes. Toch heb ik via MP alvast een maat groter gekocht van ditzelfde systeem, goedkoop en dichtbij. Ik zit er nog over te denken om de All in One luiers weg te doen. Hier was het geen succes. Maar misschien bij een tweede kindje wel? Ik ben er nog niet over uit!

Thermostaat
Na de warme truiendag, zet ik de verwarming nu regelmatig een halve tot een hele graad lager. Eigenlijk bevalt dat best goed. Ik denk dat het inderdaad een soort van gewenning is en je moet je er ook gewoon een beetje op kleden.

Tweedehands
Via de site krijgdekleertjes kun je dozen kleding en speelgoed aanbieden en afnemen. Je betaalt dan alleen de verzendkosten en een strip. Een strip moet je kopen via de site, ik heb ze voordelig gekocht bij de oprichting van de website 35 voor € 50,--. Ik heb nu een doos met primo blokken gekocht, ik liet het versturen via Kiala en dat koste maar € 4,--. Zoontje heeft er nu al heel veel mee gespeeld. Vooral alles uit de doos halen en onze bouwwerken uit elkaar halen is nu favoriet.


Ook ging ik naar de kringloop en kocht er alvast wat kleding vooruit (maat 92) en 2 cadeautjes.
12 opmerkingen:

 1. Ik ben voor dochterlief al hard aan het rondkijken voor wasbare luiers. Ze is nu 5maanden en we zijn veel thuis, dus het lijkt me.gewoon best lekker. Ook de kosten van de luiers zijn behoorlijk(dat wist ik wel, maar eerst geen geld voor set wasbaar)
  Maar ik weet niet wat handig is. en overal testsetjes vandaan halen is ook niet nuttig. Misschien tips waar op te letten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Belangrijkste is dat de luiertjes goed aansluiten rond de beentjes. En dat is héél persoonlijk. Je zou tweedehands best wat exemplaren kunnen uitproberen om te zien wat jouw bevalt. Wat je niks vindt kan je weer doorverkopen. Zo heb ik het ook gedaan toen bij bij All in One steeds lekte. Ik heb toen eerst wat andere merken geprobeerd, maar steeds zelfde probleem. Uiteindelijk 2-delig geprobeerd en probleem was opgelost. Ik moet nu nog de rest verkopen....maar misschien werkt All in One bij een tweede wel, dus weet nog niet of ik ze nu al de deur uit wil doen.

   Ik koos toen voor All in One voor het gebruiksgemak, maar uiteindelijk vind ik tweedelig net zo makkelijk. Iets meer werk met aandoen, maar voor mij minder werk, omdat er geen lekkages meer waren. Nu heb ik luiers met klittenband met overbroekje en voor een maatje groter luiers met luierklemmetje en overbroekje. Dat luierklemmetje zal ook wel weer even wennen zijn....

   Een paar dingen waar je op kan letten zijn: de kosten, materiaal en droogtijd.

   Hoe vaak wil je wassen en heb je een droger? Zo niet, dan heb je waarschijnlijk meer luiertjes nodig of met kortere droogtijd. Je hebt luiers met verschillende maten en luiers die verstelbaar zijn voor de maat. Dat laatste scheelt in de kosten, maar hangt ook een beetje af van wanneer je er mee wilt starten. En welk materiaal vind je belangrijk? Ga je voor natuurlijk (vaak langere droogtijd) of synthetisch?

   Ik heb toen een gesprek gehad met een consulente over wasbare luiers. Maar uiteindelijk heb ik daar niet zo veel aangehad. Je moet het denk ik toch zelf ondervinden wat bij jullie past. Op MP staat veel, maar kijk ook eens op het dragen en voeden forum, daar is ook veel te lezen en ook aanbod.

