dinsdag 26 februari 2013

Kijk jij je loonstrookje altijd na?

Bij het werk van manlief is het op de salarisadministratie nog wel eens een zooitje niet goed geregeld. Zo kreeg hij in januari een slechts een gedeelte van zijn salaris en de rest pas afgelopen vrijdag gestort, omdat ze nog niet alles verwerkt hadden. Nu was dit loonstrookje voor ons toch een beetje een verrassing want er zou nog een afrekening komen van de ouderschapsverlof uren 2012. Hij heeft van juni t/m december 1 dag per week ouderschapsverlof gehad en is daar nu weer mee gestopt. In januari & februari heb ik ook nog een beetje inkomsten van mijn werk, maar daarna moeten we het definitief alleen doen van manliefs salaris. Vanaf maart zal ik het dan ook minder fijn vinden als zijn salaris niet netjes wordt overgemaakt, want dat zou betekenen dat we geld van de spaarrekening zouden moeten overboeken om alle rekeningen te betalen.

Op de loonstrook van januari stond een verrekening van 36,8 dus ouderschapsverlofuren. Dat zou best eens kunnen kloppen, want hij had door de ziekenhuisopname in september van zoontje nog wat extra dagen opgenomen. Vandaag werd zijn salaris van februari gestort en het was aanzienlijk minder dan we hadden verwacht. Ik vroeg manlief of hij weleens op zijn salarisstrook keek, nee was zijn antwoord. Dus op mijn verzoek stuurde hij die naar mij door. En bleek dat er wederom 36,8 ouderschapsverlofuren ingehouden te zijn op zijn salaris. Dus manlief is er achteraan gegaan en het bleek inderdaad nog niet te zijn aangepast in de administratie, terwijl hij in november al heeft aangegeven per 1 januari weer fulltime te werken.

Ze gaan het nu nakijken en bij zijn volgende salaris wordt het verrekend. Voor de zekerheid heb ik nu zelf ook maar de rekensom gemaakt en blijkt dat manlief maar 18,4 extra ouderschapsverlofuren heeft gebruikt vorig jaar.

In ons geval was dit niet zo'n probleem. Wij hebben genoeg reserves, maar vervelend is het wel. Wel kan ik me voorstellen dat als iemand het echt met 1 salaris moet doen en weinig reserves heeft, hij wel in de problemen kan komen. Daarna is het dus ook zeker van belang je loonstrookje na te kijken. In dit geval was het verschil enkele 100 euro's en dan valt het wel op, maar die loonstrookjes zijn ook niet voor iedereen goed leesbaar. Ik heb nu wel geleerd dat ik voortaan de loonstrookjes van manlief wel nakijk, want hij is zo iemand die er niks van snapt (lees: niet interesseert).

Kijken jullie je loonstrookje altijd na? En klopt er weleens iets niet? En wordt het salaris ook weleens niet tijdig uitbetaald? Hier is dit volgend mij bijna jaarlijks wel een keer het geval.

10 opmerkingen:

 1. Ik kijk het altijd na, heb ook al regelmatig wat onregelmatigheden gevonden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, jazeker!

  We hebben eens een rekening op de mat gehad of we even 10.000 gulden wilden terug betalen binnen 14 dagen, want mijn man had al maanden onterecht salaris gehad.....ehm, nee dus, ze waren vergeten 'm administratief naar een andere afdelen over te schrijven.......

  En toen begon het gedoe. Geen salaris, verkeerd salaris etc. Ben zelfs op een gegeven moment een maansalaris cash gaan halen bij de administratie. Hypotheek bleef namelijk gewoon doorlopen. En zo'n buffer als nu hadden we toen nog niet. Na maanden gesteggel, maar dat was geloof ik weer na een andere verhuizing binnen de organisatie, zijn we ooit zelfs naar een administrateur geweest en hebben we zoiets gezegd van: "We blijven hier zitten, totdat het geregeld is." We hoefden niet te blijven zitten, maar toen is het wel geregeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik kijk het ook altijd na. Vooral declaraties willen nog wel eens niet goed verwerkt zijn. Verder is de salarisadministratie prima geregeld bij het bedrijf van mijn man. Als dat niet zo zou zijn, zou het een kwalijke zaak zijn, aangezien ze ook over het uitbetalen gaan van de pensioenen van duizenden Nederlanders.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Altijd! En de kassabonnen,belastingaangiften en rekeningen uit de gezondheidszorg.Overal kan een fout gemaakt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, maar niet goed genoeg. Kwam er deze maand achter dat ik te weinig onregelmatigheidstoeslag heb gekregen vorig jaar... Kreeg gister dat hele bedrag van vorig jaar uitbetaald

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeetje, dat vind ik best erg zeg! Je gaat er toch vanuit dat zo'n strookje gewoon klopt. Goed dat jij er zo goed op let zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja ik kijk het altijd na want het klopt zelden. Toevallig kreeg ik gisteren salaris en waren er (weer) geen overuren betaald. Het gaat om 11 uur. Ik heb meteen een mail naar mijn baas gestuurd met de vraag of ik deze uren zsm uitbetaald kan krijgen. Komt er een mail terug dat het wel mee komt met het salaris van maart omdat het anders zo lastig is met de accountant en zo. Of da goed is? NEE, dat is niet goed! Ik heb er voor gewerkt en wil dan ook mijn geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik krijg nu geen strookjes meer, maar vroeger bekeek ik ze altijd wel. Heb er regelmatig wat foutjes uit gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vervelend zeg! En ja, ik kijk meneer M's loonstrook na, voor de zekerheid, want zijn loonstrook is gelukkig altijd goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nee, nog nooit nagekeken. Ik verwacht dat het wel goed is. Ik werk bij een grote organisatie waar alles geautomatiseerd is.
  Als ik bijzonderheden verwacht kijk ik wel of het binnen heb.

  BeantwoordenVerwijderen