vrijdag 8 februari 2013

Carnaval en consuminderen?

Manlief komt uit West-Brabant en is een echte carnavalsvierder. Ik ben één keer meegeweest om het te proberen, maar het is echt niks voor mij. Ik hou niet van bier, drukte, zatte mensen en de carnavalsmuziek, dus aan mij is het niet besteed. Maar manlief gaat trouw elk jaar een klein weekje naar West-Brabant om wel te feesten. Prima, heb ik een weekje lekker voor mezelf!

Vorig jaar kon hij door de ziekenhuisopnames rondom zoontje niet gaan. Erg jammer voor hem, maar op dat moment had hij er ook geen behoefte aan. Eigenlijk was ik rond carnaval uitgerekend, dus als alles wel goed was gegaan, had hij waarschijnlijk ook niet kunnen gaan. Hoewel hij daar tijdens mijn zwangerschap nog anders over dacht. Ach, hij zal vast wel bijdraaien als ons kindje er eenmaal is dacht ik, maar uiteindelijk liep het dus allemaal anders en was zoontje er al 2 maanden.

Maar dit jaar gaat hij weer, vanavond vertrekt hij naar het "broeikippenbal", vraag me niet wat het is. En dan feest hij door tot ergens dinsdagavond/woensdagochtend en komt woensdagavond weer terug. Zo'n weekje kost wel wat en is zeker niet consuminderen. Sowieso neemt hij een week vrij en geeft meestal zo rond de € 300,-- uit.

Eerder kon hij die kosten mooi compenseren, omdat hij overdag muziek draaide in een café. Hij verdiende ongeveer hetzelfde als hij uitgaf. Maar omdat hij vorig jaar niet kon, zijn ze er van uit gegaan dat hij dit jaar ook niet kon, dus helaas. Maar dat café gaat ook sluiten, dus sowieso stopt het.

Even zo € 300,-- over de balk "smijten" klinkt als veel! Maar het is het feest waar manlief het hele jaar naar toe leeft. Dat wil ik hem niet ontzeggen! Nee, ik heb liever dat hij € 300,-- uitgeeft aan een paar dagen feesten dan door niet opletten en verkeersboetes! En hij koopt geen carnavalsoutfit, slaapt bij vrienden en familie. Het geld gaat dus echt op aan bier en eten.

Nu hebben we allebei wel ons eigen zakgeld van €100,-- per maand en we zouden natuurlijk kunnen zeggen dat manlief het hier zelf van moet betalen, dan moet hij 3 maanden er voor sparen. Op zich zou dat prima kunnen, maar ik vind niet dat dat (nu) nodig is. Op dit moment zitten we nog ruim genoeg om het ook als extra te kunnen zien, dus "krijgt" hij het geld uit de vakantiespaarpot. Het is dus "vakantiegeld" bovenop het zakgeld. Juist omdat we het hele jaar door consuminderen is er geld voor dit soort dingen en wordt het bewust uitgegeven.

We hebben afgesproken dat ik ook vakantiegeld krijg. Ik ga daarvan in maart een weekje met zoontje (en zus en nichtje) naar een huisje in een vakantiepark. De mannen komen alleen het weekend, dan gaan mijn zus en ik een dagje naar de sauna. Hoeveel dat weekje weg precies kost weet ik niet, maar we hebben afgesproken dat wat overblijft van "ons vakantiegeld" weer gewoon terug de vakantiepot ingaat. Er zit nog genoeg in de vakantiepot omdat we vorig jaar helaas niet echt op vakantie konden, dus iets extra's mag wel voor een keer!

Vieren jullie wel of geen carnaval? En hoe combineer je dat met consuminderen?

12 opmerkingen:

 1. Hier geen carnaval, maar wij zijn ook alle twee van boven de rivieren. Dus wij hebben er helemaal niks mee. Kost ons dus ook geen geld. Onze jaarlijkse jaarmarkt is voor ons ook geen reden om geld uit te geven. Er komen veel mensen buiten ons dorp naartoe omdat het (zogenaamd) de grootste is. Wij houden daar ook echt niet van. Voor hier is dat een hele grote happening met een hele feestweek. Gaat aan ons voorbij. Dochterlief wil wel naar de kermis, maar dan houdt het ook echt op.

  Ik hou niet van feesten en ga liever een keer uit eten met goede vriendinnen. Vriend gaat 4x per jaar los op van die rampestamp feesten. Veel plezier ik blijf thuis. Je moet elkaar ook wat gunnen.