   Verwijderen
  2. ik heb het systeem van op www.bee-o.be, het bevalt heel goed, en dat voor een tweeling! De gewone katoenen luier met het klipje om dicht te doen is het goedkoopste en blijkt na 2 jaar ook echt de meest praktische te zijn. Ze gaan nog steeds goed mee, blijven in vorm, passen zich echt aan de groeiende kindjes aan. Nu de kindjes voorbij 2 jaar zijn (en overdag zindelijk) plassen ze 's nachts zoveel dat er lekkages waren. Dit heb ik opgelost door een extra inlegger in de luier te leggen. De inleggers kan je los bijkopen indien nodig. Daar dit probleem hier pas voorkwam nadat ze overdag proper waren, kon ik een heleboel luiers van de inlegger ontdoen en zo opnieuw gebruiken.

   Ik ervaar ook dat de luiers die we in het begin kochten voor de nacht en toen niet goed gingen, het nu prima doen. Misschien komt er een moment dat de luiers die je nu niet graag gebruikt je toch gaan bevallen. Ik zou ze nog even bijhouden!
   Ook leuk als poppenkleertjes later.

   De overbroekjes gebruiken wij ook als zwembroekje.

   Verwijderen
 2. Ik had net op tijd meel besteld bij de zuidmolen, ik bestel het via internet. De zak meel van 25 kilo kwam binnen en een dag later kreeg ik de mail dat er brand was geweest....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De molen in ons dorp draait in de zomer meel voor mij! Alles uit de regio superz

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig! Welke katoenen luiers gebruik je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik nu Tots Bots Bamboozle/Organic met overbroekjes van Mother ease, deze combi werkt hier perfect!

   Verwijderen
  2. de overbroekjes van mother ease zijn de beste!

   Verwijderen
 5. Hier een reactie die niets met het onderwerp te maken heeft maar met je zoon. Ik zat gisteren je blog te lezen toen mijn jongste zoon van 10 bij met kwam staan. Hij zag de foto van je zoontje en vroeg aan mij wat heeft dat kindje op zijn wang. Ik gaf hem uitleg over de sonde en liet hem een paar foto's van je vorige post zien. Zijn reactie was, dat is een stoer kindje, kijk eens hoe hij lacht wat stoer zeg.
  Hij draaide zich om en liep weg ondertussen nog mompelend "stoer zeg".
  Ik vond dit zo'n leuke reactie van hem dat ik hem met je wilde delen. Want ja wie wil er nu geen stoere zoon hebben en die hebben jullie dus volgens mijn zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dankjewel voor je leuke reactie. Het valt me altijd op hoe andere kinderen op ons zoontje reageren. Meestal vragen ze of hij pijn heeft, want ze zien natuurlijk alleen die pleister. Maar deze kende ik nog niet!

   Hij is ook wel stoer hoor. Gisteren op het CB de BMR prik, hij huilde maar heel kort. Terwijl alle andere kindjes huilend naar buiten kwamen....

   Verwijderen
 6. Je bent echt goed bezig! En dat decluttering, tsja ik neem mezelf steeds voor om zaken zoals onze grote kelder uit te ruimen. Al schiet dat nog niet zo op. Wel heb ik laatst een partij gedragen kinderkleertjes naar een tweedehands winkeltje gebracht dat werkt op basis van 50/50. Vijftig procent van de opbrengst is voor jou en krijg je 1 keer in het half jaar uitbetaald. Dus ik ben benieuwd. En natuurlijk geef ik ook het een en ander weg aan mensen die het kunnen gebruiken. Maar als ik voor de opbrengst in dezelfde winkel weer andere kleren voor mijn meiden kan kopen, dan ben ik daar heel blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zit ook zo'n tweedehandskinderkleding winkel is ook 50/50. Maar er gaat nu niet zoveel kleding weg, ik bewaar het meeste nog voor een eventuele tweede.

   Ik heb ook nog genoeg opruimprojectjes hoor: zolder, schuur, 3e slaapkamer... dus ben er nog lang niet!

   Verwijderen