dinsdag 5 februari 2013

Het begin is er.....

Gisteren begon ik met de planning voor de moestuin. Dit keer jaar wil ik het goed aanpakken en een zaaiplan maken. Maar ja, hoe begin je hieraan?

Ik wil dit jaar alleen dingen in de tuin zetten die we ook echt lekker vinden, geen bietjes dus meer die zitten al genoeg in het groentepakket. Dus eerst maar eens een lijstje gemaakt van wat ik graag in de tuin zou hebben: Courgette, pompoen, paprika, rucola, rode uien, snijbiet, sla, aardbeien, tomaten, bieslook, basilicum, peterselie, koriander, radijs en evt. aardappels.

Vervolgens heb ik gekeken wat ik nog allemaal heb liggen aan zaden. En wat ik daarvan nog wilde gebruiken en wat niet. Zo kwamen mosterd spinazie, koolrabi, lente ui, sperzieboontjes, paksoy, worteltjes en diverse slasoorten ook nog op het lijstje "wil ik in de moestuin". Ik ga geen zaden meer bijkopen, ik heb genoeg, ook nog wat dingen die ik niet eerder heb gezaaid, dus genoeg leuks.
Een aantal zaden ga ik niet meer gebruiken, dat wordt een give-away, dus heb je interesse, hou dan het blog in de gaten. Deze gaan ergens eind deze maand vergeven worden!

In Excel maakte ik een lijst van alles wat ik in de tuin wil met daarachter kolommen wanneer het gezaaid kan worden, waar ik het ga zaaien (borders, vierkentemetertuin of bakken) en evt. opmerkingen/bijzonderheden.

Verder wil ik een plattegrondje van onze tuin en de vierkantemetertuin maken en alles erin tekenen. Dat is nog wel even een werkje, dus daar kwam ik vandaag niet meer aan toe. In Excel heb ik de lijst gesorteerd op zaaimaand, zo weet ik precies wanneer wat de grond in moet. In een ander tabblad ga ik bijhouden wanneer precies wat de grond in is gegaan en waar en wanneer het geoogst kan worden. Dit doe ik omdat mijn plannen nogal eens afwijken van wat ik uiteindelijk doe. En nu nog goed bijhouden en niet alleen op papier, maar ook in de tuin natuurlijk.

In de vensterbank ben ik al begonnen met de paprika zaadjes die ik deze zomer bewaarde uit een paprika. Morgen gaan ook de bewaarde zaadjes van de snackpaprika in een kweekbakje. Ik ben benieuwd wat het wordt! Ik vond ook nog een zakje ijssla en aardbei, die kunnen volgens het zakje al de volle grond in en tuinkers en bieslook gaan in een potje bij het keukenraam. Deze week dus nog genoeg werk aan de winkel!

Het eerste kweekbakje staat in de vensterbank


11 opmerkingen:

 1. Leuk...ik moet ook nodig eens aan de gang met mijn moestuinplannen....vorig jaar zeer karige oogst en veel naaktslakken...
  Groet Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga ook weer beginnen, dit jaar eerst voorzaaien in wc rolletjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wacht nog een tijdje met voorzaaien in bakjes omdat ik het nog ietwat te vroeg op het jaar vind : het kan nog vriezen tot in april. Wij hebben geen serre dus ik weet niet waar ik met plantjes die ik nu al zou opkweken naar toe moet als het in maart, april nog te koud is om buiten te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaaaa! Lekker weer aan de slag binnenkort! Helaas komt er nog een vorstperiode aan, dus eerst binnen voorzaaien. Ik ben afgelopen weekend al even in mijn kleine kasje gaan kijken. Ga een paar dingen binnen voorzaaien en dan in het kasje uitplanten die ik vroeger buiten zaaide. Eens kijken of ze het beter doen in het kasje: peultjes, sla enzo. En Caro: ik had afgelopen jaar ook enorm veel naaktslakken! Daarom ook zoveel mogelijk voorzaaien want ik heb bijna geen boon kunnen eten vorig jaar!
  Groetjes, Succes met de groentjes allemaal, Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zat deze week nog te denken wanneer kan ik weer met mijn moestuintje beginnen. Ik denk dat ik half maart begin met voorzaaien zodat de plantjes ergens halverwege april de tuin ingaan. Alleen heb ik ook zo'n last van naaktslakken. Hoe houd ik die weg bij mijn plantjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vorig jaar gelukkig geen last gehad van naaktslakken, dus kan je hier helaas niet mee helpen. Misschien googlen, vind je vast wel iets op een moestuinforum ofzo, dat doe ik vaak bij vraagjes over moestuinieren.

   Verwijderen
  2. je kan een "omheining" met varkensvoer maken rond je moestuin. De slakken komen er niet door. Dit heeft bij ons vorig jaar heel goed gewerkt. We zijn ermee begonnen toen we schade van slakken vaststelden en nadien hebben we er geen last meer van gehad.

   Verwijderen
 6. Bijna alle zaadjes hier binnen en de planning moet ik nog maken. Het klinkt best makkelijk met Excel. Ik moet eerst mn tuin eens goed opmeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. IK heb gehoord dat koffiedrab strooien goed helpt tegen naaktslakken. En in de avond even kijken of je ze al ziet verschijnen en dan die slakken eruit pulken

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat klinkt dat goed zeg! Ik ben meer van het gooien met zaadjes en dan maar hopen dat ze opkomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed zeg ! Ik hou het bij het zaaien van eenjarigen; word ik ook heel erg blij van.

  BeantwoordenVerwijderen