  Ik lig liever met mijn cola aan het zonnige strand.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Opgegroeid in Brabant maar ik heb echt een bloedhekel aan Carnaval. Van thuis uit heb ik het ook niet echt meegekregen dus misschien dat ik er daarom niet veel mee heb. Ik begrijp niet dat mensen ontzettend dronken en lallend op de meest onzinnige liedjes lol kunnen hebben. En als je dat al leuk vindt, dat het beperkt blijft tot Carnaval. Ik ga zelf liever een keer lekker uit eten.
  Maar om mij heen ken ik ook veel mensen die er al maanden vantevoren naar uitkijken. Ach als zij dat leuk vinden, dan gun ik ze dat pleziertje ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd net als jij niet van de muziek en dronken mensen. Wij vieren dus geen carnaval. Maar ik vind het mooi hoe je je man de ruimte geeft dit feest, dat voor hem echt een hoogtepunt is, te vieren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen carnaval hier, we hebben er niets mee. Mijn man gaat wel elk jaar naar North Sea Jazz, de volle 3 dagen en dat kost ook al snel 200 tot 250 euro.
  We doen als jaren dat hij de toegangskaart (180 euro) betaalt van de gezamenlijke rekening en de rest (eten en drinken) spaart hij van zijn zakgeld.
  Ik vind het prima en leuk om te zien hoe hij er maanden naar uitkijkt en dolenthousiast terug komt....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahaha: hier een man die bij 'de carnavalsvereniging' zit (al voordat we een relatie kregen). Hier duurt het feest zes/zeven weekenden lang en dan natuurlijk die 5 dagen carnaval. Ik zie hem nauwelijks dan. Kost ons ruim het dubbele van jullie in totaal (inclusief voorbals+outfits ed dan wel). Maar het is zijn ding en ik gun hem dat. Ik ga maar af en toe mee om hem te plezieren. Ik vind carnaval best leuk, maar ben er niet zo enthousiast over als manlief (ben te serieus vaan aard om daarin echt los te kunnen gaan, maar ik kan wel lachen om anderen die dat wel doen). Vanmiddag beginnen de 5 dolle dagen met de scholen+kindercarnaval. Ik ga met een vriendin+kinderen op stap vanmiddag. Manlief gaat achter de mutsen aan en zal veel later thuis zijn dan ik :)
  Je moet een zuiderling zijn om het te snappen denk ik:) Het is ook van belang dat je het in eigen dorp/stad viert waar je iedereen kent. Dat voegt wel veel toe. Als buitenstaander ben je een ... buitenstaander:)
  Ik doe lekker rustig aan de komende dagen en ga af en toe een paar uurtjes kijken naar de leukste dingen. Ik amuseer me vast wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jaren in het zuiden gewerkt maar geen klik met Carnaval, en ik hoorde laatst van een geboren en getogen collega dat hij niet meer bij de carnavalsvereniging wil. Hij had er genoeg van de om koffietijd 's ochtends al dronken mensen waren, op activiteiten waar ook veel kinderen rondliepen. Hij was het zat zal ik dus maar zeggen '-)
  Ik vind de mooie kostuums trouwens geweldig en vind het ook indrukwekkend dat sommigen ladderzat nog goed kunnen musiceren. Het is wel een voordeel vermoedelijk dat het veel blazers zijn, met onvaste handen is vioolspelen wat lastiger.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als grunniger, nee dat zeg 'k verkeerd, zowiezo heb 'k heulemaal niks met carnaval. Ik ga liever naar een concert of iets anders waar 'k wel van hou.
  't Is wel leuk hoe jij beschrijft dat je het je man zo gunt.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb helemaal niets met carnaval, dus dat is heel makkelijk. En vriend ook niet, dus dat 'dilemma' hebben we niet. Ik vind de bedragen die ik langs hoor komen (ook op andere blogs) ontzettend hoog, maar ik kan me ook voorstellen dat je dat weer in perspectief moet zien van een week feest/eten/drinken. Als het wat voor me zou zijn, dan zou ik dat er denk ik ook voor over hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het plezier in carnaval gun ik iedereen maar ik vind het wel jammer dat de muziek ook buiten de feestzalen soms goed te horen is in ons kleine dorp. Vanochtend werd voor negenen al het buurmeisje met een hoop herrie opgehaald. Dus ben ik blij als het woensdag is. Maar naar de optocht ga ik wel buiten kijken, dan neem ik de herrie voor lief want het is altijd veel lachen en een hele leuke sfeer bij ons in de straat.
  Zo zie je dat ook een nuchtere (en ook zonder drank op) noorderling zich een beetje zuiderling kan voelen!
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Carnaval is niet ons ding , ik woon dan ook boven de rivieren.
  Maar ik wens iedereen die wel graag carnaval viert veel plezier.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben geen carnaval. Wel en week in september dat er hier de dorpsfeesten zijn. We geven dan 100 euo uit. We zijn al vele jaren niet naar het grote feest geweest omdat het geld er niet voor was.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het een prachtig feest, maar verder dan alleen maar naar de optocht kijken komt het bij ons niet. Het zit ons als westerlingen in het zuiden gewoonweg niet in het bloed. Maar ik snap helemaal dat het voor de carnavalsvierders een vrolijke break in de sombere winter is. Er wordt ook het hele jaar voor gespaard he (idem voor de kermis hier).

  BeantwoordenVerwijderen